Η αγνώριστη οδός Σταδίου

Στιγμιότυπο από την Ελλάδα του 1917.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν υπήρχαν οι επιγραφές στα ελληνικά, θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από τη Μασσαλία ή τη Λισαβόνα. Κaι όμως βλέπουμε ένα μέτωπο καταστημάτων στην οδό Σταδίου, με την ιππήλατη άμαξα να τραβάει ακαριαία το βλέμμα. Αριστερά, ένα μικρό κορίτσι δίνει την εντύπωση ενός στιγμιαίου ξαφνιάσματος. Μια ατόφια φέτα αθηναϊκής ζωής μάς παραδίδεται περισσότερο από έναν αιώνα μετά, χάρη στους Γάλλους φωτογράφους της Στρατιάς της Ανατολής.

Η λήψη έχει χρονολογηθεί στις 10 Ιουνίου του 1917, μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας για την Ελλάδα και την Αθήνα. Ο Εθνικός Διχασμός είχε κορυφωθεί λίγους μήνες νωρίτερα με τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι Σύμμαχοι στην «Παλαιά Ελλάδα» (τα περίφημα Νοεμβριανά) προκειμένου να υποχωρήσει ο γερμανόφιλος βασιλιάς Κωνσταντίνος· ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης υποστήριζαν την πολιτική των Συμμάχων. Τον Ιούνιο του 1917, ο Βενιζέλος επέστρεψε στην Αθήνα και η χώρα, ξανά πλέον ενοποιημένη, μπήκε στον Μεγάλο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Οι συνέπειες των Νοεμβριανών ήταν οδυνηρές για τον πληθυσμό της πρωτεύουσας, ενώ η γαλλική στρατιωτική παρουσία υπήρξε περισσότερο από εμφανής σε όλα τα νευραλγικά σημεία της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή