Ποιήτρια, ποπ σταρ, ακτιβίστρια

Ποιήτρια, ποπ σταρ, ακτιβίστρια

Η 22χρονη ποιήτρια, ποπ σταρ και ακτιβίστρια.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποίηση δεν πουλάει στις μέρες μας, λένε. Και έχουν απόλυτο δίκιο, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Η συλλογή «The hill we climb» της Αμάντα Γκόρμαν βρέθηκε στην πρώτη θέση των ευπώλητων του Amazon, παρά το γεγονός ότι δεν θα κυκλοφορήσει πριν από τον Σεπτέμβριο – είναι το βιβλίο στο οποίο θα εμπεριέχεται το ομώνυμο ποίημα που απήγγειλε η 22χρονη στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. 

Με τα πρώτα της ποιήματα το 2017 εγκαινίασε τον θεσμό του «National Youth Poet», σπουδάζοντας στο Χάρβαρντ κέρδισε από το περιοδικό Glamour τον τίτλο της «φοιτήτριας της χρονιάς», έχει διαβάσει την ποίησή της στο MTV και έχει εκφράσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία το 2036. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο εξώφυλλο του Time, γεγονός που της χαρίζει μία ακόμα θέση με κύρος στην κουλτούρα των ημερών μας. Στο εσωτερικό του περιοδικού συζήτησε με την εκτελούσα χρέη δημοσιογράφου Μισέλ Ομπάμα.

Η Γκόρμαν μίλησε ως μια κοπέλα της ηλικίας της («η ποίηση είναι κουλ»), ως μια μαύρη ποιήτρια στην εποχή του Black Lives Matter («ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη της τέχνης ως τη γλώσσα των ανθρώπων») και ως μια γυναίκα αποφασισμένη να παίξει τον ρόλο της και να εκμεταλλευτεί τα προφανή της χαρίσματα, είτε αυτά είναι καλλιτεχνικά είτε απλώς επικοινωνιακά: «Ακολουθώ την τροχιά της ζωής που ήταν γραφτό να έχω. […] Δεν είμαι ο κεραυνός που χτυπάει μια φορά. Είμαι ο τυφώνας που έρχεται κάθε χρόνο και πρέπει να περιμένετε πως σύντομα θα με δείτε ξανά».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή