Η queer γιορτή της Αθήνας

Εκθέσεις, περφόρμανς, έργα τέχνης με την υπογραφή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τον κόσμο.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ονειρεύομαι ένα φεστιβάλ ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, που θα αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, θα υμνεί τη διαφορετικότητα και θα προωθεί τη συμπεριληπτικότητα», μου λέει ο Κωνσταντίνος Μενελάου. Ο ιδρυτής του δυναμικού production house The Queer Archive, που τα τελευταία χρόνια ενισχύει την ανάπτυξη όλων των μορφών της queer τέχνης, διευθύνει τη δεύτερη εκδοχή του ομώνυμου φεστιβάλ, που συστήθηκε πέρυσι στο αθηναϊκό κοινό με μεγάλη επιτυχία. «Το διαφορετικό φέτος, πέρα από τους νέους χώρους και το ακόμα πιο τολμηρό πρόγραμμα, είναι η διάθεσή μας. Η παύση που έφερε η πανδημία μάς έκανε ακόμα πιο δημιουργικούς. Θα δείτε σπουδαία ταλέντα και θα καταλάβετε πόσο ζωηρή παραμένει η queer σκηνή της Αθήνας. Συχνά η queer εμπειρία συνδέεται με τραύματα, επιθέσεις, αρνητικά σχόλια, δύσκολες διεκδικήσεις. Όλα αυτά τα αγκαλιάζουμε, αλλά παράλληλα θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είναι αυτή η μόνη όψη του νομίσματος. H queer ταυτότητα είναι ακόμα γιορτή, χαρά, δημιουργία».

Με την υποστήριξη και πάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το φεστιβάλ συντονίζεται με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο, εισβάλλοντας σε χώρους στο κέντρο της Αθήνας (από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως έως underground γκαλερί και κινηματογράφους) με βίντεο-εγκαταστάσεις, εκθέσεις, περιπάτους, συζητήσεις, διαδραστικά έργα τέχνης και περφόρμανς που θίγουν ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου. Στο πλούσιο πρόγραμμα ξεχωρίζει ο κορυφαίος Γερμανός φωτογράφος Wolfgang Tillmans με το βίντεο-κολάζ Life Guarding (στο Space 52). Παράλληλα, ο Βασίλης Κεκάτος δημιουργεί τη φωτογραφική σειρά Rooftop lovers, με LGBTQIA+ ζευγάρια να μας δείχνουν πώς είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι πάνω από το σκληρό τοπίο της Αθήνας (στο Misc). Τα highlights του φεστιβάλ συμπληρώνουν η σειρά σχεδίων Herma του Ισραηλινού Tamir David και ένα διασκεδαστικό Drag Bus Tour στους δρόμους της Αθήνας με ζωντανές περφόρμανς από καλλιτέχνες της εγχώριας drag σκηνής.

«Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει το αφιέρωμα που ετοιμάζουμε για τη Σοφί», μου λέει ο Κωνσταντίνος. Η τρανς avant-pop μουσικός, μία από τις εμβληματικότερες μορφές στην παγκόσμια σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής, έχασε πρόσφατα τη ζωή της σε ένα δυστύχημα στην Αθήνα. «Η χορευτική περφόρμανς που ετοιμάζουμε στη μνήμη της θα είναι συγκινητική και εντυπωσιακή, με μια μεγάλη έκπληξη».

ΙΝFO
3-6 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες: thequeerarchive.com/festival-2021

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή