Παγωμένος περίπατος

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μέρα που ο Κένεντι ορκιζόταν πρόεδρος. 

Έχουν περάσει εξήντα χρόνια από το απόγευμα εκείνο του Ιανουαρίου του 1961 που ο Τζον Φ. Κένεντι, έχοντας κερδίσει τον Νίξον στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και έχοντας στο πλευρό του την Τζάκι, ετοιμαζόταν να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να απευθύνει έναν χαιρετισμό στο πλήθος που τον περίμενε, παρά το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα η Ουάσιγκτον ήταν στρωμένη με χιόνι. 

Η ορκωμοσία του Κένεντι ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά στην έγχρωμη τηλεόραση και είχε έναν χαρακτήρα γιορτής – το προηγούμενο βράδυ ο Φρανκ Σινάτρα είχε διοργανώσει ένα μυθικό πάρτι με την παρουσία μεγάλων ονομάτων του Χόλιγουντ και της μουσικής σκηνής. 

Ο 43χρονος πρόεδρος, ο νεότερος στην Ιστορία, εκφώνησε έναν περίφημο λόγο, ζητώντας από τους Αμερικανούς πολίτες να μην αναρωτιούνται τι μπορεί η χώρα τους να κάνει γι’ αυτούς, αλλά τι μπορούν οι ίδιοι να κάνουν για τη χώρα τους. Η απάντηση δόθηκε περίπου δυόμισι χρόνια αργότερα στην πόλη του Ντάλας· γνωρίζοντας το τέλος του Κένεντι και έχοντας στο μυαλό μας τον θρήνο της Τζάκι, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία εκείνης της παγωμένης ημέρας μοιάζουν με κακό αστείο. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή