Ο Χάρβεϊ και οι άλλοι

Πού βρίσκονται σήμερα μερικοί από τους πλέον διάσημους κατηγορούμενους για σεξουαλική παρενόχληση.

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από διακόσιοι άντρες «αποκαθηλώθηκαν» επαγγελματικά και κοινωνικά μετά τις χιλιάδες καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα ή/και απασχόλησαν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των κινημάτων #MeToo και Time’s Up, που γιγαντώθηκαν σε όλο τον κόσμο, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηθοποιοί, παραγωγοί, σεναριογράφοι, κοινοβουλευτικοί άντρες, γιατροί, χορευτές, διοικητικά στελέχη μεγάλων οργανισμών κατηγορήθηκαν από γυναίκες και άντρες για σεξουαλικά προσβλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές και βιασμούς. Πολλοί έγιναν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, κάποιοι εισέπραξαν μηνύσεις, σε άλλους ασκήθηκαν διώξεις και ελάχιστοι δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ας δούμε πού βρίσκονται σήμερα μερικοί από αυτούς.

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Ο κρατούμενος 20Β0584

Ο Χάρβεϊ και οι άλλοι-1
Εμφανώς καταβεβλημένος, ο έκπτωτος μεγιστάνας του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, φτάνει στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης το πρωινό της ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης των ενόρκων. © EPA/JUSTIN LANE

«Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν εξαγόραζε όσους τον κατηγορούσαν για σεξουαλική παρενόχληση για δεκαετίες»: Το άρθρο των Μέγκαν Τούχεϊ και Τζόντι Κάντορ στους New York Times της 5ης Οκτωβρίου 2017 και αυτό του Ρόναν Φάροου που ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα στον New Yorker υπήρξαν το «σημείο μηδέν» γι’ αυτό που θα μείνει γνωστό στην ιστορία ως κίνημα #MeToo. Ήταν και η αρχή του τέλους για τον μεγιστάνα του Χόλιγουντ, «χρυσό» παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, καθώς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, από όπου βγήκαν περισσότερες από εκατό καταγγελίες γυναικών που είχαν υποστεί από αυτόν σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.

Στις 25 Μαΐου 2018, ο Γουάινσταϊν παραδίδεται στις αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών. Αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατ. δολάρια, η οποία μήνες αργότερα αυξάνεται σε 5 εκατ. δολάρια, έπειτα από υπόνοιες ότι απενεργοποίησε το «βραχιολάκι» που ήταν υποχρεωμένος να φορά. Στις 6 Ιανουαρίου 2020 ξεκινά η δίκη του στη Νέα Υόρκη, στην οποία εμφανίζεται καταβεβλημένος. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Μίδας της βιομηχανίας του θεάματος κρίνεται ένοχος από τους ενόρκους και στις 11 Μαρτίου ανακοινώνεται η ποινή του: 23 χρόνια κάθειρξη. Μεταφέρεται στις φυλακές Wende Correctional Facility κοντά στο Μπάφαλο, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα ως κρατούμενος 20Β0584. Οι δικαστικές του περιπέτειες ωστόσο δεν έχουν τελειώσει, καθώς υπάρχει ήδη σε εκκρεμότητα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ένταλμα μεταφοράς του στο Λος Άντζελες, όπου θα δικαστεί για έντεκα κακουργήματα, ανάμεσά τους και οι βιασμοί πέντε γυναικών σε ξενοδοχεία της Πόλης των Αγγέλων το 2004. 

Κέβιν Σπέισι: Ο έκπτωτος «Πρόεδρος»

Ο Χάρβεϊ και οι άλλοι-2
Ο Κέβιν Σπέισι στη διάρκεια προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Μασαχουσέτης, κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου, υπόθεση που δεν προχώρησε σε δίκη. © AP Photo/Steven Senne

«Ο κόσμος μου άλλαξε τελείως τον Οκτώβριο του 2017. Η δουλειά μου, πολλές από τις σχέσεις μου, η θέση μου στη βιομηχανία όπου εργαζόμουν χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Ήμουν τόσο απασχολημένος με το να ορίζω το ποιος ήμουν σύμφωνα με το τι έκανα ή τι προσπαθούσα να κάνω, που, όταν όλα σταμάτησαν, δεν είχα ιδέα τι να κάνω στη συνέχεια. Διότι το μόνο που ήξερα να κάνω ήταν να είμαι ηθοποιός, μόνο αυτό ήθελα πάντα να κάνω, από την ηλικία των 11 ετών ονειρευόμουν να υποδύομαι ρόλους, νόμιζα ότι είχα γεννηθεί για να το κάνω. Αυτό έκανα όλη μου τη ζωή. Και, όταν η καριέρα μου σταμάτησε και ήρθα αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα ότι μπορεί να μη με ξαναπροσλάβει ποτέ κανείς ως ηθοποιό, χρειάστηκε να αναρωτηθώ “αν δεν είμαι ηθοποιός, ποιος είμαι;”». Αυτές οι δηλώσεις του Κέβιν Σπέισι, σε ένα podcast τον περασμένο Μάιο, ήταν μόλις η τρίτη φορά που απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό από το φθινόπωρο του 2017, όταν σε συνέντευξή του ο ηθοποιός Άντονι Ραπ τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση όταν ήταν μόλις 14 ετών. Τότε, ο Σπέισι απολάμβανε την ασφάλεια μιας εκπληκτικής καριέρας και του σεβασμού κοινού, κριτικών και ομότεχνών του. Το «House of Cards» έσπαγε τηλεοπτικά ταμεία.

Μέσα σε λίγες ημέρες, τις καταγγελίες του Ραντ ακολουθούν αποκαλύψεις για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στη διάρκεια της θητείας του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Ολντ Βικ στο Λονδίνο. Η καριέρα του καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Η Διεθνής Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών αποσύρει το σχέδιό της να τον τιμήσει με το International Emmy Founders Award. Το Netflix διακόπτει τη συνεργασία τους, τον κόβει από τον τελευταίο κύκλο του «House of Cards» και ακυρώνει την ταινία «Gore» όπου θα πρωταγωνιστούσε, ενώ στην ταινία «All the money in the world» αντικαθίσταται από τον Κρίστοφερ Πλάμερ. 

Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, ο Σπέισι δεν δικάστηκε για κάποια από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ή ερευνήθηκαν από τις Αρχές. Ο ίδιος κράτησε χαμηλό προφίλ, με εξαίρεση την παραμονή Χριστουγέννων του 2018, όταν ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα βίντεο με τον τίτλο «Let me be Frank» (λογοπαίγνιο με τον χαρακτήρα που υποδυόταν στο «House of Cards» και τη λέξη «ειλικρίνεια») και λίγους μήνες αργότερα όταν διάβασε δημόσια ένα ποίημα του Ιταλού ποιητή Γκαμπριέλε Τίντι στο Εθνικό Μουσείο της Ρώμης. Επαγγελματικά ωστόσο παραμένει ακόμη σε απραξία.

Μπιλ Κόσμπι: Ο διαβόητος «μπαμπάς της Αμερικής»

Ο Χάρβεϊ και οι άλλοι-3
Ο Μπιλ Κόσμπι οδηγείται χειροδέσμιος στη φυλακή για να εκτίσει ποινή τριών έως δέκα ετών για σεξουαλική επίθεση. © AP Photo/Matt Slocum

Από τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Μπιλ Κόσμπι εκτίνει ποινή φυλάκισης τριών έως δέκα ετών σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Πενσιλβάνια, καταδικασμένος για σεξουαλική επίθεση σε μια γυναίκα το 2004. Η δράση του «μπαμπά της Αμερικής», σύμφωνα με περισσότερες από εξήντα καταγγελίες γυναικών, είχε αρχίσει από τη δεκαετία του 1960 και περιλάμβανε βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις σε θύματα που είχε δώσει ναρκωτικά και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Ο Κόσμπι επί χρόνια δεν μιλούσε σχετικά με τις καταγγελίες ή τις αρνούνταν, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την εικόνα του οικογενειάρχη, του φιλανθρώπου και της ηγετικής φιγούρας της μαύρης κοινότητας. Τελικά, το 2015, οκτώ υποθέσεις κατέληξαν σε δίωξη, ενώ πολλές ακόμα τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραγραφής. Η καταδίκη του υπήρξε η πρώτη νίκη του κινήματος #MeToo. 

Λούις Σι Κέι: Η επιστροφή 

Ο Χάρβεϊ και οι άλλοι-4
Ο Λούις Σι Κέι τιμωρήθηκε με αποβολή από τη βιομηχανία του θεάματος για λίγο διάστημα, έχει όμως επιστρέψει δριμύτερος, με sold out παραστάσεις. © Angela Lewis/The New York Times

 

Τριάντα πέντε εκατομμύρια δολάρια ισχυρίζεται ο Λούις Σι Κέι ότι του κόστισε ο περίπου ένας χρόνος που είδε τις μετοχές του να κατακρημνίζονται στο χρηματιστήριο του Χόλιγουντ, όπου η καριέρα του ήταν σε λίμιτ απ, όταν δημοσιεύτηκαν καταγγελίες γυναικών για ανάρμοστη συμπεριφορά του απέναντί τους. Όπως αποκαλύφθηκε, ο κωμικός συνήθιζε να αυνανίζεται μπροστά σε συνεργάτιδες και συναδέλφους του, σε καμαρίνια και δωμάτια ξενοδοχείων. Το σκάνδαλο δεν είχε νομικές συνέπειες γι’ αυτόν, είδε όμως παρόχους περιεχομένου όπως το Netflix και το ΗΒΟ να ακυρώνουν τις συνεργασίες τους μαζί του, η Orchard αρνήθηκε να διανείμει την ταινία του «I love you, daddy», έμεινε εκτός καστ της ταινίας «The secret life of pets 2», κ.λπ. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Λούις Σι Κέι έχει επιστρέψει στη σκηνή και στην οθόνη -έχει δεχτεί επικρίσεις αλλά και υποστήριξη από κοινό και συναδέλφους γι’ αυτή του την απόφαση- παρουσιάζοντας παραστάσεις διά ζώσης και online, που συγκεντρώνουν πολυπληθές κοινό, στο οποίο ομολογεί ότι «έμαθα πολλά, έμαθα πώς να τρώω μόνος σε ένα εστιατόριο με ανθρώπους γύρω μου να μου δείχνουν το μεσαίο δάχτυλο».  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή