Εσείς εμβολιαστήκατε;

Μια παλιά αμερικανική διαφήμιση που πέτυχε τον σκοπό της.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Έλα τώρα, R2, δεν γίνεται να έχεις κοκκύτη, οι συσκευές δεν κολλούν κοκκύτη, ιλαρά ή πολιομυελίτιδα. Τα παιδιά όμως κολλούν. Αν ένα μικρό παιδί κολλήσει κοκκύτη, μπορεί να οδηγηθεί σε πνευμονία, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και στον θάνατο. Το μόνο που χρειάζεσαι εσύ είναι μια μικρή επισκευή. Τα παιδιά πρέπει να έχουν πλήρη ανοσία. Και, δυστυχώς, πολλά δεν έχουν. […] Γονείς της Γης, είναι τα παιδιά σας εμβολιασμένα πλήρως για τις παιδικές ασθένειες; Καλέστε τον γιατρό σας ή το Υπουργείο Υγείας και ρωτήστε. Εμβολιάστε τα παιδιά σας και ας είναι η Δύναμη μαζί σας!» Στις 25 Μαΐου 1977, η πρώτη ταινία της θρυλικής σειράς «Star Wars» κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ, αποκτώντας αμέσως φανατικούς θαυμαστές σε όλη τη χώρα.

Αυτή η τηλεοπτική διαφήμιση, με πρωταγωνιστές τους δημοφιλείς χαρακτήρες C3PO και R2D2, αλλά και σχετικά πόστερ κυκλοφόρησαν με πρωτοβουλία του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας λίγους μήνες αργότερα, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας για την προώθηση των εμβολιασμών στη χώρα. Το 1977, σύμφωνα με υπολογισμούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, από 20 έως 50 εκατ. δεκαπεντάχρονα παιδιά στις ΗΠΑ χρειάζονταν τουλάχιστον μία δόση ή ένα εμβόλιο για να θεωρούνται πλήρως ανοσοποιημένα. Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1977 και είχε τέτοια επιτυχία, που οι εμβολιασμοί για τις επτά ασθένειες που περιλαμβάνονταν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών είχαν φτάσει σε επίπεδα μεταξύ 90 και 96% εντός τριών ετών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή