Δημιουργία σε fast forward

Η δεκαπεντάμηνη παύση ως αόρατος επιταχυντής υλοποίησης πολλών και διαφορετικών πρότζεκτ για τον σχεδιαστή Στέλιο Κουδουνάρη.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδός Αναγνωστοπούλου 4, Κολωνάκι. Οι αντανακλάσεις των περαστικών στην πολύχρωμη βιτρίνα του Στέλιου Κουδουνάρη –εμπνευσμένη από τον Piet Mondrian– καταγράφουν τον παλμό της πόλης, που χτυπά ξανά δυνατά έπειτα από μήνες εγκλεισμού. Τον βλέπω να στρίβει κεφάτος από τη γωνία της Ξάνθου. Έχει μόλις τελειώσει την καθιερωμένη πρωινή του βόλτα στον Λυκαβηττό και η ενέργειά του φέρει λίγο από το αεράκι του καταπράσινου λόφου, κοντά στον οποίο εδώ και λίγους μήνες νοικιάζει το νέο του σπίτι. «Η καραντίνα μού έφερε δύο μεγάλες αλλαγές, σχεδόν ταυτόχρονες», μου λέει. «Μετακόμισα από το πολύβουο Παγκράτι σε μια ήσυχη γειτονιά του Λυκαβηττού και άνοιξα το πρώτο μου φυσικό κατάστημα στο Κολωνάκι. Είμαι άνθρωπος των αλλαγών, γιατί βαριέμαι πολύ εύκολα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αγαπώ πολύ τη δουλειά μου. Η μόδα διαρκώς εξελίσσεται. Τίποτα δεν μένει στάσιμο. Αυτό το “σκάλωμα” της καραντίνας, το γεγονός ότι δεν άλλαζε τίποτα, με έκανε να θέλω να δημιουργήσω νέες παραμέτρους στη ζωή μου, να αλλάξω τη ροή των πραγμάτων. Κάπως έτσι ήρθαν το σπίτι και το μαγαζί». 

Ο Λυκαβηττός δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. «Όλες αυτές οι ανηφόρες και οι κατηφόρες με αποθάρρυναν, αλλά τώρα μπορώ να σου πω μετά βεβαιότητος ότι δεν αλλάζω τις βόλτες στο δάσος και αυτή την απόκοσμη ησυχία. Ακούω μόνο το τίναγμα των σεντονιών!» Αντίθετα, τον χώρο του μαγαζιού τον είχε από καιρό στη λίστα των προτιμήσεών του. «Κάθε φορά που περνούσα, το αγαπούσα όλο και περισσότερο. Με γοήτευε η urban αισθητική του, τα ’60s αρχιτεκτονικά στοιχεία του αλλά και η ιστορία του. Στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει τις μπουτίκ σπουδαίων ανθρώπων της μόδας, από τον André Courrèges μέχρι τον Gianfranco Ferré. Όταν έμαθα ότι είναι διαθέσιμο, ενθουσιάστηκα». Αναρωτιέμαι πώς πήρε την απόφαση για έναν φυσικό χώρο πωλήσεων, τη στιγμή που η εμπειρία της καραντίνας απογείωσε το online shopping. «Επειδή έκανα χονδρική, τα τελευταία χρόνια με είχε προβληματίσει πολύ η παρουσία των ρούχων μου σε άλλα καταστήματα. Ζούμε σε μια εποχή που όλοι έχουμε μπει μέσα σ’ έναν μεγάλο κουβά, χωρίς διαχωριστικά ποιότητας. Ένιωθα ότι, έτσι όπως πρόχειρα στοιβαζόμαστε όλοι ο ένας δίπλα στον άλλο, ο πελάτης δεν ήταν σε θέση να καταλάβει την αξία της δουλειάς μου, τις εργατοώρες που κρύβει ένα ριζοσπαστικό πατρόν, τον κόπο πίσω από ένα νέο υλικό. Τα ρούχα μου κατέληγαν να φαίνονται ακριβά δίπλα σε άλλα φθηνότερα, που εμφανισιακά ήταν παρόμοια, αλλά ποιοτικά απείχαν έτη φωτός. Το κατάστημα μου έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρω μια ολοκληρωμένη εμπειρία πώλησης στους πελάτες μου, απόλυτα ταυτισμένη με την πραγματική αξία του brand».

Δημιουργία σε fast forward-1

Μαθήματα από τη ζωή (και την τηλεόραση)

Αν κάτι τον δίδαξε η καραντίνα, είναι η πρακτικότητα. «Έχω προσαρμόσει τη νέα μου συλλογή στη λογική των πρακτικών-καθημερινών ρούχων, αυτών που φοριούνται όλες τις ώρες, σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις. Είναι σημείο των καιρών», μου ξεκαθαρίζει. Είναι όμως και πιο εξωστρεφή κομμάτια, αντικατοπτρίζοντας τη διάθεσή του το τελευταίο διάστημα. «Είμαι σε μια φάση της ζωής μου που έχω συνειδητοποιήσει και έχω αποδεχτεί την ευαίσθητη πτυχή του χαρακτήρα μου, αλλά και τη φωτεινή μου πλευρά, κάτι που αποτυπώνεται και στα ρούχα που δημιουργώ. Πια δεν βλέπεις πολύ το μαύρο χρώμα. Η τριβή μου με την τηλεόραση με βοήθησε πολύ σ’ αυτό, με απελευθέρωσε από τον κλειστό μου εαυτό. Την αγαπώ την τηλεόραση και έχω πολλές ιδέες για την εξέλιξη της τηλεοπτικής μου παρουσίας, σε πρότζεκτ που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με τη μόδα. Είναι στα προσεχή μου σχέδια, μαζί με ένα άνοιγμα του brand που προγραμματίζω στο εξωτερικό, στην αγορά του Βελγίου και της Ισπανίας. Η εποχή μάς καλεί να είμαστε ευέλικτοι, και αυτό το πνεύμα μού ταιριάζει πολύ».  

INFO
Αναγνωστοπούλου 4 και Ξάνθου γωνία, Κολωνάκι, τηλ. 210-7215856. Δείτε την καινούργια συλλογή, καθώς και ειδικές προσφορές στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.stelioskoudounaris.com, Instagram: @stelioskoudounaris

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή