Καλλιδρομίου: Εκεί που είχαν πετύχει μέχρι & τον Μπραντ Πιτ*

Καλλιδρομίου: Εκεί που είχαν πετύχει μέχρι & τον Μπραντ Πιτ*

Κάθε Σάββατο πρωί, η καρδιά του αθηναϊκού κέντρου χτυπάει στην οδό Καλλιδρομίου, στη διάσημη λαϊκή της και στα γύρω μαγαζιά, όπου μπορείς να βρεις ποιότητα, καλή διάθεση και αυτό το διαφορετικό που θα σου φτιάξει τη μέρα.

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε Σάββατο στη λαϊκη της Καλλιδρομίου, καλλιτέχνες, δικηγόροι, συγγραφείς, μοντέλα από το εξωτερικό, ηλικιωμένες κυρίες από το Κολωνάκι, μουσικοί του δρόμου, οπαδοί του Αστέρα Εξαρχείων, τουρίστες και απόκληροι γίνονται η πιο αξιοζήλευτη παρέα του κέντρου. Κάποιοι ψωνίζουν μπουκέτα από την κυρία Στέλλα, άλλοι πίνουν τον καφέ τους από τον Φάνη, παίρνουν το λαχταριστό κρουασάν από το Πορτατίφ και κάνουν τα απαραίτητα ψώνια τους από το χασάπικο του Γιάννη, το μοντέρνο μπακάλικο του Σταμάτη και της Θεοδώρας, συναντιούνται στην Kopria με άπειρες ερωτήσεις για τα φυτά που φύτεψαν ή αγόρασαν στην καραντίνα και καταλήγουν για ένα ποτήρι κρασί πριν από το μεσημεριανό τραπέζι τους στο Τανίνη Αγάπη Μου. Ανάμεσα στον λόφο του Στρέφη και τον Λυκαβηττό, η Καλλιδρομίου είναι ένας δρόμος αταξικός, οικείος, με γνώριμες φιγούρες που σταματούν και χαιρετιούνται εγκάρδια όταν σε όλη την Αθήνα οι ρυθμοί παραμένουν ασταμάτητοι.  

Καλλιδρομίου: Εκεί που είχαν πετύχει μέχρι & τον Μπραντ Πιτ*-1
Η Kopria: Πολλοί Αθηναίοι, ειδικά στην καραντίνα, έκαναν μια επίσκεψη στην Ιφιγένεια ζητώντας οδηγίες και αγόρασαν ινσταγκραμικά χειροποίητα κασπό.

Στα Ελληνικά Καλούδια (Καλλιδρομίου 51) θα σας υποδεχτούν σε 22 τετραγωνικά οι νέοι γονείς Θεοδώρα Καράμπελα και Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος, που ανεβοκατεβαίνουν σε σκάλες για να κατεβάσουν τους 2.000 κωδικούς που φιλοξενούν στο μικροσκοπικό κατάστημα. Το παστράμι τους από την Καρδίτσα θα μετατρέψει κάθε βαρετό σάντουιτς σε γκουρμέ εμπειρία. Θα βρεις από γιαούρτι και μακαρόνια (οικονομικά) μέχρι αυγοτάραχο. «Δεν θέλουμε να μας θεωρούν deli, είμαστε μπακάλικο που βρήκαμε προϊόντα από περιοχές που μερικοί πελάτες μας δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν και μικρούς παραγωγούς οι οποίοι μας προμηθεύουν εποχικά καλούδια. Ξέρουμε ότι τομάτα δεν τρώμε τον χειμώνα». Τι μπορούν να σου πουν οι νέοι «μπακάληδες» για τη γειτονιά των Εξαρχείων; «Έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και δεν κερδίζεται εύκολα. Θέλουν το κάτι έξτρα για το μεζεδάκι τους. Μια γραβιέρα 14μηνης ωρίμανσης από το Ρέθυμνο με το τσιπουράκι τους». Αν έχουν best seller; Όποιος δοκίμασε το ελληνικό τσορίθο από εκτροφή μαύρων χοίρων στην Ηλεία, ξέρει την απάντηση. 

Καλλιδρομίου: Εκεί που είχαν πετύχει μέχρι & τον Μπραντ Πιτ*-2
Οι άνθρωποι της Καλλιδρομίου κάθε Σάββατο συμμετέχουν σε ένα υπαίθριο αστικό δρώμενο και ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα.  

Δίπλα είναι ένας από τους διάσημους χασάπηδες της πρωτεύουσας. Όχι επειδή έπαιξε σε διαφημιστικά ούτε γιατί προμηθεύει τα καλύτερα εστιατόρια και έχει πελάτες τους πιο αναγνωρίσιμους σεφ (π.χ. τον Εξαρχειώτη Σωτήρη Κοντιζά). Αλλά γιατί έχει καλό κρέας. Το Κρεοπωλείο Ο Γιάννης (Καλλιδρομίου 51) αποτελεί μια επιβεβλημένη στάση. O Γιάννης Μαρόλης και η Γωγώ Γιαννακοπούλου είναι από το 2003 στην Καλλιδρομίου (πριν, είχαν κρεοπωλείο στην πλατεία Εξαρχείων). Οι καλλιτέχνες πελάτες τους (π.χ. ο Νίκος Καραθάνος) τους καλούν πάντα στις παραστάσεις τους. «Καλό κρέας θα βρουν κι αλλού, εμείς έχουμε και την ποιότητα, αλλά και μια ευχάριστη διάθεση. Πολλοί πελάτες με τα χρόνια έγιναν φίλοι μας», λέει η Γωγώ, η οποία μεγάλωσε τρεις γιους κυριολεκτικά μέσα στο χασάπικο. Ένας από αυτούς, ο Νίκος, σπουδάζει πλέον μαγειρική και, αν δοκιμάσεις τo Wellington του, δεν θα ψωνίσεις ποτέ από αλλού. Ίσως κάποιοι θυμούνται το παλιό αυγουλάδικο που στεγαζόταν στο μαγαζί τους. «Όσοι σεφ θέλουν να στήσουν το εστιατόριό τους από μας ψωνίζουν. Και συμβουλεύουμε πολλά εστιατόρια». Και ξέρουν ιστορίες, όπως αυτή που θυμάται η Γωγώ, πολλά χρόνια πριν, όταν ο άγνωστος τότε Μπραντ Πιτ διέμενε σε ένα από τα ξενοδοχεία μοντέλων των Εξαρχείων και έκανε βόλτες στη γειτονιά. Αστικός μύθος; Ακόμα πάντως τα καλοκαίρια θα δεις διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο να βολτάρουν ινκόγκνιτο. Ενώ τα βράδια δεν ξέρεις ποτέ ποιον συγγραφέα θα πετύχεις στην περίφημη μπάρα του Bοurbon ή στα τραπεζάκια του Ένοικου, απέναντι από το ιστορικό Άμα Λάχει. Η νυχτερινή Καλλιδρομίου, όμως, είναι μια άλλη ιστορία.  

Καλλιδρομίου: Εκεί που είχαν πετύχει μέχρι & τον Μπραντ Πιτ*-3
«ΣΠΑΡΤΑΡΑΕΙ» Οι αγαπημένοι «γνωστοί» που συναντάς κάθε Σάββατο πίσω από τους πάγκους της λαϊκής αποδεικνύουν κάποιες φορές ότι διαθέτουν ταλέντο κωμικών. 

Κλειδοκράτορας της λαϊκής ανακηρύσσεται δικαιωματικά η Στέλλα, που πρέπει να την ακολουθήσετε στο Instagram στο stellas.plants. Είναι ο πρώτος πάγκος που συναντάς και ο πιο ανθισμένος. Δεκαεπτά χρόνια ασχολούνται με τα φυτά και τα λουλούδια η Στέλλα και ο σύζυγός της, ο Νίκος. Η δίχρωμη μονστέρα της είναι τόσο διάσημη, που έκαναν ταξίδι από το Ναύπλιο για να την αγοράσουν. Ό,τι φυτό ζητάς θα σ’ το βρει. Ο σύζυγός της μπορεί να σου μεταμορφώσει τον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Δεν θα φύγεις ποτέ με άδεια χέρια από τη Στέλλα. 

Πέριξ της Καλλιδρομίου 

Τρία είναι τα μαγαζιά που θα βρεις ακολουθώντας την όσφρησή σου (ή τις ουρές, πάντα λειτουργούν ως κράχτης οι ουρές ανθρώπων). Το Πορτατίφ – Factory (Μαυρομιχάλη 84) του millennial ζαχαροπλάστη από την Άρτα Τάσου Λύτρα, που κακόμαθε τη γειτονιά με το burnt cheesecake (το καμένο γλυκό από το Σαν Σεμπαστιάν που κάνει θραύση στο ελληνικό Instagram) και τα κρουασάν με το βούτυρο Αυστρίας, που έρχονται πελάτες από τη Γλυφάδα για να τα αγοράσουν (και να παραγγείλουν τούρτες). Το Σάββατο είναι η μέρα που δεν σταματούν να φτιάχνουν red velvet και προφιτερόλ (γεμίζουν τη βιτρίνα πάνω από δέκα φορές). 

Καλλιδρομίου: Εκεί που είχαν πετύχει μέχρι & τον Μπραντ Πιτ*-4
Κατά τη διάρκεια της σαββατιάτικης βόλτας στην Καλλιδρομίου. Εδώ, στη γωνία με τη Χαριλάου Τρικούπη – στο βάθος το ιστορικό καφενείο της Μουριάς. 

Μυρωδιές καφέ σε τραβάνε στο Δέντρο του Καφέ (Χαριλάου Τρικούπη 89) του Ικαριώτη Φάνη Ευστρατίου. Πέρα από τον καλύτερο καφέ των Εξαρχείων, με ποικιλίες από 70 προμηθευτές, ο Φάνης έχει ζήσει τα τελευταία εννέα χρόνια την περιοχή και παρατηρεί δύο αλλαγές: πολλά νέα μαγαζιά και τεράστια αύξηση ενοικίων, που έδιωξε τους νέους σε Γκύζη και Κυψέλη. 

Στην Κopria (Ερεσσού 30) σε περιμένει η ομάδα της Ιφιγένειας και του Βασίλη (και του Λορέντζου, της Χαράς και του Γιάννη). Από τις 11 Σεπτέμβρη του 2018 μας μαθαίνουν τα πάντα για τις αλοκασίες, τις μονστέρες, κάνουν plant sitting στα φυτά μας και πλέον ετοιμάζουν τα πιο υπέροχα μπουκέτα για τα βάζα μας. Συνεργάζονται με  Έλληνες κεραμίστες και έχουν τις πιο ποθητές γλάστρες της Αθήνας. 

Καλλιδρομίου: Εκεί που είχαν πετύχει μέχρι & τον Μπραντ Πιτ*-5
Ο Super Taninios: Το best seller στοιχείο του μαγαζιού, μαζί με την πολυφωτογραφημένη νέον ροζ ταμπέλα. Σύντομα θα πάρει τα ηνία η νέα τους κάβα επί της Μεθώνης, προέκταση του ήδη υπάρχοντος χώρου αλλά και αφετηρία για εικαστικές, μουσικές και οινικές δράσεις, όταν αυτό επιτραπεί.

Τελευταία στάση: στην Τανίνη Αγάπη Μου (Ιπποκράτους 91 και Μεθώνης), που άναψε πρώτη φορά τη νέον ταμπέλα της στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Οι άνθρωποι πίσω απ’ την Τανίνη είναι ο Στέργιος Τεκερίδης, η Ευαγγελία Μπολολιά και ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος. Γιατί θα πας; «Η σχέση που έχουμε χτίσει με τους επισκέπτες μας είναι προσωπική και ενίοτε εκπαιδευτική, όταν αυτό είναι ζητούμενο. Αγαπάμε να μας ρωτάνε ποιο κρασί από τα 100 της λίστας να επιλέξουν, τι κάνει ένα κρασί “φυσικό”, πώς αποθηκεύουμε σωστά μια φιάλη, τι σημαίνει “έχει περάσει βαρέλι”, “θυμάσαι τι έπινα την περασμένη Τετάρτη;” και άλλα τέτοια πράγματα».

Info:

Σκαλάκια
Στη στροφή για Στρέφη, περίπου 40 σκαλιά γεμάτα κόσμο, με το οπαδικό trademark της γειτονιάς, «Αστέρας 1928». Είναι το πέρασμα για να ανέβεις στον Εξωστρεφή και το σημείο από όπου η νεολαία της περιοχής παρακολουθεί τα δρώμενα.  

Plant Parents 
Αν στείλετε στην @stellas.plants το φυτό που θέλετε να αποκτήσετε, θα το βρει. Η ομάδα της Kopria θα σας δώσει απαραίτητες συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών σας.  

Wine lovers 
Στο Τανίνη Αγάπη μου πρωταγωνιστεί ο ελληνικός αμπελώνας, με έμφαση στους παραγωγούς που ασχολούνται με τη βιολογική, βιοδυναμική καλλιέργεια και με οινοποιήσεις ελάχιστης ή καθόλου παρέμβασης. 

Καλλιδρομίου: Εκεί που είχαν πετύχει μέχρι & τον Μπραντ Πιτ*-6

Το μπακάλικο
Στα Ελληνικά Καλούδια θα βρεις την καλύτερη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης στην Αθήνα και τις πιο τίμιες κατεψυγμένες πίτες από τη Λάρισα για να «ξεγελάσεις» κάθε καλεσμένο.

Το ζαχαροπλαστείο
Το Πορτατίφ είναι ο παράδεισος κάθε λάτρη της σοκολάτας (γιατί εκεί θα βρεις την καλύτερη στον κόσμο, τη Valrhona), ενώ σχηματίζονται ουρές για το εκλέρ φιστίκι.

Το καφεκοπτείο
Στο Δέντρο του Καφέ σίγουρα θα βρεις έντονα χαρμάνια αλλά και παραδοσιακό μέλι Ικαρίας και σπιτικές μαρμελάδες από συνεταιρισμούς γυναικών του νησιού.

* Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, ο Μπραντ Πιτ, όταν εργαζόταν σε νεαρή ηλικία ως μοντέλο, είχε μείνει σε ένα από τα ξενοδοχεία των Εξαρχείων και είχε θεαθεί και στη λαϊκή της Καλλιδρομίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή