Όσκαρ: οδηγίες χρήσης

Πού να δείτε τις ταινίες που διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία και μερικές ακόμα συνοδευτικές ιδέες.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Minari 
Το «Minari» θα έρθει στα ελληνικά σινεμά στις 24 Ιουνίου, σε διανομή Feelgood. Ο σκηνοθέτης Λι Άιζαν Τσανγκ γεννήθηκε στην Αμερική, αλλά κατάγεται από τη Νότια Κορέα. Έχει αίσθηση της κουλτούρας του μετανάστη, όπως και η Μιν Τζιν Λι, συγγραφέας που γεννήθηκε στη Σεούλ αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Είναι γνωστή για το μυθιστόρημά της «Πατσίνκο» (εκδ. Ίκαρος) – μια μεγαλειώδης οικογενειακή σάγκα για τη μοίρα των Κορεατών μακριά από την πατρίδα τους, που αυτή τη στιγμή μεταφέρεται σε τηλεοπτική σειρά από την Apple TV+. 

Ma Rainey’s Black Bottom 

Όσκαρ: οδηγίες χρήσης-1

Το «Ma Rainey’s Black Bottom» («Η θρυλική Μα Ρέινι»), μεταφορά ενός 40ετούς θεατρικού του Όγκουστ Γουίλσον, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο Netflix. Η περίπτωση που μας ενδιαφέρει είναι η γυναίκα του τίτλου, Μα Ρέινι, όντως θρυλική, και η σκηνή των blues του Σικάγο της δεκαετίας του ’20. Θα βρείτε εύκολα τραγούδια της στο YouTube, αναζητήστε αν θέλετε το boxset «Madam Gertrude Ma Rainey», που περιέχει τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις τις περιόδου 1923-1928. 

Another Round

Όσκαρ: οδηγίες χρήσης-2

Το «Another Round», γνωστό και ως «Druk» ή ελληνιστί «Άσπρο πάτο», αναμένεται στα θερινά την 1η Ιουλίου, σε διανομή Rosebud.21. Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον σπουδαίο σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ – αν για παράδειγμα δεν έχετε δει την «Οικογενειακή γιορτή» («Festen»), καλό είναι να το κάνετε, υπάρχει στο Cinobo. Στην πλατφόρμα θα βρείτε επίσης του ίδιου σκηνοθέτη τα «Submarino» και «Commune».

Mank

Όσκαρ: οδηγίες χρήσης-3
O Ντέιβιντ Φίντσερ βασίστηκε για τη δημιουργία του «Mank» σε ένα παλιό σενάριο του πατέρα του, Τζακ, το οποίο είχε ξεχαστεί εδώ και δύο δεκαετίες. 

Το παλιό Χόλιγουντ έχει τη γοητεία του και πολλοί σημερινοί κινηματογραφιστές αναζητούν συχνά έμπνευση στις δεκαετίες της Χρυσής Εποχής («Once upon a time in Hollywood», «The Artist», «Hail Ceasar» κ.ά.) Σε αυτό το κλίμα βρίσκεται και το «Mank» (Netflix), που ασχολείται με τη ζωή του Χέρμαν Μάνκιεβιτς και τη δημιουργία του «Πολίτη Κέιν». Για περισσότερο παλιό Χόλιγουντ ρίξτε μια ματιά στη συμπαθητική μίνι σειρά «Hollywood», επίσης στο Netflix. 

Nomadland 

Όσκαρ: οδηγίες χρήσης-4

Το «Nomadland» («Xώρα των νομάδων») θα φτάσει στους κινηματογράφους μας στις 10 Ιουνίου, σε διανομή της Feelgood. Λίγο νωρίτερα αναμένεται στα βιβλιοπωλεία το non fiction βιβλίο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζέσικα Μπρούντερ, «Nomadland: Surviving America in the 21st Century», στο οποίο καταγράφεται η ζωή των σύγχρονων νομάδων στις ΗΠΑ. Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κυψέλη, που στα πρώτα τους εκδοτικά βήματα δείχνουν αν μη τι άλλο άριστα αντανακλαστικά. 

Promising Young Woman 

Όσκαρ: οδηγίες χρήσης-5

Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος του «Promising Young Woman» (το βλέπετε στο Amazon Prime Video) είναι η  Έμεραλντ Φένελ, το όνομα της οποίας ίσως να μη σας λέει κάτι, αν και μάλλον ξέρετε ποια είναι – η Καμίλα Πάρκερ του «The Crown». Φαίνεται πως το μεγάλο της ταλέντο είναι το γράψιμο (κέρδισε το Όσκαρ σεναρίου να θυμίσω), άλλωστε έχει υπογράψει και αρκετά επεισόδια του «Killing Eve» (Vodafone TV), μιας από τις πιο ιδιαίτερες σειρές, κυρίως σεναριακά, των τελευταίων ετών. 

Sound of Metal 

Όσκαρ: οδηγίες χρήσης-6

Ο πρωταγωνιστής είναι ντράμερ (σπάνιο, αν και θυμόμαστε όλοι το «Whiplash») μιας μέταλ μπάντας –επίσης σπάνιο, αφού δεν είναι εύκολο ο ήχος και η αισθητική της μέταλ να χωρέσoυν στη μέινστριμ κουλτούρα. Το «Sound of Metal» μπορείτε να το δείτε στο Amazon Prime Video. Αν είστε συνδρομητής, ρίξτε μια ματιά και στο «Rainbow», ντοκιμαντέρ για το θρυλικό κλαμπ του Χόλιγουντ.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή