Μαρόκο, Γαλλία και πάλι πίσω

Μαρόκο, Γαλλία και πάλι πίσω

Για την ιδιαίτερη περίπτωση της Λεϊλά Σλιμανί και του νέου της βιβλίου.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαρόκο, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι πριν από δύο δεκαετίες και σήμερα, ετών 39, είναι πια μια σταρ. Πολυδιαβασμένη, ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο δημόσια, ανταποκρίτρια στην Αραβική Άνοιξη, προσωπική επιλογή του Μακρόν για τον διεθνή οργανισμό της Γαλλοφωνίας· δυναμική, δραστήρια, ανήσυχη. Τη Λεϊλά Σλιμανί τη γνωρίσαμε με εκείνο το ψυχοβγαλτικό θρίλερ, Γλυκό Τραγούδι (εκδ. Ψυχογιός), με το οποίο κέρδισε φήμη και το βραβείο Goncourt, κατόπιν διαβάσαμε τα μη μυθοπλαστικά της κείμενα, τα πιο δημοσιογραφικά στο Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες (εκδ. Στερέωμα) και την έρευνά της στο Σεξ και ψέματα (εκδ. Νήσος), μια συλλογή μαρτυριών που αποκαλύπτουν τις μεσαιωνικές αντιλήψεις που ορίζουν τη σεξουαλική ζωή στο Μαρόκο. Εκεί επιστρέφει με τη Χώρα των άλλων, που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κοιτάζοντας μέσα από το πρίσμα της μυθοπλασίας την προγονική της γη και ιστορία. Μια Γαλλίδα ακολουθεί τον Μαροκινό σύζυγό της σε μια επαρχία της αφρικανικής χώρας την επομένη του πολέμου. Η γραφή της Σλιμανί είναι απλή, καθαρή και η ματιά της στους χαρακτήρες της θαρραλέα. Τους γνωρίζει καλά. Και τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Και κατευθύνει τους αναγνώστες σε μια σειρά σκληρών συνειδητοποιήσεων για την εποχή, την περιοχή, τους ανθρώπους. Για τη φοβία του «άλλου», του ξένου, του διαφορετικού, για καταπιεσμένα μυαλά και αγριεμένες κοινωνίες, για την αποικιοκρατική βία και για αμαρτίες που ακόμη πληρώνονται.  

Μαρόκο, Γαλλία και πάλι πίσω-1ΙΝFO
Το μυθιστόρημα της Λεϊλά Σλιμανί, Η χώρα των άλλων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο / Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας σε εξέλιξη. 

 

 

Μαρόκο, Γαλλία και πάλι πίσω-2ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Όταν ένα βιβλίο του Μορίς Αττιά πέφτει στα χέρια σου, αρχίζει να μυρίζει καλοκαίρι. Στο νέο του μυθιστόρημα, Το κόκκινο και το φαιό (εκδ. Πόλις), ο γνωστός μας Πάκο Μαρτίνεθ σκαλίζει την υπόθεση Άλντο Μόρο.

 

Μαρόκο, Γαλλία και πάλι πίσω-3ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Πενήντα συνεργάτες της κοινωνίας των (δε)κάτων υπογράφουν ισάριθμα κείμενα με θέμα την απώλεια – πάσης φύσεως κείμενα, δοκιμιακού ή μυθοπλαστικού χαρακτήρα, με την ποιότητα που κατά κανόνα συνοδεύει τo περιοδικό εδώ και 65 τεύχη.

Μαρόκο, Γαλλία και πάλι πίσω-4ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Γνωστή λογοτέχνης στη Σερβία, άγνωστη στην Ελλάδα, τη μάθαμε ευτυχώς πρόσφατα χάρη στις εκδόσεις Βακχικόν. Τα διηγήματα της Γελένα Λένγκολντ, Ο Μάγος του Λούνα Παρκ, ήταν μια αποκάλυψη. Εντυπωσιακή αφηγηματική δύναμη. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή