Άσκηση online, με προσοχή

Τα διαδικτυακά προγράμματα εκγύμνασης και οι πιθανές παγίδες.

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αύξηση των ωρών τηλεργασίας και τον περιορισμό της κοινωνικής ζωής, ο καθένας αισθάνεται ότι έχει ανάγκη από περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Με τα γυμναστήρια κλειστά για μήνες, αρκετός κόσμος στράφηκε σε online προγράμματα γυμναστικής. Τα ερωτήματα είναι πολλά: Εξυπηρετούν αυτά τα προγράμματα τις ανάγκες των ασκουμένων; Είναι επικίνδυνο να γυμνάζεται κανείς χωρίς καθοδήγηση; Και τώρα που τα γυμναστήρια σιγά σιγά ανοίγουν, θα επιστρέψει ο κόσμος ή θα συνεχίσει να ασκείται στο σαλόνι του; 

Ως σωματική άσκηση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη συστηματοποιημένη σωματική κίνηση και με τον όρο «συστηματοποιημένη» εννοείται ο έλεγχος ποιοτικών (τεχνική εξατομίκευση) και ποσοτικών χαρακτηριστικών (διάρκεια, ένταση, συχνότητα) της εκάστοτε σωματικής κίνησης. Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει σωματική άσκηση χωρίς σωματική κίνηση.

● Ο Τζούλιους Βολφ (1836-1902) εξήγησε κάποτε ότι τα οστά ενός υγιούς ατόμου θα προσαρμοστούν στα φορτία στα οποία υπόκεινται. Και ποιο είναι το φορτίο από το οποίο κανένας αρτιμελής Homo sapiens δεν μπορεί να ξεφύγει; Η βαρύτητα.

● Παράλληλα, μέσα από τις απόψεις των Χένρι Γκάσετ Ντέιβις (1807-1896) και Χάρολντ Φροστ (1921-2004) μαθαίνουμε ότι δεν είναι μόνο τα οστά που προσαρμόζονται στο στρεσογόνο ερέθισμα της βαρύτητας, αλλά και οι μαλακοί ιστοί, μεταξύ αυτών και οι μύες. Με παρόμοιο τρόπο προσαρμόζεται και το καρδιαγγειακό σύστημα. Το σώμα μας δεν «ενδιαφέρεται» για την επίτευξη των προπονητικών και εμφανισιακών μας στόχων. Η προσαρμογή του είναι απλώς και μόνο η απόκριση στο στρες το οποίο προκαλείται από κάποια πηγή αντίστασης.

Το πλεονέκτημα της σωματικής άσκησης σε σύγκριση με τη σωματική κίνηση έγκειται στην εν δυνάμει αύξηση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας.

Ένα κατάλληλα σχεδιασμένο πρόγραμμα σωματικής άσκησης μπορεί να αυξήσει το όφελος για τον ασκούμενο, ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε καμία περίπτωση η σωματική άσκηση δεν υποκαθιστά τη σωματική κίνηση.

Το αντίθετο μάλιστα, λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά και εξυπηρετεί διαχρονικά την απροβλημάτιστη σωματική κίνηση. Επίσης, όσο και να μας κάνει εντύπωση, ο αθλητισμός δεν πρέπει να συγχέεται με τη σωματική άσκηση. Επίκεντρο του αθλητισμού είναι η απόδοση, ενώ επίκεντρο της σωματικής άσκησης (πρέπει) είναι ο ασκούμενος.

Το βασικό μειονέκτημα

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι, ακόμα κι αν τα online προγράμματα γυμναστικής έχουν την απαιτούμενη εξατομίκευση όσον αφορά την επιλογή και την τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων που περιλαμβάνουν, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη σωστή εκτέλεση. Αναμφισβήτητα το κύριο μειονέκτημα των online προγραμμάτων γυμναστικής σε πραγματικό ή μη χρόνο είναι η περιορισμένη ποιότητα τεχνικής καθοδήγησης και εξατομίκευσης που παρέχονται στον εκάστοτε ασκούμενο. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα online προγράμματα γυμναστικής αντενδείκνυνται για τον μέσο περιστασιακά ασκούμενο, καθώς επίσης αν το πρόγραμμα έχει ομαδική μορφή ή αν δεν εξατομικεύεται σύμφωνα με τα δεδομένα του ιατρικού ιστορικού και των κινητικών δυνατοτήτων του ασκουμένου. Επιπλέον, ισχυρισμοί όπως «σχεδιασμένο για όλους» ή «αποτελεσματικό για όλους» θα πρέπει να σας προβληματίσουν.  

EXERCISE IS MEDICINE Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται από την ιατρική κοινότητα η ολοένα και αυξανόμενη παραδοχή της πρότασης «Exercise is medicine». Από τη σκοπιά του ασκουμένου, η προοδευτική εξοικείωση με τον «νέο» ρόλο της σωματικής άσκησης κατά κάποιον τρόπο αυξάνει και την ατομική ευθύνη των επιλογών του σχετικά με τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα σωματικής άσκησης. Αν η σωματική άσκηση μπορεί σε κάποιο βαθμό να επιδρά στην ανθρώπινη υγεία ως φάρμακο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι λανθασμένες επιλογές σχετικά με αυτήν μπορεί να έχουν και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης έναντι της σωματικής κίνησης είναι ο έλεγχος-προσδιορισμός ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών.

Ποσοτικά χαρακτηριστικά  

Σε online προγράμματα γυμναστικής ο υπεύθυνος γυμναστής σε κάποιο βαθμό και υπό αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να ελέγξει τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του προγράμματος σωματικής άσκησης.

Παραδείγματα
● Kάνε 10ʹ διάδρομο με μέση καρδιακή συχνότητα 130 παλμούς τρεις φορές την εβδομάδα.
● Eκτέλεσε την Χ άσκηση για δύο σετ των 10 επαναλήψεων, με αντίσταση 5 kg, διάλειμμα 60ʹʹ ανά σετ, τρεις φορές την εβδομάδα.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά  

Ένα από τα κύρια στοιχεία που συχνά παραβλέπονται σε online προγράμματα εκγύμνασης είναι η τεχνική καθοδήγηση και η εξατομίκευση. Κάθε άσκηση που περιλαμβάνεται σε ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης μπορεί να παρομοιαστεί με ένα εργαλείο. Όπως με κάθε εργαλείο, έτσι και για κάθε άσκηση η διασφάλιση του αποτελέσματος σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασκουμένου προϋποθέτει:

● Την εξατομικευμένη επιλογή ασκήσεων όπου απαιτείται.
● Την τεχνική εξατομίκευση κάθε άσκησης όπου απαιτείτε.
● Την πλήρη κατανόηση και σωστή εκτέλεση κάθε άσκησης από τον ασκούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή