Αιγαίο από πηλό

H Eleonore Trenado-Finetis, δημιουργός του Mon Coin Studio, αγάπησε την κεραμική στη Γαλλία, αλλά η τέχνη της άνθησε στην Ελλάδα.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το μινιμαλιστικό λευκό στην πολυχρωμία και από τα παραδοσιακά μοτίβα στις αφαιρετικές φόρμες. Από τη Σάμο και την Ικαρία, στη Θάσο, στη Μύκονο και στην Αμοργό. Στο Mon Coin Studio στο Μοναστηράκι, το Αιγαίο αναβλύζει μέσα από τον υγρό πηλό που πλάθεται στα χέρια μαέστρων αλλά και ανερχόμενων δημιουργών. Ομαδική έκθεση διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων, το Aigaio είναι ένα ταξίδι, όπου κώδικες και τεχνικές αποτυπώνονται σε λαβομάνους, πιθάρια και πλακάκια. Υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος;

«Σίγουρα ο κόκκινος πηλός, η πρώτη ύλη του τόπου. Συνδέεται με τη γη, με αυτά που έχουν δουλέψει οι άνθρωποι», παρατηρεί η Eleonore Trenado-Finetis, δημιουργός του Mon Coin Studio. «Τα αντικείμενα έχουν ενέργεια – της γης, του περιβάλλοντος, του δημιουργού. Υπάρχει ανταλλαγή μεταξύ δημιουργού και πηλού, γιατί είναι ένα ζωντανό υλικό».

Αιγαίο από πηλό-1

Η Eleonore Trenado-Finetis μιλάει από προσωπική εμπειρία. Η δική της αγάπη για την κεραμική γεννήθηκε στην πατρίδα της, τη Γαλλία, αλλά άνθησε στην Ελλάδα, όπου ζει για οικογενειακούς λόγους τα τελευταία 22 χρόνια. Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε να φτιάχνει κεραμικά κοσμήματα το 2009, ενώ αργότερα μαθήτευσε δίπλα στον Ανδρέα Κατσιλιέρη. Το πρώτο της σπίτι στην Αθήνα είχε υπάρξει εργαστήριο κεραμίστριας.

Παράλληλα με τις δικές της δημιουργίες, η Trenado-Finetis ξεκίνησε να συνομιλεί με Έλληνες αλλά και διεθνείς κεραμίστες που ζουν στην Ελλάδα. «Έβλεπα ότι η κεραμική που μου άρεσε εμένα δεν είχε καθόλου προβολή. Ήταν και οι καλλιτέχνες παραπονεμένοι. Από τη μια μεριά ήταν οι νέοι, οι οποίοι αισθάνονταν ότι δεν είχαν ανταπόκριση, και από την άλλη οι παλαιότεροι, που είχαν ήδη βιώσει τα χρυσά χρόνια», συμπληρώνει.

Το όνειρο-πρόκληση ενός χώρου αφιερωμένου στο σήμερα της ελληνικής κεραμικής έγινε πράξη όταν η Trenado-Finetis άνοιξε το Mon Coin στο Κουκάκι. Στο Μοναστηράκι, τo Mon Coin Studio, μια «εκλεκτική street gallery», όπως το χαρακτηρίζει η δημιουργός του, δίνει νέα διάσταση στο αρχικό όραμα, μέσα από τη δημιουργική ευελιξία που η ίδια υποστηρίζει. Στο εγχείρημα, σημαντική συνδρομή έχει και η συνεργάτιδά της, Έλενα Καψάλη. «Η κεραμική ανεβαίνει, γιατί θέλουμε κάτι πιο χειροπιαστό, καθώς έχουμε πάει πολύ προς το ψηφιακό. Και από την άλλη, έχει σταματήσει το κυνήγι του όλο και πιο φθηνού και μαζικού, υπάρχει μια επιθυμία για επιστροφή σε κάτι πιο ποιοτικό, όπου έχει επέμβει ο άνθρωπος», λέει η Trenado-Finetis. «Η κεραμική έχει ένα θεραπευτικό κομμάτι. Και είναι προσβάσιμη. Με μια απλή τεχνική μπορείς να κάνεις ένα αντικείμενο. Βέβαια, στο επαγγελματικό, εξειδικευμένο κομμάτι, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα».

Αιγαίο από πηλό-2

Η έκθεση Aigaio χωρίζεται σε δύο μέρη και φιλοξενεί έργα 100 καλλιτεχνών. Στο πρώτο μέρος, που τρέχει μέχρι και τις 19 Ιουλίου, τον δημιουργικό λόγο έχουν νησιώτες καλλιτέχνες και εργαστήρια – όπως ο Στέλιος Σταμάτης (Λέσβος), ο Κωστής Νεοφύτου (Ρόδος), ο Νίκος Ρόδιος (Σκόπελος) και η οικογένεια Λεμπέση (Σίφνος). Από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 21 Ιουλίου, το πήλινο βήμα παίρνουν δημιουργοί που ζουν στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου. Παράλληλα, το Aigaio φιλοξενει και άλλες τέχνες, όπως τα κεραμικά κοσμήματα-μικρογλυπτά της Μίκας Βογιατζή και τα αντικείμενα από πορσελάνη της Έλενας Βότση.

Στο Μοναστηράκι, η πήλινη συνομιλία που εστιάζει σήμερα στο Αιγαίο θα συνεχιστεί και προς πολλές άλλες κατευθύνσεις. «Σκοπός του Mon Coin Studio είναι να επιστρέψει την έκφραση και την τέχνη στους ανθρώπους», καταλήγει η Trenado-Finetis. «Αυτή η πανδημία ήταν τόσο δύσκολη για όλους και η προσωπική έκφραση είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την επεξεργασία συναισθημάτων και γεγονότων».

ΙΝFO
Το Mon Coin Studio, μια εκλεκτική street gallery, όπως το χαρακτηρίζει η δημιουργός του, βρίσκεται στην οδό Θησείου 7 στο Μοναστηράκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή