Πού θα φάμε, Νένα;

Λίγο πριν γίνει μαμά, η αγαπημένη μας food editor μας έστειλε τις σημειώσεις της για το μεγάλο restart της εστίασης.

7' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει το έργο των ανθρώπων της εστίασης, οι οποίοι ετοιμάστηκαν για το restart πυρετωδώς μετά τόσους μήνες απραξίας. Είναι σαν να ανοίγουν τα μαγαζιά τους για πρώτη φορά. Έχουν νέες ιδέες και όρεξη, και αυτό σημαίνει πως η γαστρονομία της Αθήνας επανέρχεται ανεβασμένη, και σε έμπνευση και σε ποιότητα. Ήρθε η ώρα να ξαναπεράσουμε καλά στα αγαπημένα μας εστιατόρια. 

Το γαστρονομικό σκηνικό αλλάζει από τον Κεραμεικό

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μετέφερε το CTC στο νεοκλασικό με την υπέροχη αυλή όπου βρισκόταν το Athiri (Πλαταιών 15, τηλ. 210-7228812). Η κουζίνα είναι κατά βάση ελληνική, αλλά πολύ δημιουργική, με όλη την παιχνιδιάρικη διάθεση που μας έχει συνηθίσει ο Τσιοτίνης στα πιάτα του. Αυτό σημαίνει εικονικά φασόλια (που είναι στην πραγματικότητα πράσινα ραβιόλια), πανσέτα που… δεν είναι πανσέτα και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Σερβίρεται μόνο ένα μενού degustation, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετή καινοτομία. Η αρχή γίνεται με χωριάτικο προζυμένιο ψωμί και ένα κονσομέ που θυμίζει χωριάτικη σαλάτα, μνεία στη συνήθειά μας να βουτάμε μέσα στο ζουμί της.  

Άλλη μία αυλή που θα μας φιλοξενήσει και φέτος είναι αυτή του Aleria (M. Aλεξάνδρου 57, τηλ. 210-5222633), που παραμένει ένα από τα αθηναϊκά classics. Ο Γκίκας Ξενάκης έχει δημιουργήσει μενού degustation τεσσάρων, πέντε ή έξι σταδίων και αντίστοιχα χορτοφαγικά μενού, με wine pairing διαμορφωμένα για κάθε στάδιο. Φυσικά, κάποια από τα θρυλικά πιάτα του, που μας έλειψαν αυτούς τους μήνες, έχουν δικό τους χώρο στον κατάλογο. Όπως μαντέψατε ίσως, ένα από αυτά είναι το παστίτσιο.

Ο Proveleggios (Παραμυθιάς 11, τηλ. 210-5234749), το θέατρο των μαγειρικών επιχειρήσεων του Σωτήρη Κοντιζά, μετά από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο delivery project, κάνει restart με μεγάλη φόρα. Η ομάδα του συνεργάστηκε με αυτήν του Nolan για το PS Luncheon και έτσι κράτησαν τις μηχανές ζεστές, ενώ ο χρόνος αξιοποιήθηκε και για γαστρονομικά πειράματα, με τα πιο επιτυχημένα να έχουν γίνει νέες προσθήκες στο μενού. Σερβίρουν από τις 18.30, ακριβώς την ώρα που χρειαζόμαστε ένα ποτό μέχρι να αποφασίσουμε τι θα φάμε. 

Στην ίδια γειτονιά, τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται να λειτουργήσει και το νέο εστιατόριο του σεφ Σταμάτη Μαρμαρινού. Ο Μαρμαρινός μαζί με τους δύο φίλους του Γρηγόρη Καπόπουλο της ομώνυμης γκαλερί και Δημήτρη Σκούρα, που έχει το θεματικό πάρκο The Ranch, πήραν το κτίριο όπου στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το Funky Gourmet στην οδό Παραμυθιάς. Σε λίγο καιρό θα γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με το concept λειτουργίας τους. 

Στο κέντρο επαναλειτουργεί το εστιατόριο GB Roof Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, με ανανεωμένο μενού. O executive chef Αστέριος Κουστούδης, σε συνεργασία με τον chef de cuisine Νίκο Μαυροκώστα, ενισχύουν τον ελληνικό χαρακτήρα των πιάτων και τοποθετούν με μαγειρική ακριβείας τα καλύτερα προϊόντα delicatessen Ελλήνων παραγωγών, όπως χέλι, χαβιάρι και σπάνια τυριά, παραγόμενα εντός συνόρων. Το νέο μενού θα είναι διαθέσιμο τις προσεχείς εβδομάδες.

Το νέο «κέντρο» δημιουργείται στα πέριξ της Πραξιτέλους, με επιχειρήσεις που έχουν πιο comfort χαρακτήρα και αντίστοιχο φαγητό. Εδώ βρίσκουμε πια το Juicy Grill (Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 7) με τα κορυφαία burger, αλλά και το Dopios (Σκουλενίου 1), το μοντέρνο μεζεδοπωλείο που φέρει την υπογραφή της δεύτερης γενιάς Πιτσιλή και του Χριστόφορου Πέσκια. Στην πλατεία με την ωραία βαβούρα, μπροστά στη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, θα συνεχίσει να σερβίρει αξιόλογα απεριτίβο το Odori (Σκουλενίου 2, τηλ. 210-3314674). Στη μοναδική ίσως βερμουτερία εν Ελλάδι εμπλούτισαν τη λίστα με νέες ετικέτες από βερμούτ και κρασιά, ενώ ανανέωσαν και τα κοκτέιλ τους. Στα hit του μενού παραμένουν οι πίτσες αλλά και το πολύ νόστιμο house vermouth τους που μπορεί να τις συνοδεύσει.

Το Clumsies, εν μέσω lockdown, αναβάθμισε το φαγητό του, φέρνοντας στην κουζίνα του τον Αθηναγόρα Κωστάκο. Εδώ τα τραπέζια θα γεμίζουν πια από νωρίς για φαγητό κυρίως σε bowl, μια διεθνής τάση, συνοδευόμενα πάντα από τις υγρές δημιουργίες των κορυφαίων μπαρτέντερ Νίκου Μπάκουλη και Βασίλη Κυρίτση. Το δίδυμο είναι σε αναζήτηση παραγωγών για να εξασφαλίσει ποιοτική πρώτη ύλη για την επόμενη λίστα των κοκτέιλ τους, που κάθε φορά γίνεται talk of the town. (Πραξιτέλους 30, τηλ. 210-3232682)

Λίγα μέτρα παρακάτω, στο τρίγωνο που σχηματίζει η Ευριπίδου με την Πραξιτέλους και την Αγίου Μάρκου, το Γκαστόνε προσανατολίζεται στην ελληνική πρώτη ύλη, μαγειρεμένη σε διεθνείς και ντόπιες συνταγές που όμως τρώγονται εύκολα, χωρίς γκουρμέ περιτύλιγμα.

Πού θα φάμε, Νένα;-1
1, 2. Μεσογειακή κουζίνα και απόλυτα ταιριάσματα με κρασί στο Oinoscent του Δάνη Αγαπητού και Άρη Σκλαβενίτη.

Στην οδό Βουλής ξαναζωντανεύει η κλασική πιάτσα εξόδου στην οποία βρίσκεται η τριπλέτα Nolan, Birdman, Oinoscent. Το wine bar που έμαθε στους Αθηναίους τόσα για το κρασί, το Oinoscent (Βουλής 45-47, τηλ. 210-3229374), παρουσιάζει ανανεωμένο μενού και πολλές νέες ετικέτες στη λίστα του.

Το Birdman (Bουλής 35, τηλ. 210-3212800) ανοίγει από το μεσημέρι και σερβίρει ένα φίνο μενού, που περιλαμβάνει πλέον πάπια, φραγκόκοτα, καραβίδες και γαρίδες κοιλάδος, ελαφρώς περασμένα στη ρομπάτα – πολύ κομψές γεύσεις που αποθεώνουν το ιαπωνικό grill. Τα επιτυχημένα sando του delivery project Ekiben θα παραμείνουν στον κατάλογο, ωστόσο σύντομα θα μάθουμε και πού θα είναι το νέο «σπίτι» του Ekiben, όπου θα απολαμβάνουμε τα πιο διάσημα bowls της πόλης. 

Στα τραπέζια του φιλόξενου Nolan (Bουλής 31, τηλ. 210-3243545) αναζητάμε και ξαναβρίσκουμε τις ανέμελες εξόδους. Εδώ επιστρέφουμε για τους εκκεντρικούς και μεγαλοφυείς συνδυασμούς της κουζίνας του Σωτήρη Κοντιζά. Όλα τα αγαπημένα πιάτα του μενού ξαναβγαίνουν από το πάσο, μαζί με προσθήκες που ορίζει η εποχικότητα και μας κάνουν να χαμογελάμε σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Στο Κολωνάκι, εκτός από το νέο εγχείρημα Smash’n Bun (Πατριάρχου Ιωακείμ 48, τηλ. 6973-069903), μια σύμπραξη του Γιώργου Μελισσάρη με τον Μιχάλη Νουρλόγλου και τα υπέροχα burger τους, comfort κουζίνα πασπαλισμένη με μπόλικα fusion στοιχεία σερβίρει το Zurbaran (Πατριάρχου Ιωακείμ 38, τηλ. 210-7238334). Το μενού του έχει beat και το επιμελείται η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη. Στο Malconi’s βρίσκουμε την παλιά feel good ατμόσφαιρα και ένα μενού από διεθνείς συνταγές. (Πατριάρχου Ιωακείμ 43, τηλ. 210-7248920)

Στην Kobra (Nαβαρίνου 11, τηλ. 210-3638134) θα συνεχίσουν να σερβίρουν τα ενισχυμένα τους τοστ το πρωί, ενώ από νωρίς το απόγευμα, από την κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά θα βγαίνουν έξι πιάτα high street food, εξαιρετικά αβανταδόρικα, για να συνοδεύσουν το ποτό. Εκτός από τα ήδη γνωστά τους noodles, δοκιμάζουμε μεταξύ άλλων τηγανητό ρύζι με λουκάνικο με φύκια, μια gyoza με παρμεζάνα και καπνιστό χέλι, αλλά και ένα χορτοφαγικό «σουβλάκι» με άγρια μανιτάρια, που σερβίρεται με υπέροχο γλάσο από kombucha καφέ (μπράβο στον Άγγελο Λότφι για την υπέροχη γεύση που πετυχαίνει σε κάθε kombucha τους). 

