Θεσσαλονίκη: Νέα στέκια, νέα ζωή

Θεσσαλονίκη: Νέα στέκια, νέα ζωή

Mε τα τραπεζάκια πλέον έξω και τους πολίτες να δίνουν ξανά ραντεβού στο κέντρο, η Θεσσαλονίκη αρχίζει να θυμίζει την πόλη που αγαπάμε.

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 30 Οκτωβρίου 2020, όταν δηλαδή ξεκίνησε το δεύτερο lockdown μετά του Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη για ένα εξάμηνο είχε κυριολεκτικά χάσει τον εαυτό της. Με τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια κλειστά ή σε λειτουργία take away/delivery, η δυνατότητα τυχαίας συνάντησης στο κέντρο ήταν εκ προοιμίου ακυρωμένη. Και χωρίς την πηγαία κοινωνικότητα των πολιτών της, που τόσο καθορίζει την ταυτότητά της, έλειπε από την πόλη η καθημερινή φιλόξενη ατμόσφαιρα, αυτή η ζεστασιά της μόνιμης γιορτής. Παρά τις κάποιες παραφωνίες, όπου νεαροί κυρίως πάρταραν τις ανοιξιάτικες Κυριακές στα κάθετα στενά της Λεωφόρου Νίκης, η πλειονότητα του κόσμου είχε μετατοπιστεί στην παραλία, αφήνοντας έρημο το κέντρο.

Θεσσαλονίκη: Νέα στέκια, νέα ζωή-1
Ο Τόλης Κουμπάρος στο 2nd floor, κατάστημα με είδη ντιζάιν, διαγωνίως απέναντι από το επίσης δικό του και πολύ ιδιαίτερο Tom Dixon. 

Μόλις όμως ανακοινώθηκαν τα μέτρα για το άνοιγμα της εστίασης, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στα κεντρικά σημεία γέμισαν με τη γνώριμη βαβούρα. Λες και μετακόμιζε όλη η πόλη. Τραπεζάκια ελευθερώνονταν από τις αλυσίδες, καρέκλες έκαναν σαν χαλασμένα ξυπνητήρια από το σύρσιμο, βιτρίνες και προθήκες πλένονταν, στόρια υψώνονταν, κουζίνες έπαιρναν μπρος. Μια ευχάριστη μουσική από άγαρμπους ήχους που σηματοδοτούσαν την καινούργια πρεμιέρα. Και όντως, στις 3 Μαΐου η Θεσσαλονίκη μεταμορφώθηκε πάλι στη γνωστή οικοδέσποινα με το πλατύ χαμόγελο, που αγωνιά να φροντίσει τους καλεσμένους της.

Ραντεβού στις 20.00;

«Όλες οι κρατήσεις είναι για τις 20.00, συντονίστηκαν άψογα τα ρολόγια», λέει γελώντας ο Νίκος Νυφούδης, επιχειρηματίας της εστίασης και μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης του ΑνφάνΓκατέ in Gouadeloupe, ενός funky εστιατορίου-μπαρ που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Τελλογλείου Ιδρύματος. Χωρίς μουσική, το μαγαζί με τη μεγάλη αυλή και τη χίπικη διακόσμηση έμοιαζε λίγο διαφορετικό, αλλά αυτό δεν επηρέαζε τους ορεξάτους πελάτες, οι οποίοι διασκέδαζαν πίνοντας κοκτέιλ. Τον ρωτάω αν ο κορωνοϊός θα δημιουργήσει και στη Θεσσαλονίκη μια τάση για ποτό νωρίς το απόγευμα («early drinking»), καθώς με τα ισχύοντα μέτρα το βράδυ τελειώνει απότομα στις έντεκα. «Σιγά σιγά θα περάσουμε σε αυτό το στάδιο, ειδικά οι ηλικίες 35-55, που αναζητούν χαλαρά περιβάλλοντα», εξηγεί και τρέχει να σηκώσει το τηλέφωνο. Άλλη μία κράτηση για τις 20.00! 

Θεσσαλονίκη: Νέα στέκια, νέα ζωή-2
Ο Νίκος Νυφούδης, ιδιοκτήτης του ΑνφανΓκατέ in Guadeloupe, με την Ελμίρα Τσουμάκ, στο πρώτο άνοιγμα του μαγαζιού μετά τα νέα μέτρα. 

Πεπεισμένος ότι έχουν ήδη επηρεαστεί οι συνήθειες των συμπολιτών του, ο Γιάννης Κέδες, ιδιοκτήτης του μπαρ Vogatsikou 3, αποφάσισε να επενδύσει στο απεριτίβο, παίρνοντας τα ηνία του Kazbah στην πολυσύχναστη Παλαιών Πατρών Γερμανού. Τα εγκαίνιά του συνέπεσαν με την «πρώτη παράσταση» της πόλης. Με πρωινό και specialty καφέ από νωρίς, κόμφορτ φαγητό, μια πολύ ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα, την οποία έχει επιμεληθεί η οινολόγος Σταυρούλα Λιάπη, και αρκετά signature cocktail, ο Γιάννης εκτιμά ότι η ζώνη 16.00-19.00 θα ανέβει πολύ. «Πρόκειται για ένα καινούργιο concept στην πόλη, το οποίο σκοπεύει να προσελκύσει ανθρώπους που έμαθαν τον τελευταίο χρόνο να χαίρονται τα απογεύματά τους», μου λέει. 

Θεσσαλονίκη: Νέα στέκια, νέα ζωή-3
Ο ιδιοκτήτης του Κazbah, Γιάννης Κέδες, και η Δήμητρα Τσαμπάκου.

Όσο βρισκόμασταν στο μαγαζί, ο Γιάννης ετοίμασε ένα Sicilian message, το οποίο περιέχει και το Bitter Sweet, ένα από τα πέντε εμφιαλωμένα κοκτέιλ που κυκλοφόρησε με τίτλο «VeeVee South Village Cocktail» πέρυσι το καλοκαίρι. Το τζιν, μαζί με τη φρεσκάδα του πεπονιού και τη σοκολάτα ελληνικών μπαχαρικών, ήταν βάλσαμο για εκείνο το ζεστό απόγευμα. Τον ρωτάω πώς σκέφτηκε την ιδέα με τα premium φορητά κοκτέιλ, τα οποία βασίζονται σε αρώματα και γεύσεις της ελληνικής γης. «Αναμφίβολα ο κορωνοϊός επηρέασε τον τρόπο που διασκεδάζουμε, κυρίως γιατί μας στέρησε τις συνήθειές μας, όπως ένα ποιοτικό κοκτέιλ από το αγαπημένο μας μπαρ. Και επειδή ερχόταν πολύς κόσμος για take away, συνεργαστήκαμε με την ποτοποιία Myromeni Vatos για να αναδείξουμε την αυθεντική εμπειρία του house drinking (ποτό στο σπίτι)», αναλύει και με αφήνει για να υποδεχθεί τους πελάτες που κοιτούσαν με περιέργεια το κατάλευκο μπαρ.

Θεσσαλονίκη: Νέα στέκια, νέα ζωή-4
O σεφ Δημήτρης Παμπόρης, ένας από τους ιδιοκτήτες του Τhess Bao, μας σερβίρει στο καινούργιο κατάστημα ένα bao με πάπια Πεκίνου και ραπάνι daikon και indo combo.

Εκτός από τα «εν κινήσει» κοκτέιλ, άλλη μία τάση που αναδείχθηκε στην πόλη εν μέσω κορωνοϊού ήταν και το ποιοτικό street food ή αλλιώς γαστρονομία στο χέρι, καθώς ο κόσμος αναζητούσε ωραίες γεύσεις όταν έβγαινε έξω να ξεσκάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μοντέρνο μαγαζί ThessBao, το οποίο σέρβιρε το πρώτο βιετναμέζικο αχνιστό ψωμάκι (bao) τον Νοέμβριο του 2019 και πρόσφατα άνοιξε το αδελφάκι του στην οδό Λώρη Μαργαρίτη, κοντά στην πλατεία Φαναριωτών. «Έχει σχηματιστεί και από αυτή, την ανατολική πλευρά του κέντρου μια αυτόνομη πιάτσα», σχολιάζει ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης, ένας εκ των τριών συνιδιοκτητών, και επιστρέφει στη μακρόστενη κουζίνα για να ετοιμάσει ένα bao με πανσέτα BBQ, με σουσάμι, φρέσκο κρεμμύδι, καπνιστή μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο και kimchi αγγούρι. 

Αυτοσκοπός η συνάντηση

Διασχίζοντας το δρομάκι της Λώρη Μαργαρίτη με κατεύθυνση προς τα δυτικά και στρίβοντας αριστερά στη Μορκεντάου, πέφτεις πάνω στο απόλυτο σημείο συνάντησης της πόλης, την κάβα Μοby Dick or The Whale. Eδώ όπου γνωρίζεις εξαρχής πως, αν περάσεις απέξω, θα συναντήσεις κάποιον γνωστό σου να πίνει κρασί, καθισμένος σε ένα από τα δύο μεγάλα λευκά παράθυρα που θυμίζουν αρχοντικό σε νησί. Άλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός σου, να σκαρώσεις μια ευχάριστη παρέα χωρίς κόπο. Μπορεί κατά την περίοδο των δύο lockdown στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι μέσα να μην προσγειώνονταν πολλά ποτήρια, όμως ο υπεύθυνος της κάβας, Γιάννης Γκουγκουτούδης, τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα, σέρβιρε από αυτά τα μαγικά παράθυρα εξαίρετους οίνους από τη Μακεδονία και όλο τον κόσμο. Οι ριζοσπαστικές και ασυνήθιστες επιλογές του ταξίδεψαν γρήγορα από στόμα σε στόμα σε κάθε γωνιά της πόλης. Έτσι, το άνοιγμα της εστίασης τον βρήκε από τη μία με το ακουστικό για παραγγελίες χονδρικής και από την άλλη να γεμίζει χαμογελαστός τα ποτήρια των θαμώνων.

Θεσσαλονίκη: Νέα στέκια, νέα ζωή-5
Ο Γιάννης Γκουγκουτούδης στο παράθυρο του Moby Dick or The Whale, από όπου σέρβιρε κρασί «για έξω» μέχρι να ανοίξει κανονικά η εστίαση. 

Ακριβώς από πίσω του, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, έχει στηθεί ακόμη ένα ωραίο, παρεΐστικο και γουστόζικο σκηνικό. Tα τραπεζάκια του Tom Dixon, του πρώτου βιωματικού showroom του διάσημου σχεδιαστή στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν και περιμετρικά του καταστήματος με είδη ντιζάιν 2nd floor, το οποίο βρίσκεται διαγωνίως απέναντι. Ο Τόλης Κουμπάρος, ιδιοκτήτης και των δύο, δημιούργησε ένα κύτταρο μοντέρνας αισθητικής, όπου οι πελάτες μπορούν να βιώσουν πλήρως το ντιζάιν και τον χαρακτήρα της εταιρείας. Καθήμενοι στη βελούδινη Scoop Chair, απολαμβάνουν εξαιρετικής ποιότητας καφέ ή signature κοκτέιλ στα ποτήρια Puck. Το διώροφο μαγαζί με το βιομηχανικό ύφος, που φέρει την επωνυμία του Άγγλου σχεδιαστή, πρόλαβε να λειτουργήσει μόλις έναν μήνα πριν από τα μέτρα του Οκτωβρίου, ωστόσο αποτέλεσε πόλο έλξης τουριστών.

Θεσσαλονίκη: Νέα στέκια, νέα ζωή-6
Η παρέα των ιδιοκτητών του Nectar Distillery, στον τελευταίο όροφο του hostel Zeus is Loose. Από αριστερά: Κώστας Χατζηελευθεριάδης, Νίκος Τσιούμας, Πηνελόπη Μυλωνά και Λουκάς Χατζηελευθεριάδης.

«Η οικονομία της πόλης σίγουρα έχει επηρεαστεί από την απουσία τουριστών, όμως αυτοί που πάντα έδιναν ρυθμό στη Θεσσαλονίκη ήταν οι φοιτητές. Αυτοί λείπουν σήμερα για να πάρουμε 100% μπρος», σημειώνει ο Λουκάς Χατζηελευθεριάδης, ένας εκ των συνιδιοκτητών του hostel Zeus is Loose, το οποίο λόγω της πανδημίας λειτούργησε περίπου δύο εβδομάδες. Τον συναντώ ένα απόγευμα καθημερινής στον τελευταίο όροφο και συγκεκριμένα στο μπαρ Nectar Distillery, όπου με θέα στην Παναγία Χαλκέων συζητάμε για το πώς η πόλη μέσω της εστίασης θα ανακτήσει ξανά τη σκερτσόζα προσωπικότητά της. «Θα συναντιόμαστε στο κέντρο με τα πόδια, χωρίς ραντεβού! Αυτό είναι το βασικό, θα γίνουμε μια μεγάλη παρέα. Θα τρώμε, θα πίνουμε, θα γελάμε και θα ονειρευόμαστε το… μετρό», συμπληρώνει, με την ευχή –που όλοι κάνουν– να μην κλείσουν ξανά η εστίαση και ο τουρισμός. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή