Ο θυμός περνάει από το συκώτι

Ο θυμός περνάει από το συκώτι

Η δασκάλα σιάτσου Δάφνη Τζιανοπούλου μας προτείνει τον ιαπωνικό δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση και φωτίζει μια διαφορετική οπτική για το σώμα μας.

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σιάτσου είναι μια θεραπευτική τέχνη η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Ιαπωνία και θεμελιώνεται πάνω στις αρχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Κυριολεκτικά σημαίνει «πίεση με το δάχτυλο». Ωστόσο, αυτές οι πιέσεις πάνω στους μεσημβρινούς του σώματος, δηλαδή στα κανάλια ροής της ενέργειας που αντιστοιχούν σε βασικά όργανα και λειτουργίες, είναι τόσο θαυματουργές που ενεργοποιούν τον ανθρώπινο οργανισμό με τέτοιο τρόπο, ώστε να του υπενθυμίζουν τη φυσιολογική του λειτουργία. Γιατί όμως το σώμα να μη λειτουργεί φυσιολογικά;

«Ο άνθρωπος νομοτελειακά έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις συνθήκες, οι οποίες βέβαια δεν είναι πάντα οι ιδανικές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο περιβάλλον ή σε ακραίες καταστάσεις, όπως η υπερβολική εργασία. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επιφέρει παραμορφώσεις στην υγεία και στην ικανότητα του αυτοθεραπευτικού δυναμικού να αντιδρά σωστά είναι η σκέψη μας, τα συναισθήματά μας και η τοποθέτησή μας ως προς τα πράγματα και τις σχέσεις μας», εξηγεί η Δάφνη Τζιανοπούλου, διπλωματούχος της Ευρωπαϊκής Σχολής Σιάτσου του Λονδίνου, η οποία το 2004 ίδρυσε την Ακαδημία Σιάτσου στη Θεσσαλονίκη. Προσθέτει με έμφαση ότι «τα όργανα στη νορμάλ λειτουργία τους είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μας οδηγούν στην αυτοπραγμάτωση».

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, κάθε όργανο σχετίζεται με συγκεκριμένα συναισθήματα και νοητικές λειτουργίες. Λόγου χάριν, με το συκώτι, το οποίο απεχθάνεται τις υπερβολές, συνδέεται ο θυμός. «Ένα αδύναμο συκώτι δημιουργεί την τάση στον άνθρωπο να θυμώνει πιο εύκολα, αλλά και τανάπαλιν, ο θυμός επηρεάζει δυσμενώς το ήπαρ», περιγράφει η Δάφνη τη στιγμή που μας σερβίρει σιδερίτη από τον  Όλυμπο. Η απορία γεννήθηκε αυτόματα. «Μετά από πόσες συνεδρίες σταματάς να θυμώνεις;» ρωτάω. «Δουλειά του σιάτσου είναι να ενισχύσει όλο το ανθρώπινο σύστημα, για να μπορεί να εκφράσει θετικά το συναίσθημα που αναλογεί σε κάθε όργανο. Ένα δυνατό συκώτι σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να θυμώνουμε με υγιή τρόπο, να λέμε το όχι στην ώρα του και να μη συσσωρεύουμε καταπίεση που οδηγεί στον άρρωστο θυμό, στην οργή», αναλύει χαμογελώντας.

Ο θυμός περνάει από το συκώτι-1
© ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ 

Η «ΧΑΡΑ» ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ

Στην πρώτη συνεδρία η Δάφνη θα προσπαθήσει να γνωρίσει τον θεραπευόμενο μέσω της συζήτησης και της παρατήρησης. Όσο κουβεντιάζουν τον λόγο της επίσκεψης, που όπως επισημαίνει η ίδια «τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάποια σωματική ενόχληση», εκείνη επεξεργάζεται διαφορετικά στοιχεία. Το χρώμα της επιδερμίδας, η στάση του σώματος, ο τρόπος ομιλίας, ο ρυθμός της αναπνοής, ακόμη και η οσμή δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τον οργανισμό. Φέρ’ ειπείν, αν διακρίνει μια ελαφριά μυρωδιά καμένου, τότε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο θέμα στο στοιχείο της φωτιάς, δηλαδή στην καρδιά ή στο λεπτό έντερο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο βασικά διαγνωστικά εργαλεία που σε συνδυασμό με τις παραπάνω πληροφορίες τη βοηθούν κάθε φορά να χαράξει πορεία πλεύσης προς την ίαση του θεραπευομένου. Αρχικά, προσπαθεί να διαβάσει τη γλώσσα, για να πάρει εικόνα τού τι συμβαίνει στα ζωτικά όργανα και στις ζωτικές ουσίες. Δύσκολη ανάγνωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ακαδημία οι φοιτητές διδάσκονται τη «γλώσσα της γλώσσας» σε 28 ώρες. Έπειτα, προχωράει με το διάβασμα των έξι σφυγμών στα χέρια και καταλήγει με την ψηλάφηση του «χάρα», του χάρτη της κοιλιάς, ο οποίος δείχνει τη δεδομένη χρονική στιγμή ποια όργανα μπορούν να ανταποκριθούν σε μια θεραπεία και ποια δεν πρέπει να πειραχτούν. Η συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ το τελετουργικό δεν περιλαμβάνει λάδια, μασάζ και ειδικά κρεβάτια, παρά μόνο μαλάξεις πάνω από τα ρούχα όσο είστε ξαπλωμένοι σε ένα λεπτό στρώμα πάνω στο πάτωμα. Κάποια ανεπαίσθητα πατήματα προκαλούν τόσο πόνο που τινάζεσαι, κάποια άλλα φέρνουν ανακούφιση. Το σίγουρο είναι ότι για άλλο λόγο νομίζεις ότι πηγαίνεις και συνήθως κάτι άλλο εμφανίζεται στην πορεία. «Ένας κύριος διαμαρτυρόταν για έντονο πόνο στον αυχένα, ο οποίος είχε μπλοκάρει γιατί περνούσε φάση αναποφασιστικότητας. Τελικά, η αναποφασιστικότητα είχε επηρεάσει τη χοληδόχο κύστη και του είχε προκαλέσει, εκτός από δυσπεψία, και δυσκολία οργάνωσης της καθημερινότητας (το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη σχετίζονται με την οργάνωση)», όπως μου εξηγεί.

Tips

Στο σιάτσου φοράμε άνετα ρούχα, για να μη μας πιέζουν σε κάποιο σημείο και προκαλούν δυσφορία. Δεν υπάρχει κάποια προτεινόμενη συχνότητα συνεδριών, ωστόσο συνιστάται οι πρώτες δύο να γίνουν σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ζητήματα μέσης πολλές φορές σχετίζονται με τη σύγκρουση του «θέλω» και του «πρέπει», γι’ αυτό «κλειδώνουμε» και δεν μπορούμε να σταθούμε. Σοφός και δίκαιος αυτοκράτορας των οργάνων είναι η καρδιά, ο μεσάζων ανάμεσα στην ψυχή και την ανθρώπινη υπόστασή μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή