Στέφανος, Μαρία και μετά;

Θα είναι το 2021 για το ελληνικό τένις ό,τι ήταν το 1987 για το μπάσκετ;

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιαιτερότητες που έχει το άθλημα του τένις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προβλέψεων για τον τρόπο που θα «εξαργυρώσει» η ελληνική αντισφαίριση τις επιτυχίες των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη. Οι άνθρωποι του χώρου πιστεύουν ότι δύσκολα θα συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε, παλαιότερα, σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο, καθώς για να μάθει κάποιος τένις πρέπει να πληρώσει, ενώ η χώρα μας υστερεί σε διοργανώσεις τουρνουά. 

Στέφανος, Μαρία και μετά;-1
Φωτογραφία: Mehdi Taamallah/Nurphoto/AFP/Visualhellas.gr

«Το τένις είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα. Εάν δεν πληρώσεις, δεν μπορείς να μάθεις και να γίνεις πρωταθλητής. Από την άλλη πλευρά, το παιδί πρέπει να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Στην Ελλάδα όλοι θέλουν να γίνουν γρήγορα πρωταθλητές και έτσι, όταν δουν ότι δεν το καταφέρνουν γρήγορα, σταματούν στην εφηβεία. Όμως και ο Τσιτσιπάς, όταν ήταν 13 ετών, δεν ήταν πρώτος… Ως χώρα το κλίμα μάς ευνοεί, γιατί μπορούμε να παίζουμε τένις 12 μήνες τον χρόνο. Επίσης στην Ελλάδα τα μαθήματα είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη. 

Στέφανος, Μαρία και μετά;-2
Η 16χρονη Μιχαέλα Λάκη στο ντεμπούτο της στο Roland Garros Juniors κατάφερε να προκριθεί στους 16 της διοργάνωσης. ©Michaela LAki/instagram

Στη Σλοβακία ένας αθλητής πληρώνει 500-600 ευρώ την εβδομάδα και στην Ελλάδα 300 τον μήνα», δήλωσε στο «Κ» ο παλαιός πρωταθλητής Γιώργος Καλοβελώνης.

Το ελληνικό τένις, σύμφωνα με την παλαιά πρωταθλήτρια Ντενίς Παναγοπούλου, χρειάζεται αλλαγές σε οργανωτικό επίπεδο, οι οποίες θα το βοηθήσουν ποικιλοτρόπως. «Εάν πριν από λίγα χρόνια μού έλεγαν ότι θα έχουμε δύο αθλητές που θα παίζουν σε ημιτελικούς Γκραν Σλαμ, θα έβαζα τα γέλια. Τα παιδιά όμως έχουν γονείς που πίστεψαν σε αυτά. Αποτελούν πρότυπα και δείχνουν ότι με σκληρή δουλειά μπορείς να φτάσεις ψηλά. Οι επιτυχίες τους πιστεύω ότι θα φέρουν κόσμο στο άθλημα, ο οποίος θα θελήσει να γνωρίσει το τένις, αλλά να μην περιμένουμε ότι θα γίνει κάτι όπως στη δεκαετία του ’80 όταν οι Γκάλης – Γιαννάκης γέμισαν την Ελλάδα με μπασκέτες. Όμως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία. Το τένις στην Ελλάδα πάσχει από όραμα και σχεδιασμό. Η πολιτεία και η ομοσπονδία πρέπει να δουλέψουν με πρόγραμμα. Επίσης, θα πρέπει να διεξάγονται τουρνουά και να υπάρξει οργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Το τένις χρειάζεται ανθρώπους που να το γνωρίζουν και να το αγαπούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή