Μια σέλφι πριν από τις σέλφι

Μια σέλφι πριν από τις σέλφι

Όταν ο Πρίσλεϊ έδινε το καλό παράδειγμα για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υπήρχαν το 1956, όταν ο μόλις 21 ετών και ήδη εφηβικό είδωλο ‘Ελβις Πρίσλεϊ έκανε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η φωτογραφία δεν είχε τεθεί από τότε στην υπηρεσία της κρατικής υγειονομικής επικοινωνίας προκειμένου να πειστεί ο γενικός πληθυσμός (και κυρίως οι νέοι) να σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα της εποχής, για να κάνει το πολύτιμο εμβόλιο που είχε παρασκευαστεί δύο χρόνια πριν από τον Γιόνας Σαλκ στο Πίτσμπουργκ, χρησιμοποιώντας νεκρούς ιούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετρούσαν 93.000 κρούσματα, 5.000 θανάτους και περισσότερες από 30.000 παραλύσεις μόνο κατά το τελευταίο κύμα της επιδημίας, τη διετία 1952-53, επομένως η φωτογράφιση του βασιλιά της ροκ είχε ουσιαστικό νόημα.

Σήμερα, τη θέση του Πρίσλεϊ παίρνουμε όλοι εμείς, το ανώνυμο πλήθος των social media, που καταφτάνουμε στο προγραμματισμένο μας ραντεβού με το κινητό τηλέφωνο-φωτογραφική μηχανή στο χέρι, έτοιμοι να ανεβάσουμε τη «μεγάλη στιγμή» στο Facebook ή στο Instagram. Οι λεγόμενες «vaccine selfies» (οι σέλφι του εμβολίου) έκαναν την εμφάνισή τους από την πρώτη μέρα της έναρξης των εμβολιασμών σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία. Πάντως, οι ειδικοί στην επικοινωνία επιμένουν: οι σέλφι υπήρχαν πολύ πριν από τα έξυπνα τηλέφωνα. Την ίδια εποχή με τον Πρίσλεϊ είχε κάνει μεγάλη εντύπωση μία ακόμα φωτογραφία, στην οποία πρωταγωνιστούν νεαρές Γαλλίδες μοντέλα της εποχής, οι οποίες περιμένουν χαμογελαστές (και πανέμορφες) τη σειρά τους για το εμβόλιο. Για να είναι ικανοποιημένοι όλες και όλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή