Η ιστορία μιας κολοκύθας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γευστικά πιάτα και τα κρασιά που θα τα συνοδεύσουν.

Αγαπώ πολύ τις μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες. Τόσο αυτές που γίνονται ενίοτε άμαξες, όσο και αυτές που γίνονται μυρωδάτες σούπες. Αντιθέτως, σιχαίνομαι αυτές που αποκτούν εφιαλτικά ματάκια και χαμογελούν σε μια γιορτή που δεν έχει καμία σχέση με την παράδοσή μας και που δεν ξέρω πώς και γιατί απέκτησε τόσους φανατικούς πιστούς στον τόπο μας. 

Διαλέγω τις στρογγυλές, μεγάλες βαθύχρωμες πορτοκαλί κολοκύθες με τη βουτυράτη αρωματική σάρκα. Ετοιμάζω μια κρεμώδη σούπα και την αρωματίζω με μία κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο κάρι. Ταιριάζει τέλεια με ένα δροσερό ημίξηρο Gewürztraminer ή ένα ξηρό Μοσχάτο. 

Στο ριζότο κολοκύθας, που χυλώνει με μία καλή χούφτα παρμεζάνα, ένα κρεμώδες Chardonnay συμπληρώνει την εικόνα. Φτιάξτε ραβιόλια με γέμιση κολοκύθας και, αν αυτό σας μοιάζει βουνό, πάρτε μια ωραία φρέσκια πάστα της αρεσκείας σας και φτιάξτε τη σάλτσα με κομματάκια κολοκύθας. Το τι θα πιείτε εξαρτάται από το χρώμα της σάλτσας.

Οι άσπρες σάλτσες θα ευχαριστηθούν με ένα Σαββατιανό περασμένο από βαρέλι, αλλά σχετικά φρέσκο, ή με ένα φινετσάτο Viognier. Οι κόκκινες θα στραφούν σε κομψά Αγιωργίτικα ή σε χαρμάνια τύπου Ροδανού από Syrah-Viognier.

Έφτιαξα πρόσφατα ένα φαγάκι με κολοκύθα, δαμάσκηνα, κρεμμύδια και πελτέ ντομάτα, αρωματισμένο με ευρωπαϊκό κέδρο και ένα κλωναράκι αρμπαρόριζα. Μερικοί στο τραπέζι προτίμησαν ένα βαρελάτο Chardonnay. Εγώ πάλι γέμισα το ποτήρι μου με Syrah.

Αν κουνάτε με δυσπιστία το κεφάλι, φτιάξτε τη γλυκιά κολοκυθόπιτα με σταφίδες, καρύδια, κανελογαρίφαλα και πηχτό σιρόπι μελιού. Χρησιμοποιήστε την κολοκύθα αντί για μήλα σε μια αλλιώτικη μηλόπιτα ή αντί καρότου στο κέικ καρότου με προσθήκη τριμμένου τζίντζερ. Τότε κρυώστε καλά και ανοίξτε Μοσχάτα, Βινσάντα, Riesling και κάθε γλυκό αρωματικό κρασί που σας αρέσει!

Τέλος, αν βαριέστε τα μαγειρέματα, αγοράστε μια μεγάλη κολοκύθα, κόψτε προσεκτικά ένα καπάκι στο επάνω μέρος και με ένα κουτάλι αφαιρέστε τους σπόρους, για να μείνει εντελώς καθαρή. Φτιάξτε ένα ποντς ή μια σανγκρία με κόκκινο κρασί και φρούτα και εντυπωσιάστε τους φίλους σας!■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή