Τα κουτάβια του λοκντάουν

Μέρος δεύτερο: Έξοδος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ώστε λοιπόν σου φάνηκε καλή ιδέα να μεγαλώσεις ένα κουτάβι στην απομόνωση του λοκντάουν. Το ομολογώ, κι εγώ το ίδιο θα πάθαινα. Όλες οι ανάγκες μας που μπήκαν στην κατάψυξη, η ανάγκη για σωματική επαφή, για φυσική τρυφερότητα, για τις μορφές εκείνες της επικοινωνίας που συμπεριλαμβάνουν τη γλώσσα του σώματος, όλες μπορούν να καλυφθούν διαδραστικά με ένα άλλο θηλαστικό. Όταν μάλιστα είναι και «μωρό», συνυπολόγισε τις γονικές ορμόνες μας που κάνουν πάρτι (και, όχι, δεν αναφέρομαι μόνο στις γυναίκες) και θα καταλάβεις γιατί ανάμεσα στις ελάχιστες επιχειρήσεις που τα πήγαν καλά στην πανδημία βρίσκονται τα εκτροφεία κατοικιδίων και τα pet shops (το ξέρω καλά, βλέπω τις λίστες αναμονής και τις προσπάθειες φίλων να μπουν καθυστερημένα στο «παιχνίδι» και να λαμβάνουν μόνο υποσχετικές για το καλοκαίρι).

Όμως, από την περίοδο του απογαλακτισμού μέχρι και τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες της κοινωνικοποίησης, οι οποίες αντιστοιχούν από την όγδοη έως και την εικοστή εβδομάδα του σκύλου σας, οι ελλείψεις λόγω φυσικού περιορισμού μπορεί να στιγματίσουν σοβαρά την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του ζώου. Ιδίως αν στο μεσοδιάστημα αυτό δεν φροντίσατε να το εκθέσετε σε όσο περισσότερα ερεθίσματα γίνεται. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι βόλτες με το αυτοκίνητο, η γνωριμία με άλλους ανθρώπους, η γνωριμία με άλλα ζώα, η έκθεση σε πολυσύχναστους χώρους, σε συνηθισμένους αστικούς θορύβους και σε φυσικά φαινόμενα. 

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν εναλλακτικές του λοκντάουν. Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας είναι καθηλωμένο στο γκαράζ ή στο πεζοδρόμιο, έστω η ρουτίνα της επιβίβασης-αποβίβασης, ο θόρυβος της μηχανής, η υποχρέωση του σκύλου να παραμείνει ήρεμος και να μην παρενοχλεί τον οδηγό, όλα αυτά είναι ψηφίδες ενός «πρωτοκόλλου» που θα διευκολύνουν πολύ τη μετάβαση στην αυθεντική διαδικασία, όταν έρθει εκείνη η ώρα να ταξιδέψετε. Οι Αμερικανοί το έχουν ήδη βαφτίσει. Το λένε «mock ride».

Η γνωριμία με άλλους ανθρώπους μπορεί να καλυφθεί επαρκώς με τη βόλτα στο πάρκο, όπου, ακόμα κι αν συνήθως προτιμάτε να κυκλοφορείτε μόνος, θα πρέπει να προσεγγίσετε, αν όχι όλους, τουλάχιστον τους λιγότερο αντιπαθείς σκυλοσυνοδούς μαζί με τον σκύλο σας. 

Βροχή, αέρας, χιόνι (!), τίποτε από όλα αυτά δεν πρέπει να είναι πρωτόγνωρο για ένα ενήλικο σκυλί. Όπως επίσης και το να μείνει ασυνόδευτο στο σπίτι, ακόμα κι αν δεν έχετε πού να πάτε (ένας φίλος, κατόπιν συμβουλής μου, παίρνει μια σεζλόνγκ, ανεβαίνει στην ταράτσα, διαβάζει εκατό σελίδες από το βιβλίο του και επιστρέφει). Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν το πόσο σημαντικό είναι να βάλετε το crate στη ζωή του σκύλου σας από τη στιγμή που πατάει το πόδι του στο σπίτι σας. Το crate δεν είναι κλουβί – με τον ίδιο τρόπο που ο σκύλος σας δεν είναι καναρίνι. Είναι τρία σε ένα: εκπαιδευτικό εργαλείο τρομερής αποτελεσματικότητας, ασφαλής χώρος και καταφύγιο για το ζώο, ασφάλεια και ηρεμία για σας όταν λείπετε από το σπίτι. 

Αν έχετε κάνει ήδη κάποια από τα παραπάνω, σπεύσατε και για τα υπόλοιπα. Αν όχι, ξεκινήστε σήμερα κιόλας. Ο καιρός περνάει. Η έξοδος πλησιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή