Όχι τείχη, τραμπάλες

Μια απάντηση στο τείχος που χωρίζει το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορούν να βρεθούν στην ίδια χώρα -τουλάχιστον όχι νόμιμα-, αλλά μπορούν να κάνουν τραμπάλα. Διάδραση αντί για διαίρεση, αυτό ήταν το σκεπτικό των σχεδιαστών της εικαστικής παρέμβασης με τις ροζ τραμπάλες στο τείχος μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού – και αυτό ακριβώς βραβεύτηκε φέτος ως καλύτερο design της χρονιάς.

Οι δύο δημιουργοί του, ο καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Μπέρκλεϊ, Ρόναλντ Ράελ, και η καθηγήτρια design στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, Βιρτζίνια Σαν Φρατέλο, είχαν την ιδέα περίπου δέκα χρόνια πριν, λίγο μετά την έναρξη της κατασκευής σε μεγάλη κλίμακα του τείχους στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η παρέμβασή τους βρίσκεται μεταξύ του Ελ Πάσο και της Σιουδάδ Χουάρες και ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των συνόρων και να ενθαρρύνει τον διάλογο. 

Όχι τείχη, τραμπάλες-1

«Νομίζω ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας αποδεικνύουν ότι είναι καλύτερο να χτίζουμε γέφυρες παρά τείχη», δήλωσε η Σαν Φρατέλο μετά τη βράβευση. Φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων που έπαιζαν με τις τραμπάλες από τις δύο πλευρές των συνόρων έγιναν viral το καλοκαίρι του ‘19. «Τα τείχη δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους να μπουν στη χώρα μας», δήλωσε ο Ράελ. «Τα τείχη δεν εμποδίζουν τη μετακίνηση ιών. Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ζούμε μαζί χωρίς να βλάπτουμε ο ένας τον άλλο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή