Τα μυστικά ενός θησαυρού

Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών» που παραχωρήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το γαλλικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Το πολύτιμο αντικείμενο ανήκει στο Mobilier National, τη δημόσια εθνική συλλογή της Γαλλίας με έπιπλα και πολύτιμα αποκτήματα, η οποία αριθμεί 130.000 αντικείμενα. Ο φορέας –με άλλο όνομα– δημιουργήθηκε τον Μεσαίωνα, για να διασφαλιστεί η κινητή περιουσία των βασιλικών ανακτόρων και ενδιαιτημάτων, που συχνά άλλαζαν διακόσμηση.

2. Η ταπισερί απεικονίζει μια πρωτότυπη νωπογραφία που φιλοτέχνησε ο Ραφαήλ το διάστημα 1509-11, όταν προσκλήθηκε στη Ρώμη από τον Πάπα Ιούλιο Β΄.

Το μνημειακό αυτό έργο, μέρος μιας σειράς συνθέσεων του καλλιτέχνη, ήταν στην Αίθουσα της Υπογραφής (Stanza della Segnatura) στο Βατικανό, έναν χώρο που πιθανότατα είχε τη χρήση ιδιωτικής βιβλιοθήκης ή εκκλησιαστικού δικαστηρίου.

3. Η ταπισερί που ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις που έχει αυτό το θέμα και ανήκει στις συλλογές του Mobilier National. Πρόκειται για την πλέον όψιμη. Οι άλλες δύο φυλάσσονται στις αποθήκες και μία ακόμα κοσμεί την ολομέλεια της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης· τοποθετήθηκε εκεί το 1879 και πρόσφατα συντηρήθηκε.

4. Σε μια εποχή κορύφωσης του αναγεννησιακού πνεύματος, ο Ραφαήλ έφτιαξε μια πολυπρόσωπη σύνθεση 58 μορφών, με πρωταγωνιστές μεγάλους φιλοσόφους και διανοητές της αρχαιότητας. Το έργο δείχνει ότι πρόκειται για μια περίοδο όπου μπορεί να υπάρξει αρμονική σύζευξη μεταξύ του χριστιανισμού και του αρχαίου κόσμου.

5. Κεντρικές μορφές –στις οποίες εστιάζονται και οι σέλφι των Ελλήνων βουλευτών– είναι ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης. Ο πρώτος δείχνει με το χέρι του τον ουρανό, ως τον κόσμο των ιδεών, ενώ ο δεύτερος τη γη, τον κόσμο της εμπειρίας. Γύρω τους ο Ραφαήλ τοποθετεί άλλες μορφές, όπως ο Ζήνων, ο Επίκουρος, ο Αναξίμανδρος, ο Σωκράτης, ο Ηράκλειτος, η Υπατία, ο Παρμενίδης, ο Πλωτίνος κ.ά.

6. Το ταξίδι της «δικής» μας ταπισερί κράτησε μερικά 24ωρα και έφτασε στην Ελλάδα με φορτηγό, μέσα σε ένα ειδικό κασόνι 5 μέτρων. Οι διαστάσεις της είναι 4,5 μ. ύψος x 8 μ. πλάτος. Υφάνθηκε στον οίκο των Γκομπλέν στο Παρίσι από το εργαστήριο του Οντράν υιού, με υψηλό στημόνι, και είναι φτιαγμένη από μαλλί και μετάξι. Ολοκληρώθηκε μεταξύ 1779 και 1785, μερικά χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή