ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Create Athens: Ένας πολυχώρος για αρχάριους και επαγγελματίες μύστες του καφέ

Αρχάριοι και επαγγελματίες συναντιούνται σε έναν νέο πολυχώρο αφιερωμένο στον καφέ, για να πειραματιστούν και να μάθουν, με την καθοδήγηση του παγκόσμιας φήμης barista Στέφανου Δωματιώτη.

create-athens-enas-polychoros-gia-archarioys-kai-epaggelmaties-mystes-toy-kafe-561406516

Τα πειράματα και οι γευσιγνωσίες δεν σταματούν ποτέ στο Create, έναν πολυχώρο όπου οι αρχάριοι λάτρεις του καφέ θα μάθουν από τους καλύτερους, ενώ οι επαγγελματίες θα αποκτήσουν εξειδίκευση. Τεράστιοι πάγκοι είναι γεμάτοι με κουτάλια, κούπες και flavor wheels που σε βοηθούν να αξιολογήσεις την πολύπλοκη γεύση ενός καφέ: άρωμα, χρώμα, οξύτητα, σώμα. Αστραφτερές, υπερσύγχρονες μηχανές κυριαρχούν στον χώρο. Ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί σε μύλους άλεσης, κομψά drippers, καβουρδιστήρια για πράσινους κόκκους και άλλα παράξενα εξαρτήματα απλώνονται παντού και ίσως σε αφήσουν να μετράς από μέσα σου πόσες φορές ρώτησες: «Αυτό εδώ τι κάνει;».

create-athens-enas-polychoros-gia-archarioys-kai-epaggelmaties-mystes-toy-kafe0

Μη διστάσεις να ξαναρωτήσεις, γιατί το Create φτιάχτηκε με αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να λύσει απορίες. «Ουσιαστικά είμαστε ένα ανεξάρτητο κέντρο γευσιγνωσίας και εκπαίδευσης. Θα δεις όλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία, ανθρώπους που θα σου μιλήσουν για τη γεύση, για το πώς να χειρίζεσαι τα εργαλεία και τα μηχανήματα, είτε είσαι επαγγελματίας είτε αρχάριος», εξηγεί ο Στέφανος Δωματιώτης, που εμπνεύστηκε και έστησε το πρωτότυπο «εργαστήριό» του σε ένα στενό του Ψυχικού. 

create-athens-enas-polychoros-gia-archarioys-kai-epaggelmaties-mystes-toy-kafe2

Ο διεθνούς φήμης γκουρού του καφέ, εκτός από τον τίτλο World Brewers Cup Champion και τις έξι νίκες σε ελληνικά πρωταθλήματα, μετράει 22 χρόνια πορείας, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους που σύστησαν τον specialty coffee στο ελληνικό κοινό. Ο ίδιος είναι σήμερα πιστοποιημένος κριτής σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ η λευκή πορσελάνινη συσκευή για καφέ φίλτρου GEM Series, που έχει σχήμα διαμαντιού 
και κάνει θραύση στην αγορά, είναι δικό του δημιούργημα. «Ο καφές είναι μια καθημερινή απόλαυση, αλλά δεν του δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει. Εδώ θέλουμε να κάνουμε τον καλό καφέ προσβάσιμο σε όλους. Υπάρχει πολλή πληροφορία εκεί έξω, αλλά κάπου μπερδεύει, χρειάζεται αποκωδικοποίση», λέει ο Δωματιώτης, που προσφέρει μεταξύ άλλων σεμινάρια πιστοποιημένα από το SCA (Specialty Coffee Association) και τυφλές γευσιγνωσίες και workshops.

create-athens-enas-polychoros-gia-archarioys-kai-epaggelmaties-mystes-toy-kafe4

Τα home barista sessions είναι από τις πιο επιτυχημένες δραστηριότητες του Create. Σε ένα ιδιότυπο follow the chef οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να παρασκευάζουν στο σπίτι τους έναν σωστό εσπρέσο ή έναν καλό καπουτσίνο και έναν καφέ φίλτρου. Ακολουθώντας λίγες απλές κινήσεις, γνωρίζουν έτσι πώς να αναδείξουν με όσο γίνεται καλύτερο τρόπο τη γεύση του καφέ που έχουν στα χέρια τους. Είτε πρόκειται για απλούς καταναλωτές είτε για επαγγελματίες, το Create θέλει να δώσει το έναυσμα στους επισκέπτες του να ψαχτούν περισσότερο, σύμφωνα με τον δημιουργό του. «Ένας άνθρωπος που ψάχνει τη γεύση δεν σταματάει ποτέ. Είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι», λέει ο ίδιος. 

create-athens-enas-polychoros-gia-archarioys-kai-epaggelmaties-mystes-toy-kafe6

Create Athens
Κουσιανόφσκυ 9-11, Ψυχικό, τηλ. 210-6925409