Στα πέριξ του Hilton, το Vezene (Βρασίδα 11, τηλ. 210-7232002) ντύνεται με ατμόσφαιρα greek elegant sixties. Τα τραπέζια έχουν στηθεί στον μικρό πράσινο κήπο. Ροτόντες, μαξιλάρια, κεριά και vintage απλίκες φτιάχνουν ένα σκηνικό εκτός του σύγχρονου χωροχρόνου. Φυσικά και δεν λείπουν τα classics από το μενού, ωστόσο ο κατάλογος του bistro ενισχύεται με ελληνικά στοιχεία, πολλά όστρακα και πρώτες ύλες που δεν απαιτούν παρά ελάχιστο γκριλάρισμα για να πετύχουν εκκωφαντική νοστιμιά. Τα πιάτα μπαίνουν στη μέση, σε ένα τραπέζι όπου το surf n’ turf και τα ιδιαίτερα κρασιά από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα έχουν την τιμητική τους. Ανοιχτά 15.00-23.00. 

Πού θα φάμε, Νένα;-2
1. Το μενού του Αθηναγόρα Κωστάκου στο Clumsies αποτελείται από νόστιμα γεύματα σε bowls. 
2. To μαγειρικό ντουέτο του ΦΙΤΑ, Φώτης Φωτεινόγλου και Θοδωρής Κασσαβέτης.
3. O Περικλής Κοσκινάς πιλοτάρει την κουζίνα της Cookoovaya.
4. Στον πεζόδρομο του Proveleggios. 
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στην Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, τηλ. 210-7235005) ο Περικλής Κοσκινάς έχει αναλάβει το τιμόνι της κουζίνας και αξιοποιεί τα ημερήσια διαθέσιμα υλικά σε διάφορους τρόπους μαγειρέματος, εξασφαλίζοντας κάθε φορά τη μέγιστη νοστιμιά. Με μία λέξη θα λέγαμε πως το μενού αυτό το χαρακτηρίζει η ορθοφροσύνη, που κρύβει μέσα της τη γνώση του Κοσκινά για το κάθε υλικό. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει πως κάθε ψάρι μπορεί να σερβιριστεί ωμό ως καρπάτσιο ή σεβίτσε, ψητό, τηγανητό ή μαγειρευτό. Το κοκάλι είναι εξαιρετικό ωμό με τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο σε μια fusion μετάφραση, ενώ η πεσκανδρίτσα σεβίτσε με αυγοτάραχο και σύγλινο Μάνης. Τον κέφαλο τον προτείνει μπιάνκο με πατάτες στον φούρνο και τον σερβίρει με έναν υπέροχα δεμένο ψαρένιο ζωμό, καθ’ όλα παραδοσιακό και πεντανόστιμο. Αντίστοιχα στα κρεατικά ή στα λαχανικά της εποχής επιλέγεται πάντα ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος, ώστε να γευτούμε ατόφια γεύση από το «μεδούλι». 

Στον Νέο Κόσμο, το δημοφιλές ΦΙΤΑ (Ντουρμ 1, τηλ. 211-4148624) επανέρχεται με τροποποιημένο σχήμα στην κουζίνα, κρατώντας τους βασικούς παίκτες. Η μαγειρική φιλοσοφία τους συνοψίζεται στο «εποχικά και απλά». Ψωνίζουν τα φρεσκότερα της λαϊκής και τα καλά του ψαρομανάβη δημιουργώντας πιάτα στη στιγμή, που αφήνουν όμως αποτύπωμα στη μνήμη μας. Όσοι έχουν βρεθεί εκεί θυμούνται την πικρούτσικη θαλασσινή μακαρονάδα με το αυγοτάραχο, ένα από τα πιάτα grand succès τους. Αυτή την περίοδο ετοίμασαν ένα ραβιόλι με καραβίδες της εποχής, ενώ και τα γλυκά τους έχουν αναβαθμιστεί. 

Στα σύνορα του Νέου Κόσμου με το Κουκάκι, σε ένα νέο εστιατόριο στην οδό Μεναίχμου θα συναντάμε πλέον και την πολύ ικανή Μανιάτισσα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου. Από την κουζίνα του Annie Fine Cooking (Μεναίχμου 4, τηλ. 210-9213690) θα σερβίρει ελληνικές συνταγές, σύγχρονα μαγειρεμένες. Έτερο καινούργιο εστιατόριο που αναμένεται είναι η Τζουτζούκα στο Ρουφ. Εκ πρώτης, η φιλοσοφία είναι ελληνικό fusion με απλές μαγειρικές και κάπως ασυνήθιστους συνδυασμούς. Υπομονή μέχρι να τα δοκιμάσουμε, ώστε να γράψουμε περισσότερα! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή