Καντίνες, το νέο έξω

Τα τελευταία καλοκαίρια, η νέα τάση στη Θεσσαλονίκη ακούει στο όνομα «αστικές αυλές».

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικόπεδα και αλάνες μετατρέπονται σε τρόπικαλ, καλιφορνέζικους παραδείσους, όπου οι θαμώνες μπορούν να απολαύσουν το φαγητό και το ποτό τους. Μικρές οάσεις ξεφυτρώνουν ανάμεσα σε πολυκατοικίες και λεωφόρους. Η νέα τάση στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με τις λιγοστές ανάσες πρασίνου είναι οι αστικές αυλές – και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. 

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν η ομάδα του Μπονμπονέλλα cute bar και του Ιπποπόταμου δημιούργησε το Μπαρ/Μπα/Μπεν σε ένα οικόπεδο στη γειτονιά της Παπάφη, στη γωνία της Καραμανλή με την Κατσιμίδη. Οι παρεμβάσεις έγιναν με σεβασμό στο περιβάλλον και περιλάμβαναν δεντροφυτεύσεις. Κάπως έτσι το αστικό μπαρ «έδωσε οξυγόνο σε μια γειτονιά επιβαρυμένη με αυτοκίνητα», όπως εξηγεί στο «Κ» ο Αντώνης Σισώης, εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, η οποία έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες. «Οι αστικές αυλές θέλουν για σύμμαχο τον καιρό, καθώς το έξω έχει ρίσκο. Ο κύκλος εργασιών στηρίζεται σε τέσσερις-πέντε μήνες, ενώ τα έξοδα τρέχουν για όλο τον χρόνο». Ωστόσο η πανδημία βοήθησε στο εγχείρημα, λόγω της ύπαρξης ανοιχτού χώρου, ο οποίος διαμορφώθηκε με προτεραιότητα τη φύση και ύστερα τις επιταγές του επιχειρείν.

Καντίνες, το νέο έξω-1
Οι The Vanners διαθέτουν καντίνες –όπως το Mammy’s caravan που βλέπουμε στις φωτογραφίες– που λειτουργούν ως κινητά μπαρ-εστιατόρια.

Το 2020 η δράση μεταφέρθηκε πιο δυτικά, στην 26ης Οκτωβρίου, στην περιοχή του Μπεχτσιναριού. Το Κόκονατ bay είναι η καλοκαιρινή εκδοχή-σύμπραξη του urban μπαρ Γορίλας και του εστιατορίου Mahalo στα Άνω Λαδάδικα, που αποτέλεσε το περσινό talk-of-the-town στη Θεσσαλονίκη. Το Κόκονατ bay διαθέτει μοναστηριακά τραπέζια στην κεφαλή των οποίων υπάρχει ένας bartender και trucks που λειτουργούν ως καντίνες με ελληνικές γεύσεις, αλλά και ως εστίες για πριβέ παρεΐστικους εορτασμούς. «Το Μπεχ Τσινάρ είναι μια περιοχή που κανείς δεν πιστεύει πως μπορεί να έχει ένα μαγαζί. Και ο κόσμος ψάχνει διαρκώς χώρους που να είναι υπαίθριοι· ακόμα και μια πέργκολα σε μια γειτονιά, ο κόσμος θέλει να βλέπει ουρανό, να νιώθει τον αέρα», σύμφωνα με τον Αχιλλέα Πλακίδα, βραβευμένο bartender και μέλος της 45μελούς ομάδας πίσω από αυτές τις προσπάθειες, ο οποίος εκτιμά πως το μέλλον είναι η μεταφορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ανοιχτωσιές, λόγω και της πανδημίας. 

Πριν από λίγους μήνες, σε ένα άδειο οικόπεδο στα σύνορα Τούμπας-Πυλαίας δημιουργήθηκε το πρώτο food truck park στην Ελλάδα από την ομάδα των The Vanners, Κρίτωνα Κανέβα, Ιωάννα και Υπατία Κωνσταντινίδου. Το πάρκο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα Volkswagen T2 φορτηγάκια που στεγάζουν κινητές μονάδες εστίασης με διαφορετικές προτάσεις (street food). Αυτά μπορεί κανείς να τα ενοικιάσει και να τα λειτουργήσει. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος επαγγελματίας της εστίασης που διαθέτει ήδη καντίνα να ενοικιάσει μόνο τον χώρο. «Εξαιτίας της πανδημίας, έχουμε ενδιαφερομένους που προτιμούν να κλείσουν το μαγαζί τους, να πάρουν μια καντίνα και να έρθουν εδώ. Τέτοιες προσπάθειες ευνοούνται στη Θεσσαλονίκη, γιατί ο χώρος της διασκέδασης βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κέντρο και όχι στα προάστια. Γι’ αυτό φιλοδοξούμε να γίνει στέκι», αναφέρει η Ιωάννα Κωνσταντινίδου για το νεότευκτο πρότζεκτ, που ελπίζει να εμπνεύσει όσους θέλουν να ασχοληθούν με κάτι παρόμοιο. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή