ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Μια λοξή ματιά στην ύπαρξη

Τα αντισυμβατικά διηγήματα του νεαρού Αυστριακού συγγραφέα Κλέμενς Ζετς.

mia-loxi-matia-stin-yparxi-561416383

ΔΙΑΒΑΖΩ τις τελευταίες ημέρες τα διηγήματα του 39χρονου Κλέμενς Ζετς και βρίσκω ανάμεσα στις γραμμές τα λογοτεχνικά γονίδια των Αυστριακών του «προγόνων» (του Χάντκε, ίσως και της Γέλινεκ ή του Μπέρνχαρντ), μια δόση επίσης από το παράδοξο που καλλιεργήθηκε ιστορικά στην κεντρική Ευρώπη (βλέπε Κάφκα) και την ισχυρή επιρροή από τους Αμερικανούς μεταμοντέρνους – η συλλογή Η παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων (εκδ. Gutenberg), ιδιαίτερη, χορταστική, είναι γεμάτη ιδέες που παραπέμπουν σε μια ξεχαρβαλωμένη καθημερινότητα ετοιμόρροπων καταστάσεων. Ο Ζετς φλερτάρει με το παράλογο, το ακραίο, το γκροτέσκο, το τυχαίο, το ασαφές – αυτή είναι η πραγματικότητα του λογοτεχνικού του κόσμου· μια λοξή ματιά στην ύπαρξη. 

Η διάθεσή του σταθερά παιγνιώδης, αλλά και ανήσυχη, ένα κράμα έκπληξης και θαυμασμού. Κάποιες φορές γίνεται και προκλητικός, ενοχλητικός, φέρνει τον αναγνώστη σε δύσκολη θέση. Όπως για παράδειγμα στο διήγημα Ο μάγος (δεν θα μαρτυρήσω τίποτα), στο οποίο διαβάζω ότι «τα περισσότερα πράγματα στην πόλη έμοιαζαν πολύ μαλακότερα και στρογγυλότερα τον χειμώνα. Γενικότερα μιλώντας, η παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων είναι κάτι απέναντι στο οποίο ούτε μια ολόκληρη ζωή δεν είναι αρκετή για να αναπτύξεις ανοσία. Ευτυχώς». Το μικρό αυτό απόσπασμα, από το οποίο προέρχεται και ο τίτλος της συλλογής, είναι κάπως ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο ο Ζετς χρησιμοποιεί τη γλώσσα: περίτεχνα, αλλά κυρίως αινιγματικά, σαν πάντα κάτι να υπονοείται και σαν κάθε του πρόταση να κυνηγάει μια μετέωρη στιγμή.

mia-loxi-matia-stin-yparxi0ΙΝFO

Η Παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων του Κλέμενς Ζετς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg στη σειρά Aldina, σε μετάφραση του Χρήστου Αστερίου. 

 

 

mia-loxi-matia-stin-yparxi2ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Είναι κάποια βιβλία που ξέρεις ότι μπορείς να προτείνεις στον καθένα, ανεξαρτήτως αναγνωστικών του προτιμήσεων και λογοτεχνικής τριβής. Το Όλοι θέλουν να χορεύουν (εκδ. Πόλις) είναι ένα τέτοιο μυθιστόρημα. Ο Αλμπέρτο Γκαρλίνι ζωντανεύει την ιδιαίτερη ιταλική δεκαετία του ’80.  

 

mia-loxi-matia-stin-yparxi4ΠΡΟΒΟΛΗ

To Τέταρτο παράθυρο του Γιαΐρ Κεντάρ, ένα ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο Άμος Οζ, θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (online.filmfestival.gr) μέχρι τις 4/7, με τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ. Τα βιβλία του Οζ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

mia-loxi-matia-stin-yparxi6ΠΟΙΗΣΗ

Bildungsroman, δηλαδή, στα ελληνικά, μυθιστόρημα μαθητείας ή ενηλικίωσης. Είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Άκη Παπαντώνη, το οποίο πάντως δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά μια εξαιρετική ποιητική συλλογή-σύνθεση αυτοβιογραφικής διάθεσης που αναπτύσσεται γραμμικά προς το παρόν. Από τις εκδόσεις Κίχλη.