Η γεύση των γιορτών

Κρασιά που δοκιμάσαμε και προτείνουμε.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάει κι αυτό! Τέλειωσαν οι ιδιόρρυθμες γιορτές, που μας οδήγησαν σε ατραπούς σκέψης, περισυλλογής, αναθεώρησης. Κόψαμε βασιλόπιτες με σχεδόν προδικασμένο αποτέλεσμα, τόσο λίγα που ήταν τα κομμάτια φέτος! Ξεστολίσαμε τα έλατα, πετάξαμε τα γκι που μαράθηκαν χωρίς φιλιά.

Η γεύση των εορτών για μένα φέτος ήταν οινική. Δοκιμάσαμε πολλά κρασιά και ομολογώ ότι αυτά και μόνο αυτά πασπάλισαν με χρυσόσκονη την καθημερινότητα. Ανασύρω στη γεύση μου από τα ροζέ του 2020 το Ξινόμαυρο του Κτήματος Γεροβασιλείου, το Merlot single vineyard του Κώστα Λαζαρίδη και το δροσερό, φινετσάτο ροζέ χαρμάνι της Τέχνης Αλυπίας. Εντυπωσιακά καλά τα Απλά αλλά και τα Old roots New Roots του Νίκου Καρατζά, που οινοποιεί με πείσμα και γνώση. Ήπιαμε τα κρασιά της Στροφιλιάς στην υγειά της αγαπημένης μας Μαρίας Μαλτέζου και τη Volacus Μαλαγουζιά σηκώνοντας τα ποτήρια στην Τήνο, για τον Μιχάλη και την Ειρήνη Κοντιζά.

Η καινούργια Μαλαγουζιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, κοφτερή και σπιρτόζα, κλέβει καρδιές και η Μαλαγουζιά Amuse του Κτήματος Μουσών δίνει μια άλλη εικόνα της ποικιλίας. Θα κατηφορίσω από το οινοποιείο της Άσκρης στο Lost Lake distillery, για να σας μυήσω στα μοναδικά, μονοποικιλιακά αποστάγματα της οικογένειας Ζαχαρία. Ξεκινήστε με Μαλαγουζιά, συνεχίστε με Μούχταρο και αφεθείτε στην πολυπλοκότητα του νέου επιτεύγματος του αποστάγματος από Ρομπόλα, το οποίο με ενθουσίασε και το κατατάσσω στο «πάνθεον» των spirits μου μαζί με το απόσταγμα φραγκόσυκου του Κτήματος Σιγάλα.

Κάναμε μια μίνι γευστική δοκιμή στα περισσότερα λευκά κρασιά του Βασίλη Παπαγιαννάκου κι είπαμε για μία ακόμα φορά μπράβο!

Στα κόκκινα κρασιά δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Από τον διαχρονικό έρωτα με το ερυθρό του Κτήματος Κατσαρού ή από την καινούργια αγάπη, το Ξινόμαυρο του Ευριπίδη; Έκπληξη και απόλαυση η Μαυροδάφνη 2017 του Όθωνα Ζαχαριά, το Μοσχόμαυρο-Ξινόμαυρο του Γιάννη Βογιατζή, αλλά και τα Fireworks 2018 F Foivos Papastratis. Κι επειδή η καλή μέρα αρχίζει και τελειώνει με φυσαλίδες, η Amalia vintage 2016 του Κτήματος Τσέλεπου ήταν περίφημη επιλογή!

Δεν προλαβαίνω να σας τα πω όλα! Όμως έχουμε καιρό. Όσο ακόμα δεν μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας εστιατόρια και wine bar, όχι μόνο απολαμβάνουμε γεύσεις και αρώματα, αλλά και σχεδιάζουμε νοερά οινικά ταξίδια για όταν έρθουν οι καλύτερες μέρες.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή