Γιάννης Σπανολιός: «Κινητήρια δύναμή μας είναι ο κόσμος»

Γιάννης Σπανολιός: «Κινητήρια δύναμή μας είναι ο κόσμος»

Ο Γιάννης Σπανολιός, πρόεδρος του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», ανεβαίνει στην αναγεννημένη Πεντέλη και μιλά στο «Κ» για τα δέκα χρόνια εθελοντικής προσφοράς της πρωτοβουλίας.

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο καθένας από εμάς, μόνος του, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα απρόοπτα της ζωής. Απευθύνεται στην οικογένεια ή στους φίλους του για βοήθεια, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα». Αυτή η βασική παραδοχή, εξηγεί ο Γιάννης Σπανολιός, είναι η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ. Αν και φέτος γιορτάζονται τα δέκατα γενέθλιά της, ο σπόρος για τη γέννησή της φυτεύτηκε πριν από περίπου τριάντα δύο χρόνια, όταν, με παρότρυνση του κυρίου Γιάννη Αλαφούζου, ξεκίνησαν οι περιβαλλοντικές δράσεις του ΣΚΑΪ, οι δενδροφυτεύσεις, οι αναδασώσεις, αλλά και η εκστρατεία κατά της παράνομης υλοτομίας στο βουνό της Πεντέλης. 

«Όλα αυτά εδώ τα δεντράκια εμείς και οι εθελοντές του “Όλοι Μαζί Μπορούμε” τα έχουμε φυτέψει με τα χέρια μας», μου λέει καθώς περπατάμε στους πρόποδες του βουνού και χαϊδεύει με τα δάχτυλά του κορμούς και κλαδιά δέντρων με τη φροντίδα που φυλά κανείς για τα παιδιά του.

Γιάννης Σπανολιός: «Κινητήρια δύναμή μας είναι ο κόσμος»-1
Εκατομμύρια δέντρα έχουν φυτευτεί στον ορεινό όγκο της Πεντέλης με πρωτοβουλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες περιβαλλοντικών δράσεων, η οικονομική κρίση κατέστησε επιβεβλημένη την υποστήριξη ατόμων και κοινωνικών ομάδων που δυσκολεύονταν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Το 2011 δημιουργήθηκε και επισήμως το «Όλοι Μαζί Μπορούμε». «Επιδίωξή μας ήταν να οργανώσουμε έναν ευέλικτο φορέα που, ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας, θα κατηύθυνε τις δράσεις του», θυμάται ο κύριος Σπανολιός. Ξεκίνησαν με τη συγκέντρωση τροφίμων στο γνωστό πια καλάθι του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», που τοποθετήθηκε δίπλα στα ταμεία ή στην έξοδο σούπερ μάρκετ, ενώ η διανομή των αγαθών οργανώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια των μητροπόλεων της Ελλάδας. Σήμερα, εκτός των μητροπόλεων, τα τρόφιμα προωθούνται σε φορείς και οργανώσεις που υποστηρίζουν πολίτες σε ανάγκη. Σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, προχώρησαν στη συγκέντρωση φαρμάκων, ενώ το 2015 οργανώθηκε μια δράση, σε συνεργασία με το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Σωτηρία, που διευκόλυνε πολίτες, ιδιαίτερα καρκινοπαθείς, να προσέλθουν για εξετάσεις, φάρμακα και παρακολούθηση. Μέσω άλλης δράσης εμβολιάστηκαν 1.000 κορίτσια σε όλη την Ελλάδα με το εμβόλιο ενάντια στον HPV. Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια διευκόλυνσης ανθρώπων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ανεργίας μέσα από μια ιστοσελίδα όπου «συναντιούνταν» πολίτες που αναζητούσαν εργασία και εργοδότες που έψαχναν υπαλλήλους. Στον τομέα της γνώσης, οργανώθηκαν σεμινάρια υπολογιστών σε συνεργασία με τους δήμους, αλλά και συγκέντρωση σχολικών ειδών. 

Γιάννης Σπανολιός: «Κινητήρια δύναμή μας είναι ο κόσμος»-2

«Βλέπαμε τις ανάγκες της κοινωνίας και ανάλογα κινητοποιούμαστε. Έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές. Από μια επιστολή, από μια είδηση ξεκινάμε μια καμπάνια. Όπως αυτή για το Παιδικό χωριό SOS στο Φίλυρο, για το οποίο συγκεντρώσαμε βασικά είδη για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια. Αντιστοίχως κινητοποιηθήκαμε μετά τη φωτιά στο Μάτι, την πλημμύρα στην Καρδίτσα, την έκρηξη στη Βηρυτό, τον σεισμό στη Σάμο», τονίζει ο κ. Σπανολιός. «Για να παραμείνουμε αποτελεσματικοί, είμαστε μια μικρή και ευέλικτη ομάδα που αποτελείται από τη Δώρα Γιαννακάκη, τη Χριστίνα Τσούμα, την Κυριακή Τριφύλλη, την Τζένη Ποπουλίδου, τον Γιώργο Κεραμιτζόγλου και εμένα».

Το σωστό timing

Είναι πεπεισμένος ότι μια κοινωνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης μπορεί να κάνει τη διαφορά, αρκεί «να οσφραίνεται τις ανάγκες της κοινωνίας κάθε στιγμή. Να έχει ανεβασμένες τις κεραίες της, να παρακολουθεί τι συμβαίνει, να σκέφτεται, να ευαισθητοποιείται και να κινητοποιείται», υπογραμμίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αιμοδοσίες που οργανώθηκαν εν μέσω πανδημίας, με στόχο να ενισχυθούν τα αποθέματα σε αίμα που είχαν αρχίσει να εξαντλούνται, λόγω της διστακτικότητας των πολιτών να δώσουν αίμα στη διάρκεια της καραντίνας. Από τον Μάρτιο έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 60.000 φιάλες. Σε καμία περίπτωση, παρ’ όλα αυτά, καταλήγει ο κ. Σπανολιός, δεν μπορεί ένας εθελοντικός φορέας να υποκαταστήσει την Πολιτεία: «Υποστηρίζει και συμπληρώνει την Πολιτεία. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον κόσμο να συστρατευτεί σε έναν σκοπό, όταν ο πολίτης γνωρίζει ότι αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας». Παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι πρωτοβουλίες όπως το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους φορείς και είναι κατηγορηματικός ότι «θα ήταν μεγάλη μας χαρά να βοηθήσουμε όποιον φορέα είτε δείχνοντάς του τον δρόμο ή με όποιον άλλο τρόπο επιθυμεί και μπορούμε». 

Επιστροφή στην κοινωνία

Το καταστατικό της πρωτοβουλίας δεν επιτρέπει τη διαχείριση χρημάτων, παρά μόνο τη συγκέντρωσή τους σε ειδικό λογαριασμό και τη διοχέτευσή τους σε συγκεκριμένο σκοπό. Θέλοντας να διασφαλίσουν τη διαφάνεια, όλα τα στοιχεία των δράσεων είναι στη διάθεση των πολιτών στην ιστοσελίδα του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» (www.oloimaziboroume.gr), ενώ γίνεται έλεγχος των στοιχείων από ορκωτούς λογιστές.

Γιάννης Σπανολιός: «Κινητήρια δύναμή μας είναι ο κόσμος»-3
 Σχεδόν δύο χιλιάδες άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε συνεργασία με τους δήμους.

Η συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών όλα αυτά τα χρόνια είναι το μέτρο του αντικτύπου που έχει η προσπάθεια του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», που καλύπτει πραγματικές ανάγκες ανθρώπων και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση της κουλτούρας του εθελοντισμού που ανθεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. «Η προσπάθειά μας και η επιδίωξή μας είναι να υπάρχει εθελοντική προσφορά προς εμάς από τους πολίτες και στη συνέχεια προσφορά δική μας προς τρίτους. Κάθε μέρα υπάρχει η ίδια αγωνία: τι κάνουμε, τι μαζέψαμε, πώς πήγε αυτή η δράση, πώς θα οργανώσουμε την επόμενη, πώς δεν θα απογοητεύσουμε ανθρώπους και φορείς που εξαρτώνται από εμάς.

Παίρνουμε όμως και ικανοποίηση». Συμπαραστάτες του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, που πάντα υποστηρίζουν τις δράσεις του άμεσα και πρόθυμα. «Η κινητήρια δύναμή μας είναι ο κόσμος. Ζούμε στιγμές μοναδικές, συγκίνηση, αγωνία, ευχαρίστηση όλα αυτά τα δέκα χρόνια της πορείας μας», τονίζει ο Γιάννης Σπανολιός. «Βλέπει κανείς ότι αυτό που κάνουμε έχει αντίκτυπο, ενισχύει, προσφέρει σε κόσμο που έχει ανάγκη. Αυτό μας γεμίζει, μας ικανοποιεί και μας βάζει στη διαδικασία να θέτουμε τον στόχο όλο και πιο ψηλά».

Γιάννης Σπανολιός: «Κινητήρια δύναμή μας είναι ο κόσμος»-4
Ενεργές δράσεις του Όλοι Μαζί Μπορούμε:  Αιμοδοσίες / Προσφορά μέσω της πλατφόρμας «με 1 click μπορείς» / Προσφορά μέσω του 19817 / Προσφορά τροφίμων μακράς διάρκειας στα καλάθια του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» στα σούπερ μάρκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή