St. vincent στα ακουστικά

Πίσω από την εικόνα της εύθραυστης ντίβας κρύβεται η καρδιά μιας γνήσιας τραγουδοποιού.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτα απ’ όλα είναι τα μάτια. Tα μάτια της St. Vincent έχουν διανύσει μια απόσταση από την υπερευαισθησία στην απάθεια. Ύστερα, το ντύσιμο. Προκλητικό, αλλά όχι συμβατικά σέξι. Στις εμφανίσεις της για την προώθηση του νέου δίσκου, ακολουθεί το νήμα μιας κυριλέ αλητείας που οδηγεί στη δεκαετία του 1970. Τίποτα δεν θα είχε ενδιαφέρον χωρίς τη μουσική. Μια ενήλικη ποπ υπεράνω πάσης υποψίας μπλέκεται με βρόμικα σόλο ηλεκτρικής κιθάρας και πλαστική σόουλ, σαν αυτή που έκανε κάποτε τους νέους Αμερικανούς να λατρέψουν τον David Bowie. Το καινούργιο άλμπουμ με τίτλο Daddy’s Home, εμπνευσμένο εν μέρει από την αποφυλάκιση του πατέρα της, κινείται σε χαμηλές ταχύτητες – κι όπως λέει η ίδια η St. Vincent στην Guardian περιλαμβάνει τρυφερά τραγούδια για «ελαττωματικούς ανθρώπους, που κάνουν ό,τι μπορούν για να τα βγάλουν πέρα». Είναι το έβδομο στη σειρά (αν συμπεριλάβουμε εκείνη τη συνεργασία με τον David Byrne) και μάλλον το λιγότερο φανφαρώδες. Καθώς πλησιάζει τα 40 η Αμερικανίδα Annie Clark (όπως είναι το πραγματικό της όνομα), αισθάνομαι ότι προσπαθεί να απαλλαγεί από τον καρτουνίστικο εαυτό της – αν και δεν ξέρω οι ξανθιές περούκες πόσο βοηθάνε. Την ώρα πάντως που ο διεθνής Τύπος τσαλαβουτάει με ευκολία στα προβλήματα υγείας, τα φλερτ με διάσημα μοντέλα, τα κουσούρια και τα αδιέξοδα μιας εύθραυστης ντίβας, η ίδια είναι μια τραγουδοποιός με αναγνωρίσιμη φωνή, με άποψη πάνω σε ένα δήθεν ξεπερασμένο όργανο όπως η ηλεκτρική κιθάρα και ευθείς στίχους. Για εμάς τους μουσικόφιλους, που μέσα στο lockdown επιδοθήκαμε σε ένα αλυσιδωτό «σαν σήμερα», το Daddy’s Home είναι ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, που υπενθυμίζει ότι κάτι συμβαίνει τώρα.

ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ
Nick Carr – Nick Carr (1985)
St. vincent στα ακουστικά-1Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν ή πόσοι ενδιαφέρονται, όμως σε ανύποπτο χρόνο ο παρθενικός, αγγλόφωνος σόλο δίσκος του Νίκου Καρβέλα επανακυκλοφόρησε από την Panik Records. Μια όμορφη έκδοση, με μπλε βινύλιο. Ξεχωρίζω το Mechanical, όπου η synth pop των Kraftwerk καταλήγει σε ένα γενναιόδωρο και αναγνωρίσιμα καρβελικό ρεφρέν. Την παραγωγή υπογράφει ο θρύλος της κονσόλας Άκης Γκολφίδης. 

ΙΝFO
Το Daddy’s Home κυκλοφορεί από τη Loma Vista, σε διανομή Universal.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή