Eσύ άρχισες γιόγκα;

14' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησα yoga πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Ήταν μια περίοδος πιεσμένη, και ένα βράδυ είπα να δοκιμάσω. Θυμάμαι να κοπιάζω για να παραμείνω στις asanas ακίνητη, ευθυγραμμισμένη, συγκεντρωμένη, «εκεί», ακολουθώντας την καθοδήγηση της δασκάλας. Η λύση ήταν μία. Για να σταματήσω να πονάω, έπρεπε να σκέφτομαι μόνο την αναπνοή μου. Αυτή ήταν τελικά και η ελευθερία μου. 

Τότε άρχισα να παρατηρώ τι συμβαίνει στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Στο κέντρο της Αθήνας, όπου κατοικώ, ξεφύτρωναν νέα studios. Ομάδες yoga στου Φιλοπάππου και στην Πνύκα γέμιζαν την Ιστορία με «πολεμιστές», «δέντρα» και «χορεύτριες». Τα social media έσφυζαν από yoga retreats σε μαγικά βουνά και ταξιδιάρικες θάλασσες. Yoga centers και εκπαιδευτικά προγράμματα άνοιγαν νέα πεδία. Άνθρωποι άλλαζαν πορεία ζωής μέσα από τη yoga, και σε αυτό το σημείο εμφανίστηκε η πανδημική κρίση Covid-19 και μια νέα ψηφιακή εποχή στην άθληση. 

Το New York Times Magazine εκθειάζει την Adriene Mishler, που στέφθηκε βασίλισσα της yoga μέσα στην πανδημία και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «έκανε προσβάσιμη τη yoga σε όλους». Πράγματι, και για μένα ήταν η πρώτη online δασκάλα στα lockdowns. Από την άλλη, διαβάζω άρθρα για τη νέα εποχή που προβληματίζουν. 

«Η yoga έχει 3.000 χρόνια παράδοσης και τόσο η φιλοσοφία όσο και η πρακτική της συνδέονται με τον Patanjali και το επίσημο κείμενο για τη yoga γνωστό ως “Yoga Sutras”. Η λέξη yoga προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα “yuj”, αλλιώς από το ρήμα “yoke”, που στα αγγλικά σημαίνει “to join”, ενώ στα αρχαία ελληνικά η αντίστοιχη ερμηνεία είναι “ζευγνύω”, και παραπέμπει στη ζεύξη του νου με την προσοχή και τις αισθήσεις. Δηλαδή, ενώνω τον νου και την επίγνωση μέσω της αναπνοής, σταματώντας όλες τις διακυμάνσεις της σκέψης. Αυτό είναι ο διαλογισμός. Παράλληλα όμως yoga είναι και μια πρακτική, μια σειρά ασκήσεων “asanas”, μέσα από τις οποίες μπορούμε να δαμάσουμε και να δυναμώσουμε το σώμα και ενεργειακά όλo μας το σύστημα. Όταν εναρμονίσουμε όλες αυτές τις πτυχές της ύπαρξής μας, φτάνουμε στην αίσθηση της ενότητας με τον εαυτό μας και με τον κόσμο», μου λέει η Βιβή Λέτσου, δασκάλα Γιόγκα, ιδρύτρια του NYSY Studios, Abhaya Yoga και Zen Rocks Retreat Center. «Οι αρχαίοι yogis, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν καταλάβει ότι δεν μπορείς να κάθεσαι και να φτάσεις σε αυτή την κατάσταση», συνεχίζει η κ. Λέτσου. «Πρέπει πρώτα να ασκηθείς και να αποτοξινωθείς. Με αυτή την έννοια και ο Patanjali έκανε μια απόπειρα συστηματοποίησης της επιστήμης της yoga τον 2ο αιώνα π.Χ., προτείνοντας Το οκταπλό μονοπάτι». Της ζητώ να το «περπατήσουμε». «Πρώτο βήμα yamas (ηθική στάση, συμπεριφορά), δεύτερο βήμα niyamas (γνώθι σαυτόν), τρίτο βήμα asanas (σωματικές στάσεις), τέταρτο βήμα pranayama (αναπνοή), πέμπτο βήμα pratyahara (αποτράβηγμα του νου προς τα μέσα), έκτο βήμα dharana (βαθιά συγκέντρωση), έβδομο βήμα dhyana (διαλογισμός), όγδοο βήμα και τελικός σκοπός, samadhi (ένωση, έκσταση)».

Σε όλες τις πρακτικές yoga ακολουθούνται βήματα από το μονοπάτι του Patanjali, αλλά η κ. Λέτσου θεωρεί ότι η σημερινή yoga είναι περισσότερο μια μείξη. «Σήμερα συνδυάζουμε asanas από τις αρχαίες γραφές με τη δυτική γυμναστική που μετέφεραν οι Άγγλοι στην Ινδία. Οι σχολές διδάσκουν yoga συνδεδεμένη περισσότερο με το σώμα. Ήρθαν στον δυτικό κόσμο από τον Krishnamacharya και τους μαθητές του. Μερικά από τα είδη yoga που μπορείτε να ακούσετε στον δυτικό κόσμο είναι: Hatha Yoga, η yoga που χτίζει το αδαμάντινο σώμα, Iyengar Yoga, η θεραπευτική yoga από τον Iyengar, Ashtanga yoga, πιο δυναμική yoga από τον Pattabhi Jois, Viniyoga με αργή ροή και αναπνοή από τον γιο του Krishnamacharya, T.K.V. Desikachar, Kundalini Yoga, της ενέργειας, Yoga Nidra, η γιόγκα του υποσυνείδητου κ.ά.».

Η γιόγκα στη Δύση

Υπάρχει και η σχολή του Satyananda. Ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 από την Αυστραλέζα guru Swami Sivamurti Saraswati, η οποία εκπαιδεύτηκε στην Ινδία από τον Satyananda και ίδρυσε το Satyanandashram Ελλάδος, με έδρα το κέντρο στην Παιανία. Η Satyananda στρέφεται σε πιο πνευματική yoga. Περιέχει όλους τους κλάδους της yoga, όπως Raja Yoga (για τη διαχείριση του νου), Hatha Yoga (για τη διαχείριση της υγείας), KarmaYoga (η γιόγκα της δράσης). Πρόκειται για ένα ολιστικό, επιστημονικό σύστημα που ενσωματώνει πρακτικές από αρχαίες και παραδοσιακές πηγές, και προσαρμόζεται στις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου. 

Σε αυτού του είδους τη yoga βρήκε ένα δικό της σπίτι μια γνωστή Αθηναία και χρόνια αφοσιωμένη yogi, η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας & εισηγήτρια εκπαιδευμένη στο σύστημα της Satyananda Yoga. Η ίδια θεωρεί τη Satyananda yoga ως μία από τις πλέον έγκυρες παραδόσεις yoga στον κόσμο.«Ξεκίνησα στα μέσα του ’90, όταν μετακόμισα σε νέο διαμέρισμα», μου λέει. «Ακριβώς απέναντι, στο ισόγειο, μια ωραία παλιά σιδερένια και γυάλινη είσοδος προέτρεπε τον αγχώδη διαβάτη να απολαύσει απέξω σχεδόν ηδονοβλεπτικά τον ορισμό της ηρεμίας: πέτρες που πάνω τους κυλούσαν νερά, νέες γυναίκες μακρυμαλλούσες και χαμογελαστές, κι επίσης κάτι σπάνιο για τα τότε δεδομένα: ωραίος φωτισμός. Από πάνω, από το μπαλκόνι μου, άκουγα κάποιες μέρες παράξενα όργανα και τραγούδια με πολλές φωνές, κι αυτό ήταν καθηλωτικό. Θυμάμαι να ακινητοποιούμαστε με τον σκύλο μου, τον Μάγκα, και να ακούμε, μόνο να ακούμε. Στην είσοδο έγραφε “Σατυανάντα Γιόγκα”. Αυτό ήταν από μόνο του ενθαρρυντικό, μια γιόγκα που δεν μύριζε δυτικό σούπερ μάρκετ και πώληση μοδάτων ειδών, αλλά παρέπεμπε στην ανατολική παράδοση».

Στη yoga ο καθένας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει. Το πρόβλημα, κατά την κ. Λέτσου, είναι ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι χρειάζονται. «Οι άνθρωποι είναι στρεσαρισμένοι. Το σύστημά τους, λόγω του στρες, παράγει αδρεναλίνη που τους κρατά στην τσίτα, με αποτέλεσμα να είναι εθισμένοι στη διατήρηση μιας κατάστασης βιασύνης. Επειδή δεν μπορούν να χαλαρώσουν, επιλέγουν πιο σωματικά είδη yoga». Όλα αυτά περιγράφουν τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, «τον οικουμενικό, τον πολυάσχολο άνθρωπο, που δεν έχει χρόνο», όπως θα έλεγε ο Ιονέσκο. «Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο μια πιο καταπραϋντική και θεραπευτική yoga».

Η κ. Λέτσου έχει ζήσει 22 χρόνια στην Αμερική και μου εξηγεί πώς εξαπλώθηκε η yoga στον δυτικό κόσμο. «Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Αμερική το 1863, ουσιαστικά όμως έγινε μέρος της αμερικανικής κουλτούρας γύρω στα 1930. Η power yoga είναι ένα δημοφιλές κύμα που διαδόθηκε στον δυτικό κόσμο κυρίως από την Αμερική, και έτσι η yoga κατέκλυσε όλη την υφήλιο, μαζί και την Ελλάδα, από τους Αμερικανούς δασκάλους. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι πια στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όπως η Βομβάη και το Δελχί, οι επιτυχημένοι πλούσιοι professionals κάνουν τη yoga που έρχεται από την Αμερική, από δασκάλους που εκπαιδεύτηκαν εκεί. Οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να τελειοποιούν κάτι και να το πηγαίνουν και οικονομικά στο επόμενο επίπεδο». Η ίδια γύρισε από την Αμερική από αγάπη για την Ελλάδα, με όραμα να μεταδώσει όσα έμαθε εκεί. «Το όνειρό μου ήταν να δημιουργήσω ένα yoga retreat center σαν το Zen Rocks Mani, με πρότυπο το καταφύγιό μου στο Σαν Φρανσίσκο, San Francisco Zen Center. Εκεί είχα έναν καταπληκτικό δάσκαλο, τον Reb Anderson, που με μύησε και στη Zen πρακτική. Αυτή τη φιλοσοφία, την αγάπη, την ευγένεια και την προσφορά θέλουμε να εμπνεύσουμε».

Eσύ άρχισες γιόγκα;-1
© Westend61/ Getty Images/ Ideal Image

Η παραπλάνηση του Instagram 

Δεν είναι τυχαίο, σκέφτομαι, που αναπτύσσονται ισχυρές «κοινότητες» γύρω από τη yoga. Ειδικά μέσα στην πανδημία ανακάλυψα φανταστικά yoga applications· Down Dog, Asana Rebel, Glo, Gaia είναι τα πιο δημοφιλή, με εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και online κοινότητες, στις οποίες οι yogis μοιράζονται με ενθουσιασμό την πρόοδό τους. Κύρια συστατικά αυτού του φαινομένου, η αποδοχή και η ελευθερία, αξίες που χαρακτηρίζουν και τα σοβαρά yoga studios. «Χρειάζονται θαρραλέοι, σοφοί δάσκαλοι, που μέσα από τη σωματική άσκηση καλλιεργούν και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αυτό κάνουμε κι εμείς, προσπαθούμε να γίνουμε μέσα από τη yoga πιο συγχωρητικοί, δεκτικοί και υπομονετικοί. Να δούμε τον κόσμο με χαρά και αισιοδοξία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα ένα σώμα πιο δυνατό και πιο ευλύγιστο, χωρίς ποτέ να κρίνουμε τον εαυτό μας και να τον βαθμολογούμε για τις επιδόσεις μας».

Και πώς από μια ανθρωπιστική στάση ζωής φτάνουμε στις «λουστραρισμένες» εικόνες, τις σχεδόν ακροβατικές πόζες που προβάλλουν τα social media και σε μια yoga που φαίνεται να μην ανήκει στη φιλοσοφία της άσκησης για την οποία συζητάμε; Η κ. Λέτσου είναι ξεκάθαρη πως πρόκειται για παραπλάνηση. «Ο κόσμος βλέπει στο Instagram ωραία κορμιά, τη σωματική διάσταση της yoga που προβάλλεται ως gymnastics και μόδα, και επιδιώκει να μιμηθεί λανθασμένα πρότυπα. Αυτό είναι επιφανειακό, παραπληροφόρηση, που μάλιστα όχι μόνο δεν οδηγεί στα οφέλη της yoga, αλλά μπορεί και να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Ο ασκούμενος δεν πρέπει να επιδιώκει πώς θα ισορροπήσει το σώμα του στο ένα χέρι ή πώς θα γίνει πιο αδύνατος. Αντιθέτως πρέπει να στοχεύει στο να εξισορροπήσει την αναπνοή του, να αποκτήσει ροή στην κίνηση, να ηρεμήσει».

Αν και το 70% από τους ασκούμενους παγκοσμίως είναι γυναίκες, η yoga απευθύνεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου. Και επίσης ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου. «Μάλιστα, η μέθοδος της Ayurveda, που έρχεται και πάλι από την Ινδία, μπορεί να μας καθοδηγήσει στο τι έχουμε ανάγκη. Θέλει μεγάλη προσοχή και η επιλογή δασκάλου, ο οποίος πρέπει να ζει και ο ίδιος με τις αξίες της yoga, να δουλεύει συνεχώς με τον εαυτό του. Όλοι οφείλουμε να εξετάσουμε τα προσωπικά εμπόδια και τις φιλοδοξίες μας. Είμαστε ανταγωνιστικοί με τους άλλους, αλλά κυρίως με τον εαυτό μας. Η πραγματική δουλειά γίνεται όταν κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας και με τον κόσμο ως ολότητα. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με αγάπη. Τότε είμαστε σε yoga». 

Τα οφέλη στην υγεία

Μεταξύ άλλων, διαβάζω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τη yoga, δημοσιευμένη στο British Medical Journal, «Yoga practice in the UK: a cross sectional survey of motivation, health benefits and behaviours», ότι το 88% των ασκούμενων στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούν βελτίωση στην υγεία τους μέσα από τη yoga, το 86,2% σημειώνουν αλλαγή και στην ψυχολογία τους, το 82,6% μείωση του στρες, το 87,1% ενδυνάμωση, το 91,6% ευλυγισία, το 69,3% αλλαγή στον τρόπο ζωής και το 57,4% καλύτερο ύπνο. Τα στατιστικά στοιχεία μού επιβεβαιώνει και η κ. Λέτσου. «Έπειτα από 30 χρόνια στον χώρο της yoga, και με σπουδές στην ανατομία, έχω βαθιά επίγνωση του σώματος, και βλέπω άμεση βελτίωση σε σωματικά προβλήματα των ασκουμένων, και αλλαγή στην ψυχολογία τους. Ένας δάσκαλος yoga και διαλογισμού 70 χρονών δούλεψε μία εβδομάδα μαζί μου και ξεπέρασε αυχενικούς πόνους και προβλήματα στον ώμο ενώ δύο χρόνια πάλευε με φυσικοθεραπείες». 

Η Ρεβέκκα Γκόγκου, από τη νέα γενιά δασκάλων yoga και ιδρύτρια του στούντιο Balilo, μοιράζεται ανάλογα παραδείγματα: «Δεν θα ξεχάσω μια μαθήτρια που με ευχαρίστησε γιατί μετά από μερικά μαθήματα μπορούσε να σκύψει και να δέσει τα κορδόνια της. Μια άλλη, που είναι γιατρός, προσέφερε τις υπηρεσίες της σε ένα νοσοκομείο στην Ινδία, επειδή εμπνεύστηκε από τα μαθήματα της yoga. Η yoga αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως εργαλείο διαχείρισης του άγχους και υποστήριξης του σώματος και του νου».

Στην ίδια βρετανική έρευνα αναφέρεται πως το 71% των ασκουμένων είναι άτομα ανώτερης εκπαίδευσης και κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου. Η κ. Καραϊτίδη σχολιάζει ότι «πιθανόν αυτό το υψηλό ποσοστό έχει σχέση με μια μεγαλύτερη ψυχική και άρα οικονομική διαθεσιμότητα, αν υποθέσουμε ότι η σχολικού τύπου εκπαίδευση από ένα σημείο και μετά διευρύνει τους ορίζοντές μας. Τότε αξιολογούμε τη ζωή διαφορετικά και εξοικονομούμε από καταναλωτικές ενέργειες για να επενδύσουμε σε πιο ουσιαστικές για εμάς δράσεις. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ την αυτοπεποίθηση, τη συναισθηματική σταθερότητα, τη δυνατότητα συγκέντρωσης, την καλλιέργεια της έμφυτης σε όλους δημιουργικότητας. Αυτά τους τα προσφέρει η γιογκική εκπαίδευση μέσω της φαντασίας και του παιχνιδιού, της ζωγραφικής και της προσέγγισης της γνώσης μακριά από φόβο και καταναγκαστική πειθαρχία». Απόλυτα εναρμονισμένο σε αυτό το πνεύμα και το νέο βιβλίο των εκδόσεων της Εστίας με τίτλο Παιδιά που πετυχαίνουν. Η yoga στην εκπαίδευση, σε μετάφραση της κ. Καραϊτίδη. Η ίδια ακούγεται περήφανη για το νέο εγχείρημα. «Το βιβλίο αυτό, συγγραφικός καρπός δύο πολύ έμπειρων εκπαιδευτικών και δασκάλων της γιόγκα, της Γαλλίδας Μισελίν Φλακ και του Ελβετού Ζακ ντε Κουλόν, εισάγει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και τους ίδιους τους γονείς, στο νόημα μιας ζωής που βασίζεται στην ελευθερία, στη δυνατότητα επιλογής, στην ευθύνη του εαυτού. Προτείνοντας απλές ασκήσεις που μπορούν να βρουν εφαρμογή οπουδήποτε, διδάσκει κατ’ αρχάς τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και όλους εμάς, πώς να αναπνέουν συνειδητά, τι σημαίνει πραγματική χαλάρωση, πώς και γιατί επηρεαζόμαστε από ό,τι βλέπουμε, ακούμε, γευόμαστε κ.ο.κ.». 

Eσύ άρχισες γιόγκα;-2
1. Yoga στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο του Τwelve OM-Αthens Yoga Festival.
2. Υβόννη Τζάθα, δασκάλα yoga και συνιδιοκτήτρια του στούντιο Οκτώ yoga pilates.
3. Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας. Eισηγήτρια εκπαιδευμένη στο σύστημα της Satyananda Yoga.
4. Ρεβέκκα Γκόγκου (όρθια), δασκάλα yoga και ιδρύτρια Balilo. ©ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ
5. Αφροδίτη Βουνάτσα, ιδιοκτήτρια του Simply Green  και διοργανώτρια του Τwelve OM-Athens Yoga Festival.
6. Βιβή Λέτσου, δασκάλα yoga, ιδρύτρια NYSY Studios, Abhaya Yoga και Zen Rocks Retreat Center. 

 

Τώρα και online

Τι συμβαίνει όμως με τη διαχείριση της πανδημίας; Διαπιστώνω πως υπάρχει κοινή αποδοχή, «να δούμε την πανδημική κρίση ως ευκαιρία». «Ήρθαμε αντιμέτωποι με βαθύτερες ανάγκες και δυσκολίες. Το καλό με τα online μαθήματα ήταν ότι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πολλούς δασκάλους ώστε να βρουν τι τους ταιριάζει», αναφέρει η κ. Λέτσου. Την ίδια άποψη εκφράζει και η κ. Γκόγκου. «Τα οnline μαθήματα παρείχαν την ευκολία να κάνουν yoga άνθρωποι που πριν, λόγω χρόνου, δεν είχαν τη δυνατότητα, αφού δεν χρειαζόταν να μετακινηθούν. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να βελτιώσουν την υγεία τους, να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν τους φόβους και τα άγχη που έφερε ο εγκλεισμός, η μη κανονικότητα, η μοναξιά και η αβεβαιότητα. Αυτό που συνέβη ήταν συγκινητικό. Οι περισσότεροι μαθητές ανταποκρίθηκαν και παλιοί, που πλέον ζουν στο εξωτερικό, ξεκίνησαν πάλι και προσκάλεσαν και φίλους τους. Στα διαδικτυακά μαθήματα έχω μαθητές από Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία».

Με τον ίδιο τρόπο και η Υβόννη Τζάθα, επίσης από τη νέα γενιά δασκάλων yoga και ιδρύτρια του στούντιο Οκτώ, δηλώνει πως είχε οφέλη από την ψηφιακή μεταστροφή. «Πέρα από τους νέους μαθητές από το εξωτερικό και την επαρχία, το σημαντικότερο κέρδος είναι ότι, λόγω των δυσκολιών, από τα τεχνικά προβλήματα μέχρι την επεξήγηση απαιτητικών θέσεων, βρήκα νέους τρόπους να προσεγγίσω τον τρόπο που διδάσκω. Τα online μαθήματα έχουν και έναν επιπλέον στόχο: να κρατήσουμε την ψυχολογία των ασκουμένων ψηλά ώστε να μην τους καταβάλει η νέα κατάσταση». 

Το πρόσημο για την ώρα δεν ακούγεται αρνητικό. Παρ’ όλα αυτά, έχει ανοίξει μια συζήτηση παγκοσμίως για το αν θα κλείσουν τα yoga studios. Ήδη κάποια εξαφανίστηκαν, όπως με πληροφορεί η κ. Λέτσου από συνεργάτες της στον Καναδά, αλλά συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για μια αχαρτογράφητη ακόμη κατάσταση. Η κ. Γκόγκου αποφάσισε να προσαρμοστεί. «Φέτος, μαζί με τη συνεργάτιδά μου, Σοφία Φίλωνος, ξεκινήσαμε να εκπαιδεύουμε online δασκάλους. Στην αρχή ήμασταν πολύ σκεπτικές. Η εποχή όμως απαιτούσε αλλαγή. Στο άμεσο μέλλον θα συνεχίσω υβριδικά μαθήματα, δηλαδή το μάθημα να γίνεται διά ζώσης και συγχρόνως θα υπάρχει και η online δυνατότητα συμμετοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Οι περισσότεροι προτιμούν τα online μαθήματα γιατί είναι πιο οικονομικά και πιο εύκολα. Έτσι, ακόμα και στις τάξεις των πιο μεγάλων δασκάλων yoga, όπως του Stewart Gilchrist και της Emi Τull, υπάρχουν 1-2 άτομα με φυσική παρουσία, όταν προ κορωνοϊού υπήρχαν 50-60, και συγχρόνως συμμετέχνουν online άλλοι 200 από όλο τον κόσμο». Η Υβόννη Τζάθα τονίζει: «Στο φετινό άνοιγμα κληθήκαμε να πάρουμε αποφάσεις, με πιο σημαντική να μη λειτουργήσουν διά ζώσης τα τμήματα της yoga. Μια πρακτική που βασίζεται στην αναπνοή και στην επαφή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση διπλής μάσκας. Ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες των θερινών μηνών. Ευελπιστούμε για έναν καλύτερο Σεπτέμβριο».

Μια αγορά 66 δισ. 

«Για εμάς στην Ελλάδα, οι “συμπτώσεις” της γιογκικής/ινδικής φιλοσοφίας με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία που άνθισε γύρω από την ανατολική Μεσόγειο, οι πνευματικές συναντήσεις με τους Ίωνες, και ειδικότερα με τον Ηράκλειτο, αλλά και με τον Πλάτωνα ή τον Επίκτητο για να μνημονεύσω μερικούς μόνο από όσους μελετούμε στις γυναικείες μας ομάδες γιόγκα είναι πηγή έκπληξης και θαυμασμού, πηγή γνώσης», λέει η κ. Καραϊτίδη. «Μιας γνώσης που δεν είναι εγκεφαλική ή στεγνά διανοητική, αλλά αποδέχεται και αφομοιώνει τη διαίσθηση, την καλλιέργεια της επίγνωσης, την αποστασιοποίηση του παρατηρητή στην καθημερινότητα». Μου αρέσει αυτή η «φιλοσοφική σύμπτωση», που αποτελεί και τη θεματολογία του Τwelve OM – Athens Yoga Festival, του πρώτου διεθνούς φεστιβάλ yoga που διοργανώθηκε στην Αθήνα με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, διάσημους διεθνείς και Έλληνες δασκάλους. 

Η Αφροδίτη Βουνάτσα, ιδιοκτήτρια του Simply Green και διοργανώτρια του Φεστιβάλ, με την ομάδα της θέτουν ως βασικό άξονα ανάπτυξης τη σύνδεση της yoga και της αρχαίας Ελλάδας, προσβλέποντας σε σοβαρά οικονομικά οφέλη για την τουριστική βιομηχανία της χώρας. «Όλα αυτά τα συστήματα και οι ιδέες είχαν έναν κοινό στόχο σε όλο τον πλανήτη, την αναζήτηση της αλήθειας. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να προσκαλέσουμε στην Αθήνα ένα διεθνές κοινό, με μότο “a return to sacred places”. Η Αθήνα, και η Ελλάδα γενικότερα, έχει αρχίσει ήδη να γίνεται πόλος έλξης ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο που αναζητούν εναλλακτικό τουρισμό. Επισκέπτες έρχονται ειδικά για να κάνουν τα λεγόμενα yoga retreats. Η ενέργεια της Αθήνας είναι ξεχωριστή. Κάποιοι από τους πιο διάσημους δασκάλους έρχονται με τους μαθητές τους στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, και αυτοί που δεν έχουν έρθει στο παρελθόν ενθουσιάστηκαν με την ευκαιρία που τους δίνεται να διδάξουν εδώ. Αυτό μου δίνει την ελπίδα ότι η ανάπτυξη της yoga, καθώς και η εδραίωση ενός ετήσιου μεγάλου φεστιβάλ, θα προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην Αθήνα».

Τα στατιστικά στοιχεία προβλέπουν την αξία της βιομηχανίας της yoga να εκτοξεύεται στα 66,2 δισ. δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2027. Με αυτά τα δεδομένα, το έδαφος μοιάζει πρόσφορο για ανάπτυξη, και το μέλλον της yoga διαφαίνεται μάλλον ανθηρό. Η κ. Λέτσου, μάλιστα, εκτιμά πως ο κόσμος θα στραφεί προς ένα «νέο είδος». «Η πανδημική κρίση είναι το πρώτο τράνταγμα, που αισθανόμαστε όλοι ως σημάδι για να αλλάξουμε πορεία και να ανοίξουμε την καρδιά μας. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα αρχίσει να αναζητά μια yoga πιο εσωτερική, πιο ποιοτική, πιο κοντά στην ψυχολογία, την Embodied Yoga. Πρόκειται για μια yoga που στόχο έχει να θεραπεύσει τα τραύματά μας, μια και έχουμε βιώσει και συνεχίζουμε να βιώνουμε τραύματα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Το θεωρώ πολύ ελπιδοφόρο τόσο για τον άνθρωπο και για τη yoga όσο και για τη μεταστροφή μας συλλογικά ως κοινωνίας. Το μήνυμα άλλωστε της Embodied Yoga είναι ότι “μέσα από το σώμα, θεραπεύω την ψυχή”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή