Σαμιώτισσα, σαμιώτισσα!

Ανοίγουμε λευκά κρασιά από το Μικρόρωγο Μοσχάτο, το Muscat Blanc à Petit Grains, που καμαρώνουν οι Γάλλοι και το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έφτασε εκεί από τη Σάμο!

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν θα πας στη Σάμο, στο Καρλόβασι, το οινοποιείο Nopera του Νικόλα Μυτιληναίου είναι must προορισμός. Απόγονος της οικογένειας οινοπαραγωγών Nopera, που εγκατέλειψαν τη Μάλτα τον 19ο αι. και εγκαταστάθηκαν στη Σάμο, ο Νικόλας Μυτιληναίος, προκειμένου να υλοποιήσει το όνειρό του να αναβιώσει την οικογενειακή παράδοση, πρωτοστάτησε στη νέα εποχή του σαμιώτικου αμπελώνα. Σας τα λέω όλα αυτά γιατί μια φιάλη Roya Oak με έβαλε σε σκέψεις. Μοσχάτο Σάμου ξηρό, περασμένο από βαρέλι; Ενδιαφέρον. Αναζητώντας πληροφορίες, έμαθα πως για πρώτη φορά το 2017 η Nopera πρωτοπόρησε, τρύγησε τους ορεινούς βιολογικούς αμπελώνες της και οινοποίησε το κρασί σε δρύινα γαλλικά βαρέλια των 500 λίτρων, όπου έμεινε με τις ψιλές οινολάσπες για 6 μήνες και στη συνέχεια εμφιαλώθηκε σε 2.500 φιάλες. Μία από αυτές προσγειώθηκε στο σπίτι μου, κρύωσε καλά καλά στο ψυγείο μου, άνοιξε ένα Σάββατο μεσημέρι στο τραπέζι και γέμισε τα ποτήρια μας με ένα διακριτικό άρωμα και γεύσεις αρωματικών και βοτάνων που συμπληρώθηκαν με φρουτώδεις νύξεις και ένα ελαφρύ βαρέλι ωραία ενσωματωμένο.

Στο τραπέζι Κάπως έτσι άρχισε η συζήτηση για τα Μοσχάτα κρασιά, που κάνουν επιφυλακτικούς τους οινόφιλους, μια και οι περισσότεροι τα έχουν συνδέσει με τις γλυκές –εξαιρετικές– εκδοχές τους. Κρασιά που, ανάλογα με τη φιλοσοφία της οινοποίησής τους, μπαίνουν στο παιχνίδι σαν κρασιά απεριτίφ, αλλά και δίπλα σε μια γκάμα πιάτων που φλερτάρουν με επιτυχία. Για παράδειγμα, ένα πουλερικό μαγειρεμένο με μανταρίνια, σβησμένο με γλυκό Μοσχάτο κρασί και αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και μοσχολέμονο. Ένα κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα και λευκά μανιτάρια ή με χοντρά λευκά σπαράγγια με βούτυρο. Και για να συμπληρωθεί ένα all Muscat γεύμα, σερβίρουμε μπλε δυνατά τυριά με γλυκές εκδοχές της ποικιλίας κι ένα σούπερ τσίζκεϊκ με βύσσινο!

ΙΝFO
Εκτός από τα Μοσχάτα Σάμου, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε γλυκά Μοσχάτα Λήμνου, Ρίου-Πατρών, Κεφαλονιάς και κρητικό Μοσχάτο Σπίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή