Με άρωμα Ελλάδας

Σαπούνια από γάλα γαϊδούρας, κεριά που μυρίζουν καλοκαίρι, κρέμες από μελισσοκέρι και άλλα ελληνικά προϊόντα με τη σφραγίδα του τόπου και της αφοσίωσης των δημιουργών τους.

6' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κάλυψη μιας προσωπικής ανάγκης η οποία δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί από κάτι που κυκλοφορούσε ήδη στην αγορά, η φροντίδα μιας μάνας, η αξιοποίηση τεχνογνωσιών από μια παλιά οικογενειακή επιχείρηση, η συνταγή μιας γιαγιάς, η δημιουργική επιθυμία. Όλα αυτά, συνδυασμένα με την εφευρετικότητα και την καλή διάθεση, αλλά και τον πλούτο της ελληνικής γης, απέδωσαν εκατοντάδες καρπούς με τη μορφή μικρών και ολοένα και μεγαλύτερων επιχειρήσεων που επικεντρώνονται στην ποιότητα τόσο των ίδιων των προϊόντων όσο και της ζωής των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν. Ξεχωρίσαμε έξι από αυτές τις επιχειρήσεις και μιλήσαμε με τους ιδρυτές τους για τα κίνητρα, τα προϊόντα τους και την αποστολή τους.

Alchemia Handmade Self-Care Rituals

Με άρωμα Ελλάδας-1

Παρακινούμενη από τις ανάγκες του πολύ ευαίσθητου δέρματος της νεογέννητης κόρης της, τις οποίες δεν μπορούσε να καλύψει κάποιο ήδη υπάρχον προϊόν στην αγορά, η ιδρύτρια της Alchemia, Άλκηστις Βενετοπούλου, ξεκίνησε να φτιάχνει τα πρώτα της σαπούνια στην κουζίνα του σπιτιού της κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Σήμερα, παράγει μια μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα σαπούνια στο εργαστήριό της στο Νέο Ψυχικό. Σε σχήμα βότσαλου, εμπνευσμένα από αυτά που διάλεξε προσεκτικά από τις παραλίες των Παξών, φτιαγμένα από φυσικά υλικά, όπως το γάλα γαϊδούρας, το βούτυρο καριτέ, η αλόη βέρα, σε συνδυασμό με τον καφέ, το ρύζι, τον κουρκουμά και τον παπαρουνόσπορο, και με αρώματα που παραπέμπουν στις περιπλανήσεις της Άλκηστης σε όλο τον κόσμο, αποτελούν ένα από τα βασικά προϊόντα της εταιρείας της. Όπως λέει η ίδια, τα προϊόντα της ακολουθούν τη φιλοσοφία του slow beauty: «Είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι, που νιώθουμε ότι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας. Χρειαζόμαστε ένα τόσο απλό πράγμα, όπως τα δέκα λεπτά που έχουμε για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας, να το κάνουμε πιο ιδιαίτερο». 
www.alchemiasoaps.com

Laouta Natural Products

Με άρωμα Ελλάδας-2

Τα Laouta Natural Products πήραν το όνομά τους από το Κτήμα Λάουτα στην Κάρπαθο, από το οποίο μάζευαν τα απαραίτητα βότανα η ιδρύτρια της εταιρείας, Εύη Λαχανά, και η μητέρα της. Όπως εξηγεί η Εύη, η εταιρεία ξεκίνησε το 2012 ως παραδοσιακό σαπωνοποιείο. Ωστόσο, πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο indie beauty brand: «Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τη φύση, αλλά με μοντέρνο τρόπο». Από τις συσκευασίες που περιέχουν το ποπ στοιχείο, το μάρκετινγκ και την online παρουσία μέχρι και την ίδια τη φύση των προϊόντων φαίνεται η πρόθεσή τους «να απολαμβάνει η σύγχρονη γυναίκα όλων των ηλικιών τη σύγχρονη αισθητική με την παραδοσιακή ποιότητα». Η άμεση επαφή με τους πελάτες, κυρίως χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέπει σε εκείνη και στους συνεργάτες της να γνωρίζουν τις επιθυμίες ή τα τυχόν παράπονα του κόσμου, επιμένουν όμως συνειδητά σε ορισμένες επιλογές. «Θέλουμε να “εκπαιδεύσουμε” το κοινό μας σε ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, όταν ο κόσμος βλέπει τη χάρτινη κυλινδρική συσκευασία του δημοφιλούς μας repair balm, πολλές φορές δυσανασχετεί γιατί δεν είναι εξοικειωμένος με αυτήν – έχει συνηθίσει στην κλασική πλαστική συσκευασία. Εμείς, όμως, επιμένουμε σε αυτήν, διότι θέλουμε να ελαττώσουμε την παραγωγή του πλαστικού και τη διάθεσή του στο κοινό».
www.laoutashop.com

Cool Projects

Με άρωμα Ελλάδας-3

Όταν η Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου και ο σύντροφός της Γιάννης Ζαγοριανάκος πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στην Αίγινα, επέλεξαν να ξεκινήσουν ένα εγχείρημα που θα συνόδευε τη νέα τους ζωή. Το 2013 δημιούργησαν τα Cool Soaps: χειροποίητα σαπούνια ψυχρής μεθόδου, φτιαγμένα από ελληνικό ελαιόλαδο και άλλα μεσογειακά φυσικά συστατικά. Όπως μου λέει η Μαρίνα, η απόφασή τους να ξεκινήσουν την επιχείρηση ήρθε την εποχή που η Ελλάδα είχε μια αρνητική εικόνα στο εξωτερικό· το ζευγάρι αποφάσισε να κάνει ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν, «ένα τοπικό προϊόν που θα μπορούσε να ταξιδέψει». Επίσης σημαντικό για τους ίδιους ήταν να χρησιμοποιήσουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, ώστε να μην εκλείψει. Με την πάροδο των χρόνων η εταιρεία επεκτάθηκε και εξελίχθηκε στο σημερινό Cool Projects. Πέρα από τα σαπούνια, κατασκευάζουν αξεσουάρ μπάνιου και είδη σπιτιού, ενώ συνεργάζονται με χειροτέχνες της Αίγινας. «Όλο αυτό είναι κάτι το οργανικό. Οι συνεργασίες προκύπτουν όπως έρχονται τα πράγματα. Είναι το τι ταλέντο μπορείς να βρεις εδώ στην Αίγινα – και πάντα βρίσκεις». Η δημιουργία των Cool Projects βασίζεται στην ανάγκη «του να κάνεις κάτι με τα χέρια σου, του να χαίρεσαι τη ζωή σου κάθε μέρα, χωρίς να πρέπει να περιμένεις πώς και πώς το Σαββατοκύριακο και το καλοκαίρι για να χαλαρώσεις» – με άλλα λόγια, στην επιλογή για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. www.coolcollection.gr

Tilia Cosmetics

Με άρωμα Ελλάδας-4

Άλλο ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από προσωπική ανάγκη είναι αυτό της Tilia. Η αρχική ιδέα για το πιο παλιό και πιο εμβληματικό ίσως προϊόν της εταιρείας, την κρέμα πολλαπλών χρήσεων από μελισσοκέρι, προέκυψε όταν το παιδί των συνιδρυτών της εταιρείας Θανάση Φώτου και Ναταλίας Μπαζαίου παρουσίασε ένα δερματικό πρόβλημα. Μην μπορώντας να το λύσουν με τα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα, ακολούθησαν την πρόταση μιας από τις δύο γιαγιάδες του παιδιού, δούλεψαν με φυσικά συστατικά στο σπίτι τους και κατέληξαν στην πρώτη μορφή της κηραλοιφής. Ο Θανάσης μού περιγράφει ότι ο σκοπός της Tilia είναι «να δώσουμε στο δέρμα τη δυνατότητα να αποκτήσει την υγιή του υπόσταση, χωρίς να είναι εντελώς αψεγάδιαστο». Τα 100% ενεργά συστατικά και τα άνυδρα προϊόντα φτάνουν να γίνουν το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. «Ένα δικό μας βαζάκι μπορεί να αντικαταστήσει 40 βαζάκια μιας συμβατικής κρέμας προσώπου, καθώς στις περισσότερες από αυτές περιέχονται μόνο 2-5% ενεργά συστατικά». Όπως φαίνεται και από τα προϊόντα της, που εκτείνονται από την κηραλοιφή έως κρέμες για εγκύους και μωρά, σέρουμ και αποσμητικά, «η Tilia μεγαλώνει μαζί μας, με τις ανάγκες των ανθρώπων της». 
www.tilia.gr

Choé Candles

Με άρωμα Ελλάδας-5

Στους γραφικούς Κανακάδες της Κέρκυρας, τα αδέλφια Ελένη και Σπύρος Μουμούρης αξιοποίησαν τις γνώσεις τους στον τομέα της συντήρησης έργων τέχνης και της κατασκευής επίπλων και δημιούργησαν το 2018 τα Choé Candles στο παλιό εργαστήριο ξυλουργικής του πατέρα τους. «Τα κεριά μας έχουν μεσογειακά αρώματα που ξυπνούν θύμησες. Το περγαμόντο και το σύκο δεν υπάρχει περίπτωση να τα μυρίσεις και να μη σου έρθει στο μυαλό ένας τόπος που είχες επισκεφθεί τα καλοκαίρια με τη γιαγιά, όλες αυτές οι ιστορίες», λέει η Ελένη. Κάθε κερί φτιάχνεται κατά παραγγελία, προκειμένου να είναι φρέσκο και να συμβαδίζει με τη λογική του zero waste. Όμως, το μεράκι των αδελφών Μουμούρη δεν περιορίζεται μόνο στα αρώματα των κεριών, αλλά επεκτείνεται και στη συσκευασία τους. Σχεδιασμένα από φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το γυαλί και το ύφασμα, με σκοπό να αντιστοιχούν στις τέσσερις εποχές, τα δοχεία των κεριών είναι από μόνα τους ένα έργο τέχνης, το οποίο προορίζεται για να χρησιμοποιηθεί και αφού καεί το κερί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δοχεία με παραστάσεις που παραπέμπουν σε διάφορους ρυθμούς αρχαιοελληνικής αγγειογραφίας, καθώς και το επετειακό κερί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με υφασμάτινο τύπωμα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» (με άρωμα χαρτιού) του Διονύσιου Σολωμού. Με συνεργασίες με το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Choé Candles είναι μικρά βαζάκια ελληνικής πολυτέλειας.
www.choecandles.com

ONOϊάματα

Με άρωμα Ελλάδας-6

Όλα ξεκίνησαν όταν η Χρυσούλα Τσιρόγκα από την Έδεσσα θέλησε να αξιοποιήσει το γάλα από τα γαϊδουράκια της. Την πρώτη φορά που έφτιαξε σαπούνι από γάλα γαϊδούρας στο σπίτι της, το προόριζε για χριστουγεννιάτικο δώρο σε φίλους, το 2012. Σήμερα, έχοντας αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο παρασκευής με πιστοποίηση από τον ΕΟΦ, παράγει μια σειρά από σαπούνια και καλλυντικά, όπως ενυδατικές κρέμες προσώπου, ορούς περιποίησης και γαλακτώματα σώματος. Όπως μου λέει περήφανα η ίδια, τα προϊόντα των ΟΝΟϊαμάτων περιέχουν μεγάλο ποσοστό γάλακτος γαϊδούρας, χαρακτηριστικό που δεν αραιώνει τα συστατικά τους και τους επιτρέπει να διατηρούν στον μέγιστο βαθμό τις ευεργετικές ιδιότητές τους: τα σαπούνια, φτιαγμένα με τη λεγόμενη ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης, η οποία απαιτεί έως δύο μήνες ωρίμανσης του σαπουνιού, περιέχουν 21% γάλα γαϊδούρας και είναι άνυδρα. Αντίστοιχα, οι κρέμες προσώπου και ματιών έχουν περιεκτικότητα σε γάλα γαϊδούρας 24%.
www.onoiamata.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή