Από το εργαστήριο στο περίπτερο

Από το εργαστήριο στο περίπτερο

Πώς τα έργα τέχνης έγιναν μάσκες.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που φαίνεται ότι η μάσκα θα είναι ο πιο πιστός μας σύντροφος για πολλούς μήνες ακόμα, η «Κ» ενώνει τις δυνάμεις της με την γκαλερί Ζουμπουλάκη αλλά και τη φιλανθρωπική startup Waterbags και προσφέρει στους αναγνώστες της μάσκες με έργα Ελλήνων καταξιωμένων καλλιτεχνών, βοηθώντας παράλληλα την ακριτική νησιωτική Ελλάδα στη δύσκολη φάση της πανδημίας. Έτσι, ως αντιστάθμισμα για κάθε κομψή μάσκα που θα βρείτε σήμερα με την «Κ», θα γίνει αντίστοιχα δωρεά χιλιάδων μασκών ατομικής προστασίας προς το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και τους κατοίκους σε δέκα μικρά νησιά της πατρίδας μας.

Από το εργαστήριο στο περίπτερο-1
Η Δάφνη Ζουμπουλάκη με τον Στέφανο Νόλλα.

Εδώ και πολλά χρόνια, ο κοινωνικός επιχειρηματίας Στέφανος Νόλλας, κινητήριος δύναμη της Waterbags, έχει συμπαρασταθεί στους κατοίκους των μικρών ελληνικών νησιών με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και άλλες δράσεις, μέσα από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Από το 2007 στέκεται πλάι τους με σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως λ.χ. την εφαρμογή extramilers και τα προγράμματα «Μαζί με στόχο την Υγεία», «Η ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», «Ο Πολιτισμός πιο κοντά σε όλους». Πρόσφατα δημιούργησε τη startup Waterbags, η οποία κυκλοφόρησε μια σειρά από τσάντες με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών για την καταπολέμηση της καθημερινής χρήσης πλαστικού. Οι εικαστικοί διέθεσαν αφιλοκερδώς τα έργα τους και ένα μέρος των εσόδων από την πώλησή τους επέστρεφε στη νησιωτική Ελλάδα με τη μορφή δράσεων. 

Από το εργαστήριο στο περίπτερο-2

Με την έλευση της πανδημίας, δημιουργήθηκαν και οι Watermasks – που είναι 100% ελληνικής παραγωγής– με εκτυπωμένες καλλιτεχνικές δημιουργίες πάνω σε βαμβακερές μάσκες. Και πάλι μέρος από τα έσοδα της πώλησης ευεργετεί κατοίκους και ιατρικό προσωπικό στα μικρά νησιά, με την αγορά χειρουργικών μασκών προσωπικής προστασίας. Για να προχωρήσει η φιλανθρωπική πρωτοβουλία της «Κ», στο παιχνίδι μπήκε και η γκαλερί Ζουμπουλάκη με επτά καλλιτέχνες της, οι οποίοι είτε σχεδίασαν εξαρχής είτε παραχώρησαν έργα τους ώστε να κοσμήσουν τις μάσκες της Watermasks που θα φορούν οι αναγνώστες μας.

Από το εργαστήριο στο περίπτερο-3
Η Δάφνη Κωτζεγιαννίδη φτιάχνει τα λάστιχα.

«Πρόκειται για μια χειρονομία που εκφράζει απολύτως το πνεύμα της γκαλερί», λέει η Δάφνη Ζουμπουλάκη, που συνεργάστηκε με τον Στ. Νόλλα για την επιλογή των εικαστικών αλλά και των έργων. «Επιλέξαμε επτά καλλιτέχνες που να ταιριάζουν τα έργα τους με το μικρό σχήμα της μάσκας». Πρόκειται για τους: Μαρία Φιλοπούλου, Νίκο Λαγό, Διαμαντή Αϊδίνη, Ιωάννα Ράλλη, Αντώνη Κυριακούλη, Φίλιππο Θεοδωρίδη και Στέφανο Ρόκκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή