Τι νέα απ’ το φεγγάρι;

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν οι αστροναύτες του «Apollo 14» επέστρεψαν στη Γη. 

Ποια μπορεί να είναι η πρώτη συζήτηση που κάνει ένας αστροναύτης επιστρέφοντας στη Γη; Τι είναι αυτό που έχει να πει; Τι ρώτησαν οι τρεις γυναίκες που βλέπουμε στη φωτογραφία τους συζύγους τους, που μόλις είχαν επιστρέψει από αυτό το ιδιαίτερο επαγγελματικό ταξίδι; «Τι νέα από το φεγγάρι;» Ή μήπως ρώτησαν αν ήταν ωραία εμπειρία το διαστημικό γκολφ; Ναι, γκολφ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από ακριβώς πενήντα χρόνια, στις 31 Ιανουαρίου του 1971, το «Apollo 14» άφηνε πίσω του τη Γη και πέντε μέρες αργότερα η NASA πανηγύριζε την τρίτη επιτυχημένη της προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο κυβερνήτης Άλαν Σέπαρντ, ο οποίος δέκα χρόνια νωρίτερα είχε γίνει ο πρώτος Αμερικανός και ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που ταξίδεψε στο διάστημα, μετά τον Γιούρι Γκαγκάριν, κατέβηκε από το σκάφος και αφού περιπλανήθηκε λίγο, είπε την εξής φράση: «Ήταν μακρύς ο δρόμος, αλλά τελικά φτάσαμε». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πρόταση λιγότερο εμπνευσμένη από την αντίστοιχη του Άρμστρονγκ, αλλά ο Σέπαρντ τουλάχιστον πρόλαβε και έπαιξε λίγο γκολφ – τα πλάνα είναι καταγεγραμμένα. Ήταν μια επίδειξη άνεσης από την πλευρά της ανθρωπότητας, ότι πια η επίσκεψη στο φεγγάρι είναι κάτι απλό, ένα ταξίδι αναψυχής. Ο Σέπαρντ μαζί με τους Έντγκαρ Μίτσελ και Στιούαρτ Ρούζα επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη στις 12 Φεβρουαρίου. «Σας χαιρετούσαμε από εκεί πάνω», ίσως είπαν. «Μας βλέπατε;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή