Οι αλήθειες της Κάμαλα Χάρις

Οι αλήθειες της Κάμαλα Χάρις

Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στις 4 Ιουλίου 1992, ένας από τους ήρωες και πρότυπό μου, ο Θέργκουντ Μάρσαλ, έβγαλε έναν λόγο ο απόηχος του οποίου φτάνει έως τις μέρες μας. “Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε”, είπε. “Η δημοκρατία δεν μπορεί να ανασάνει μέσα στον φόβο. Η ελευθερία δεν μπορεί να ανθίσει μέσα στο μίσος. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να ριζώσει μέσα στην οργή. Η Αμερική πρέπει να ανασκουμπωθεί, να πιάσει δουλειά… Πρέπει να αποκλίνουμε από την αδιαφορία. Πρέπει να αποκλίνουμε από την απάθεια. Πρέπει να αποκλίνουμε από τον φόβο, το μίσος, τη δυσπιστία”. Το συγκεκριμένο βιβλίο προέκυψε από αυτό το κάλεσμα για δράση αλλά και από την πεποίθησή μου ότι ο αγώνας μας πρέπει να αρχίσει και να τελειώσει λέγοντας την αλήθεια».

Όταν τον Ιούλιο του 2018 ανακοινώθηκε ότι η Κάμαλα Χάρις, τότε γερουσιαστής της Καλιφόρνια, θα κυκλοφορούσε την αυτοβιογραφία της, θεωρήθηκε προάγγελος της υποψηφιότητάς της για την προεδρία των ΗΠΑ. Το βιβλίο, με τίτλο «Οι αλήθειες μας», κυκλοφόρησε στις αρχές Ιανουαρίου 2019, λίγες ημέρες πριν η Χάρις ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά της. Η ελληνική του έκδοση έρχεται σήμερα 12 Απριλίου πριν ακόμα συμπληρωθούν οι 100 πρώτες ημέρες της στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ και αποτελεί μια ευκαιρία να εξερευνήσει κανείς τη διαδρομή μιας γυναίκας από μια ήσυχη γειτονιά μεσοαστικών οικογενειών στο δυτικό Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια μέχρι τον Λευκό Οίκο, εξετάζοντας ταυτόχρονα αν έμεινε πιστή στις αλήθειες της. 

«Πιστεύω πως δεν υπάρχει πιο σημαντικό, πιο σπουδαίο αντίδοτο αυτή την εποχή από μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. Όταν δείχνεις εμπιστοσύνη, σου δείχνουν εμπιστοσύνη. Και ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας σχέσης εμπιστοσύνης είναι η αλήθεια. Παίζει ρόλο το τι λέμε. Τι εννοούμε. Ποια αξία έχουν οι λέξεις μας – ποια αξία έχουν για τους άλλους. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα πιο δύσκολα προβλήματά μας αν δεν είμαστε ειλικρινείς για το ποια είναι, αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε επίπονες συζητήσεις και να δεχτούμε όσα εξηγούν τα γεγονότα», σημειώνει η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, που από νεαρή ηλικία, ακολουθώντας το παράδειγμα και τα διδάγματα των μεταναστών γονιών της, ενδιαφερόταν για την κοινωνική δικαιοσύνη και δεν μασούσε τα λόγια της για το αμερικανικό δικαστικό σύστημα και τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Με την ίδια παρρησία υπογραμμίζει στο βιβλίο της ότι «είναι ανάγκη να πούμε την αλήθεια: πως ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία και ο αντισημιτισμός είναι υπαρκτές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Είναι ανάγκη να πούμε την αλήθεια: ότι, με εξαίρεση τους Ινδιάνους, όλοι μας καταγόμαστε από ανθρώπους που δεν γεννήθηκαν σ’ ετούτη τη γη – είτε οι πρόγονοί μας ήρθαν στην Αμερική πρόθυμα, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, είτε με τη βία, πάνω σε δουλεμπορικά, είτε βυθισμένοι στην απόγνωση, για να γλιτώσουν από ένα βασανιστικό παρελθόν». 

Οι αλήθειες της Κάμαλα Χάρις-1
Με τον σύζυγό της Ντάγκλας Έμχοφ, δικηγόρο. © Harry Eelman/The New York Times

Η Χάρις στο βιβλίο της αναφέρεται και σε μερικές άλλες «ενοχλητικές» αλήθειες: «Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια οικονομία που προσφέρει αξιοπρέπεια και σέβεται τους Αμερικανούς εργαζομένους, αν δεν πούμε πρώτα την αλήθεια: πως ζητάμε από τον κόσμο να κάνει περισσότερα με λιγότερα χρήματα και να ζει περισσότερο με λιγότερη ασφάλεια. Οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια, μολονότι η υγειονομική φροντίδα, τα δίδακτρα και οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευτεί. Η μεσαία τάξη ζει μεροδούλι μεροφάι». 

Στη διάρκεια της πορείας της, από βοηθός περιφερειακού εισαγγελέα και περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο έως τη θέση της γενικής εισαγγελέως της Καλιφόρνια, επιχειρηματολόγησε για την αλλαγή του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, με έμφαση στην υπεράσπιση των αδυνάμων, στην καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και στη δίωξη της οπλοκατοχής. «Πρέπει να πούμε την αλήθεια για την κρίση των μαζικών φυλακίσεων – ότι βάζουμε στη φυλακή περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και χωρίς σοβαρό λόγο. Πρέπει να πούμε την αλήθεια για την αστυνομική βία, για τις φυλετικές προκαταλήψεις, για τη δολοφονία άοπλων μαύρων», σημειώνει στο βιβλίο της. Και συνεχίζει δίνοντας τον τόνο για μερικές ακόμα μάχες που ίσως κληθεί να δώσει από τη θέση της πρώτης γυναίκας, πρώτης Αφροαμερικανίδας και πρώτης Αμερικανίδας ασιατικής καταγωγής αντιπροέδρου των ΗΠΑ: «Πρέπει να πούμε την αλήθεια για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που επέβαλαν τη χρήση εθιστικών οπιοειδών σε ανύποπτες κοινότητες, και για τους μισθοδανειστές και τα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που πίνουν το αίμα ευάλωτων Αμερικανών, υπερφορτώνοντάς τους με χρέη. Πρέπει να πούμε την αλήθεια για τις άπληστες επιχειρήσεις, που σαν αρπακτικά έχουν μετατρέψει την απορρύθμιση, την οικονομική κερδοσκοπία και την άρνηση της κλιματικής αλλαγής σε δόγμα. Και σκοπεύω να κάνω ακριβώς αυτό».

Οι αλήθειες της Κάμαλα Χάρις-2

Info: Η αυτοβιογραφία της Κάμαλα Χάρις, με τίτλο «Οι αλήθειες μας», κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις Μίνωας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή