Αφήνοντας το Βιετνάμ

Πώς η πτώση της Σαϊγκόν δημιούργησε μια γενιά εξαιρετικών πεζογράφων.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Boat people. Έτσι έχει καθιερωθεί να περιγράφονται οι Βιετναμέζοι που έφυγαν από τη χώρα τους διά θαλάσσης μετά την πτώση της Σαϊγκόν, το 1975. Ένα μεγάλο ποσοστό από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές βάρκες που απέπλευσαν με προορισμό τα εδάφη της νοτιοανατολικής Ασίας δεν ολοκλήρωσαν τη διαδρομή – πάνω από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι. «Ήμασταν μουδιασμένοι, φυλακισμένοι από τους ώμους των μεν, τα πόδια των δε και τον φόβο του καθενός. Είχαμε παραλύσει», περιγράφει η Κιμ Τούι, δέκα ετών τότε, που έφτασε τελικά με την οικογένειά της στη Μαλαισία. Έπειτα βρέθηκαν στον Καναδά, όπου η Τούι μεγάλωσε και κάποια στιγμή αποφάσισε να διηγηθεί τη ζωή της διά της μεθόδου του auto-fiction (κάτι σαν μυθιστορηματική αυτοβιογραφία) στο βιβλίο Ρού (εκδ. Άγρα). Ποιητικό (ως προς την αίσθηση) και αποσπασματικά δοσμένο, στοχαστικό, σκληρό, ένα άθροισμα αναμνήσεων σε σύντομα κεφάλαια, που στο σύνολό τους δεν περιγράφουν απλώς τη ζωή της συγγραφέως, αλλά εν γένει τη μοίρα μιας γενιάς ξεριζωμένων Βιετναμέζων που διέφυγαν στη Δύση την επομένη του πολέμου. Παρόμοια περίπτωση είναι και ο Βιέτ Θαν Νγκουιέν, που έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία τεσσάρων ετών, συγγραφέας του συγκλονιστικού πολιτικού-προσωπικού μυθιστορήματος Ο συνοδοιπόρος (εκδ. Utopia), που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το 2016. Νεότερο μέλος βεβαίως αυτής της άτυπης ομάδας των «Δυτικών» Βιετναμέζων είναι και ο Όσεαν Βουόνγκ – τον διαβάσαμε πρόσφατα στο εξαιρετικό Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι (εκδ. Gutenberg). 

ΙΝFO
Το πέρασμα από τον κόλπο του Σιάμ υπήρξε εξαιρετικά επικίνδυνο, λόγω καιρού ή πειρατών / Το Ρού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση της Δάφνης Κιούση.

Αφήνοντας το Βιετνάμ-1ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ
Φιλοσοφία, χιούμορ και διακειμενικές αναφορές με φόντο τον μικρόκοσμο μιας παρισινής πολυκατοικίας. Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου (εκδ. Πατάκη) της Μυριέλ Μπαρµπερύ, που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στη Γαλλία πριν από 15 χρόνια, επανεκδίδεται σήμερα με αυτό το ιδιαίτερο, βιβλιοφιλικό εξώφυλλο.

 

Αφήνοντας το Βιετνάμ-2ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ο Βωβός θάνατος (εκδ. Διόπτρα) είναι το δεύτερο βιβλίο των βερολινέζικων μυστηρίων του Φόλκερ Κούτσερ, στα οποία βασίστηκε η όμορφη σειρά Babylon Berlin (Ertflix). Η σκοτεινή περίοδος της εποχής του λυκόφωτος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που έσβησε με την άνοδο του ναζισμού. 

Αφήνοντας το Βιετνάμ-3ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Η γραφή του Μάρτιν Κόαν είναι υπνωτιστική, σε παρασύρει στον κόσμο του μεθοδικά, σε πνίγει. Οι Ηθικές επιστήμες (εκδ. Κίχλη) μας μεταφέρουν σε ένα αυστηρό σχολείο στο Μπουένος Άιρες του 1982: πολιτική ασφυξία, καταπιεσμένα ένστικτα. Προκλητικό, αποκαλυπτικό. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή