Από τον Ντε Γκολ στον Μακρόν

Από τον Ντε Γκολ στον Μακρόν

Αναδρομή στις επισκέψεις επτά Γάλλων Προέδρων στην Ελλάδα.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρλ ντε Γκολ (Μάιος 1963)

Η επίσκεψη του Σαρλ ντε Γκολ στην Αθήνα πιστοποιεί τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και αποτελεί επιστέγασμα της ενεργού υποστήριξης που είχε παράσχει το Παρίσι στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΟΚ. 

Η υποδοχή του Γάλλου Προέδρου στους δρόμους της Αθήνας ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν (Μάιος 1979)

Από τον Ντε Γκολ στον Μακρόν-1

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν καταφθάνει στην Αθήνα για την τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η επίσκεψη συνιστά γεγονός για την ελληνική πρωτεύουσα, που βάζει τα καλά της για να υποδεχθεί τον Γάλλο Πρόεδρο και επιβεβαιώνει τη στενή πολιτική σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε επιστρέψει στην Αθήνα με το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος.

Φρανσουά Μιτεράν (Σεπτέμβριος 1982)

Η ευκολία επικοινωνίας του Μιτεράν με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μια παρέκκλιση από τη συνήθη συμπεριφορά του Γάλλου σοσιαλιστή. Εξάλλου, με τις νίκες των σοσιαλιστικών τους κομμάτων τον προηγούμενο χρόνο έχουν προκαλέσει πάταγο στη συντηρητική Ευρώπη. Επιπλέον, η επίσκεψη Μιτεράν καταγραφόταν σε μια περίοδο διεκδικήσεων της Ελλάδας για περισσότερα κονδύλια, και ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ένθερμος υποστηρικτής. 

Ζακ Σιράκ (Νοέμβριος 2000) 

Από τον Ντε Γκολ στον Μακρόν-2

Ο Γάλλος κεντροδεξιός Πρόεδρος επισκέφθηκε την Αθήνα σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών άγγιζαν το απόγειό τους. Η ελληνογαλλική συνεργασία στο επίπεδο της ΕΕ ήταν άψογη, σε μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και για την πιθανότητα (τότε) ένταξης της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στη φωτογραφία, με τον  Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Νικολά Σαρκοζί (Ιούνιος 2008)

Από τον Ντε Γκολ στον Μακρόν-3

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Νικολά Σαρκοζί (που γενεαλογικά συνδέεται με την Ελλάδα, καθώς ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν Σεφαραδίτης γιατρός με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη) βοηθούσε την Αθήνα να παγώσει την ένταξη της τότε ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από την επίλυση του ονοματολογικού. Επανέρχεται στο προσκήνιο το «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία». Τον Πρόεδρο της Γαλλίας υποδεχόταν ο Κώστας Καραμανλής.

Φρανσουά Ολάντ (Οκτώβριος 2015)

Από τον Ντε Γκολ στον Μακρόν-4
© P.Tzamaros via Getty Images/ Ideal Image

Ο Φρανσουά Ολάντ καταφθάνει στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015. Η παρουσία του κ. Ολάντ στην Αθήνα έγινε δεκτή με λαμπρότητα, ως αποτέλεσμα του αποφασιστικού ρόλου που είχε διαδραματίσει ο Γάλλος Πρόεδρος τον δύσκολο Ιούλιο του 2015 υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Εμανουέλ Μακρόν (Σεπτέμβριος 2017)

Από τον Ντε Γκολ στον Μακρόν-5

Η ομιλία του κ. Μακρόν στην Πνύκα αποτελεί ιστορικό ορόσημο, καθώς ο Πρόεδρος της Γαλλίας ξεδίπλωσε το όραμά του για την «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Είναι καθοριστικό γεγονός στο πλαίσιο της ανανεωμένης, ενισχυμένης ελληνογαλλικής σχέσης, που εξακολουθεί να εξελίσσεται μέχρι σήμερα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή