Έτσι είναι αυτά

Η πιο ιδιαίτερη αντιπολεμική ιστορία που γράφτηκε ποτέ – τώρα σε κόμικ.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανάμεσα στα πράγματα που δεν μπορούσε να αλλάξει ο Μπίλι Πίλγκριμ ήταν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον». Λογικό, απ’ τη στιγμή που είχε «ξεκολλήσει από τη ροή του χρόνου» και, συν τοις άλλοις, έχοντας έρθει σε επαφή με τη φιλοσοφία μιας εξωγήινης φυλής, ήξερε ότι «όλες οι στιγμές υπάρχουν ταυτόχρονα». Ως εδώ όλα αυτά σας είναι είτε εντελώς καινούργια και ακατανόητα (λογικό), είτε έχετε καταλάβει ότι αναφέρομαι στο παρανοϊκό σύμπαν του Αμερικανού Κερτ Βόνεγκατ (1922-2007), και συγκεκριμένα στο μεγαλειώδες Σφαγείο νούμερο πέντε (1969). Το θυμήθηκα επειδή το ξαναδιάβασα στην εξαιρετική του μετατροπή σε γκράφικ νόβελ από τους Ράιαν Νορθ και Άλμπερτ Μοντέις. Στην αρχή της έκδοσης υπάρχει ένα σημείωμα του Βόνεγκατ: «Η θηριωδία της Δρέσδης, λεπτομερώς σχεδιασμένη και με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστoς, αποδείχτηκε τελικά τόσο άσκοπη, που μόνο ένα άτομο σε ολόκληρο τον πλανήτη ωφελήθηκε από εκείνη. Εγώ είμαι αυτό το άτομο. Έγραψα το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο μου χάρισε πολλά χρήματα και παγίωσε τη φήμη μου, όποια κι αν είναι αυτή. Όπως κι αν έχει, έβγαλα δύο με τρία δολάρια από κάθε νεκρό. Τι ωραία που είναι η δουλειά μου». Κυνικός, σαρκαστικός, απρόβλεπτος, ο Βόνεγκατ συγκέντρωσε τις αναμνήσεις του από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς της Δρέσδης συνθέτοντας την παλαβή ιστορία του Μπίλι Πίλγκριμ· ένας σπουδαίος αντιπολεμικός ύμνος και μια λοξή ματιά στον τσακισμένο μεταπολεμικό άνθρωπο. Η επανάληψη της φράσης «έτσι είναι αυτά» (όταν σχολιάζεται ο θάνατος), είναι από τις πιο κλασικές στιγμές της μεταπολεμικής λογοτεχνίας. 

ΙΝFO
Το γκράφικ νόβελ Σφαγείο νούμερο 5 μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis. / Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κερτ Βόνεγκατ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. 

Έτσι είναι αυτά-1ΠΟΙΗΣΗ
«Μέρες Αθηνών: ερωτοτροπίες / κατσαρίδων, ύποπτων χαρακτήρων / αυγά μάτια, τοτέμ και εντροπίες / καλειδοσκοπικές, τσόφλια ονείρων». Μίνι δείγμα από την όμορφη και προσεγμένη συλλογή της Δανάης Σιώζιου, Ενδεχόμενα τοπία (εκδ. Αντίποδες). 

 

 

 

Έτσι είναι αυτά-2ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Δυο αυτοκτονίες: αυτή που ο αφηγείται ο Εντουάρ Λεβέ, ενός φίλου του, σε μια απόπειρα συναρμολόγησης του ανεξήγητου, και η δική του. Ο συγγραφέας παρέδωσε το χειρόγραφο της Αυτοχειρίας (εκδ. Κείμενα) και κατόπιν αναχώρησε και ο ίδιος. Κατάμαυρο αλλά/και ελκυστικό.

 

 

Έτσι είναι αυτά-3ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Ελλάς. Το λυρικό δράμα του Πέρσι Σέλεϊ, γραμμένο πριν από δυο αιώνες. Το ρομαντικό κίνημα συναντά τον φιλελληνισμό στο μυαλό του ποιητή (και συζύγου της Μαίρη Σέλεϊ). Η εξαιρετική έκδοση του Gutenberg προσφέρει μια σφαιρική γνωριμία μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή