Oι πραγματικοί Influencers

Showrunners: οι άνθρωποι που οραματίζονται και «τρέχουν» τις σειρές που μας καθηλώνουν μπροστά στην οθόνη είναι οι πραγματικοί σταρ της εποχής.

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτός που έχει την τελική, διαχειριστική και δημιουργική, ευθύνη για τη σειρά. Εν ολίγοις ο showrunner, ένας τίτλος που δημιουργήθηκε αναγκαστικά τα τελευταία χρόνια, για να διαχωρίσει τον άνθρωπο που έχει την πραγματική εξουσία στα χέρια του από όλους εκείνους (επενδυτές, σταρ) στους οποίους δίνεται –κάποιες φορές τιμητικά, ενίοτε καταχρηστικά– ο τίτλος του παραγωγού. Γιατί οι showrunners είναι σαφώς πιο σημαντικοί από κάθε άλλο παράγοντα που έχει σχέση με τη δημιουργία μιας σειράς. Εξ ου και τα κανάλια και οι streaming πλατφόρμες τούς πληρώνουν κυριολεκτικά το βάρος τους σε χρυσάφι για να εξασφαλίσουν τη συνεργασία τους (ούτε καν αποκλειστική, απλώς για να τους δώσουν προτεραιότητα) έναντι ακόμη και εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. 

Καταφέρνοντας να είναι ταυτόχρονα και trendspotters και CEO, αποτελούν το βαρύ πυροβολικό στη μάχη για την τελική επικράτηση μεταξύ των διαφορετικών τηλεοπτικών ανταγωνιστών, προκειμένου να δημιουργήσουν ποιοτικό τηλεοπτικό χρόνο και να κερδίσουν τις πολυπόθητες συνδρομές μας. Ακολουθούν μερικοί από τους σημαντικότερους για το 2021 (και τα επόμενα χρόνια):

1. J. J. Abrams

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αξίας 250 εκατ. δολαρίων με την WarnerMedia, η εταιρεία παραγωγής (Bad Robot) του 54χρονου δημιουργού του «Lost» ετοιμάζεται να λανσάρει τρεις νέες σειρές για το HBO Max («Justice League Dark», «Overlook», «Duster») ταυτόχρονα με το ρόστερ της στο ΗBO, που περιλαμβάνει το sci fi «Demimonde» (την πρώτη σειρά που υπογράφει ο ίδιος εδώ και δώδεκα χρόνια). Όλα αυτά ταυτόχρονα με την πολυναμενόμενη συνεργασία του με τoν Stephen King για το «Lisey’s Story» του Apple TV+. Παραγωγικότατος και στο ίδιο, πλέον, επίπεδο με το είδωλό του, τον Steven Spielberg. 

2. Shonda Rhimes

Oι πραγματικοί Influencers-1

H 51χρονη Αφροαμερικανίδα βασίλισσα της τηλεόρασης («Grey’s Anatomy», «Scandal», «How to Get Away with Murder») απέδειξε με το «Bridgerton» του Netflix ότι δικαίως η πλατφόρμα επένδυσε 150 εκατ. δολάρια πάνω της για μια πολυετή συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας. Μένει να δούμε πόσα από τα περίπου 13 projects που αναπτύσσει (με πιο άμεσο το «Inventing Anna» για την instagrammer που κατάφερε να πείσει την ελίτ της Νέας Υόρκης ότι είναι πάμπλουτη κληρονόμος) θα μπορέσουν να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία. Μια γυναίκα που άλλαξε το πρόσωπο της τηλεόρασης και άνοιξε τον δρόμο για άλλους μη λευκούς δημιουργούς. 

3. Ryan Murphy

Αιρετικός, ιδιόρρυθμος και αδιανόητα παραγωγικός, ο δημιουργός των «Nip/Tuck», «Glee» και «American Horror Story» τίναξε την μπάνκα στον αέρα, κλείνοντας το 2018 πενταετή συμφωνία με το Netflix έναντι του αστρονομικού ποσού των 300 εκατ. δολαρίων. Το 2020, αυτό μεταφράστηκε σε σειρές όπως τα «Hollywood», «Ratched» και η 2η σεζόν του «The Politician», και ταινίες όπως το «The Boys in the Band» και «The Prom». Παραμένει και φέτος ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει πράσινο φως σε κυριολεκτικά οτιδήποτε του κάνει κέφι. 

4. Greg Berlanti

Ένας από τους πλέον παραγωγικούς και αρχετυπικούς παραγωγούς στον χώρο («The Arrow», «Flash», «Riverdale», «Supergirl») που έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 19 σειρές σε διαφορετικά στάδια παραγωγής. Το περιοδικό Time δικαίως τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο για το 2020. Αν και εκείνο που οι συνάδελφοί του ζηλεύουν περισσότερο είναι την –ύψους 400 εκατ. δολαρίων– συμφωνία του με την Warner Bros για να παράγει περιεχόμενο για εκείνη έως και το 2024. 

5. Tyler Perry

Oι πραγματικοί Influencers-2

Ο πάλαι ποτέ άστεγος 51χρονος Αφροαμερικανός που έγινε δισεκατομμυριούχος μοιάζει, μετά την ίδρυση του δικού του κινηματογραφικού στούντιο σε μια πρώην στρατιωτική βάση στην Ατλάντα (το μεγαλύτερο ιδιόκτητο στις ΗΠΑ), ασταμάτητος. Μπορεί οι σειρές του να μη βρίσκουν απαραίτητα απήχηση εκτός ΗΠΑ, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τους λίγους ανθρώπους που θαυμάζει μέχρι και η Oprah Winfrey. 

6. Jon Favreau

Η επιμονή του πάλαι ποτέ ηθοποιού να λανσάρει το «Mandalorian» (και τον Baby Yoda ως πολιτιστικό ορόσημο) έκανε σαφές ότι το Disney+ αφορά τους πάντες και όχι μόνο τα παιδιά. Η μετοχή του, ως του κύριου υπεύθυνου για τη συνεχιζόμενη ραγδαία επέκταση του τηλεοπτικού σύμπαντος του «Star Wars» τα επόμενα χρόνια, είναι δικαίως σε ραγδαία και συνεχή άνοδο.  

7. David Benioff & D. B. Weiss
 

Στην αναζήτηση για το επόμενο «Game of Thrones», το Netflix δεν δίστασε να επενδύσει -σύμφωνα με δημοσιεύματα ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων για να στρατολογήσει τους δημιουργούς του original. Αναμένουμε να δούμε τα πρώτα επικά αποτελέσματα αυτής της επικής συνεργασίας με την τηλεοπτική μεταφορά (διά πένας τους) της best seller τριλογίας επιστημονικής φαντασίας «The Three-Body Problem». 

8. Lisa Joy & Jonah Nolan

Oι πραγματικοί Influencers-3

To ταλαντούχο παντρεμένο ζευγάρι, που εξαργύρωσε την επιτυχία του «Westworld» με μια πενταετή συμφωνία αξίας 150 εκατ. δολαρίων με το Amazon, μοιάζει έτοιμο από καιρό για το επόμενο χιτ του, με πιο πιθανό υποψήφιο -από τα διάφορα projects που ετοιμάζουν παράλληλα- να αποτελεί η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας «The Peripheral» του William Gibson. 

9. Alex Kurtzman 

Έχοντας σχεδιάσει αναλυτικά το επεκτεινόμενο τηλεοπτικό σύμπαν του «Star Trek» για τα επόμενα χρόνια (με πέντε συνολικά σειρές), για λογαριασμό των CBS Studios, ετοιμάζεται να κερδίσει τις καρδιές και του υπόλοιπου κοινού με τo «Clarice» (follow up στο «Σιωπή των αμνών») και την τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού «The Man Who Fell to Earth». 

10. JD Payne & Patrick McKay

Oι πραγματικοί Influencers-4

Δεν θα ήταν δυνατόν να απουσιάζουν από μια τέτοια λίστα οι σεναριογράφοι και showrunners του «The Lord of the Rings», της ακριβότερης τηλεοπτικής παραγωγής όλων των εποχών (prequel σε σχέση με την κινηματογραφική ταινία), για την οποία το Amazon φημολογείται ότι έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια. Στα χέρια τους κρατούν, κυριολεκτικά, το τηλεοπτικό μας μέλλον. 

11. Reese Witherspoon

H βραβευμένη με Όσκαρ 44χρονη ηθοποιός απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι διαθέτει εξαιρετικό μάτι όσον αφορά το να ανακαλύπτει ποια μυθιστορήματα μπορούν να μετατραπούν σε premium τηλεοπτικές σειρές (ιδανικά με εκείνη ως πρωταγωνίστρια). Όπως δηλαδή συνέβη ήδη στα «Big Little Lies», «Little Fires Everywhere» και «The Morning Show» και προσεχώς με τα «From Scratch», «Daisy Jones and the Six» και «The Last Thing He Told Me» (με την Julia Roberts). 

12. Jordan Peele

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αφροαμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης (μεταξύ άλλων του «Get Out» και του «BlacKkKlansman») είναι, τηλεοπτικά, κυριολεκτικά πανταχού παρών. Το 2020, μας σέρβιρε το «Lovecraft Country» για το HBO, το «Hunters» για το Amazon και το reboot του «Twilight Zone» για το CBS All Access. Δικαίως περιζήτητος. 

13. Daniel Levy

Oι πραγματικοί Influencers-5

Η feelgood ιστορία της χρονιάς με τον 37χρονο συν-δημιουργό και πρωταγωνιστή του «Schitt’s Creek» όχι μόνο να κερδίζει εννέα Emmy για την τελευταία σεζόν της σειράς, αλλά να υπογράφει μια εξαιρετική συμφωνία (με πολλά μηδενικά) με το ABC Studios για μια σειρά original projects, ένα εκ των οποίων θα το γράψει ο ίδιος.  

14. John Wells

Ο βετεράνος παραγωγός που δεν ξέρει τι σημαίνει αποτυχία συνεχίζει να τρέχει ενδιαφέροντα project σε όλες τις πλατφόρμες. Ξεκινώντας από την τελευταία σεζόν του «Shameless» στο Showtime και την πέμπτη του «Animal Kingdom» στο TNT και συνεχίζοντας με το «Maid» στο Netflix και το «Red Bird Lane» με τη Susan Sarandon στο HBO Max.

15. Sam Esmail

Oι πραγματικοί Influencers-6

O ταλαντούχος δημιουργός του Mr. Robot ετοιμάζεται να κατακτήσει και το 2021 με μια σειρά από projects που περιλαμβάνουν δραματικές σειρές για το ABC, τη limited σειρά «Angelyne» για το Peacock στην οποία πρωταγωνιστεί η σύζυγός του Emmy Rossum και, πάνω και πέρα από όλα, το πολυαναμενόμενο reboot του εμβληματικού «Battlestar Galactica».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή