Εγκλήμα και τιμωρία: Τα φετινά αστυνομικά της παραλίας

Εγκλήμα και τιμωρία: Τα φετινά αστυνομικά της παραλίας

7' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φίλιξ Πινκ είναι συνταξιούχος, χήρος εδώ και πάνω από μία δεκαετία και εξουθενωτικά σχολαστικός. Ζει μια ρουτινιάρικη ζωή περιμένοντας έναν πληκτικό και γαλήνιο θάνατο. Είναι εθελοντής Εξοδοφύλακας, δηλαδή αναλαμβάνει να κρατά συντροφιά σε ανθρώπους που επιλέγουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους, επειδή πάσχουν από μια ανίατη ασθένεια, και στη συνέχεια να εξαφανίζει τα πειστήρια, ώστε να μη βρουν τον μπελά τους οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι μια τέτοια πράξη ευσπλαχνίας θα τον μετέτρεπε σε φυγά και ενδεχομένως μάρτυρα φόνου. Η Βρετανίδα Μπελίντα Μπάουερ, που συγκεντρώνει βραβεία όπως οι σίριαλ κίλερ συλλέγουν θύματα, μετά το best-seller Snap, επιστρέφει με την Έξοδο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. Μαζί της, πολυάριθμοι συγγραφείς, αιμοσταγείς δολοφόνοι κάθε φύλου, εθνικότητας και ηλικίας και πολλαπλάσια θύματα έχουν πάρει τη θέση τους στις προθήκες των βιβλιοπωλείων για τους λάτρεις του νουάρ.

Γυναίκα είναι η πρωταγωνίστρια στο βιβλίο του Γρέιαμ Μουρ Ένσταση (εκδ. Κλειδάριθμος). Πρόκειται για τη Μάγια Σιλ, που ως ένορκος κατόρθωσε να πετύχει την αθώωση ενός νεαρού άνδρα για την εξαφάνιση ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού. Δέκα χρόνια μετά, όμως, βρίσκεται η ίδια στη θέση της ύποπτης για φόνο και αναγκάζεται να αγωνιστεί για να αποδείξει τη δική της αθωότητα. Στις δικαστικές αίθουσες εκτυλίσσεται μέρος και του νέου θρίλερ του μετρ του είδους Τζον Γκρίσαμ Οι συνήγοροι (εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Ο Κουίνσι Μίλερ καταδικάζεται σε ισόβια για τη δολοφονία του δικηγόρου Κιθ Ρούσο. Επί είκοσι δύο χρόνια μαραζώνει στη φυλακή υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος. Κανείς δεν νοιάζεται, ώσπου η μη κερδοσκοπική οργάνωση Συνηγορική Διακονία αναλαμβάνει την υπόθεσή του. 

Παραμένοντας στις ΗΠΑ, συναντάμε τη Λιζ Μουρ και το Μακρύ, φωτεινό ποτάμι (εκδ. Μίνωας), με πρωταγωνίστριες δύο αποξενωμένες αδερφές, τη ναρκομανή και την αστυνομικό, η οποία κινητοποιείται να την προστατεύσει όταν ένας μανιακός αρχίζει να δολοφονεί ιερόδουλες. Αμερικανικό και το Για κάποιο λόγο (εκδ. Κάκτος) της Βανέσα Λίλι (εκδόσεις Κάκτος), στο οποίο κεντρική ηρωίδα είναι η Τζουλς Γουόρδινγκτον-Σμιθ, που αποφασίζει να καθαρίσει το όνομά της όταν θεωρείται ύποπτη δολοφονίας.

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

Στον Βρώμικο Νότο μάς μεταφέρει το ομότιτλο βιβλίο του Τζον Κόνολι (εκδ. Bell), εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα τότε που γεννήθηκε ο ήρωάς του, ο Τσάρλι Πάρκερ. Τότε, το μακρινό 1997, o πρώην ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης καταλήγει για μία νύχτα σε ένα κελί μιας φυλακής του Άρκανσο, ρημαγμένος από τη θλίψη, αναζητώντας τον δολοφόνο της γυναίκας και του παιδιού του. Όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει, γιατί κάποιος στην κομητεία σφαγιάζει νεαρές μαύρες γυναίκες.

Ένας ακόμη γνωστός λογοτεχνικός ήρωας, ο Λορένθο Φαλκό, επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, αυτή τη φορά για να οργανώσει ένα Σαμποτάζ, ώστε να μην μπορέσει η Γκερνίκα του Πικάσο να ταξιδέψει στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού τον Μάιο του 1937, με τον εμφύλιο πόλεμο να μαίνεται στην Ισπανία. Το βιβλίο του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σε μια εμβληματική ιστορική περίοδο τοποθετεί τη δράση και ο Μορίς Ατιά στο βιβλίο Το κόκκινο και το φαιό (εκδ. Πόλις). Ο συγγραφέας βασίζει το μυθιστόρημά του σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα, όπως την απαγωγή του Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Είναι το κατάλληλο σκηνικό για την επάνοδο του δημοσιογράφου, πρώην αστυνομικού Πάκο Μαρτίνεθ, που γνωρίσαμε στο Μαύρο Αλγέρι, στην Κόκκινη Μασσαλία, στο Παρίσι μπλουζ και στη Λευκή Καραϊβική.

Πρώην αστυνομικός είναι και ο Μακάνα, ο ήρωας του πολυγραφότατου Αγγλο-Σουδανού συγγραφέα Πάρκερ Μπιλάλ. Το Σκοτεινοί δρόμοι του Καΐρου (εκδ. Στερέωμα) είναι η πρώτη από τις έξι συνολικά περιπέτειες του Μακάνα που διαδραματίζονται στη διάρκεια της δεκαετίας που οδήγησε στην Αραβική Άνοιξη το 2011.

Πρωτάρηδες στο έγκλημα

Ο Στίβεν Σπότσγουντ, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, κάνει το ντεμπούτο του στον κόσμο του crime και στις εκδόσεις Bell και με το πρώτο του βιβλίο ποντάρει στο ότι Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς. Με πρωταγωνίστριες τις Λίλιαν Πέντεκοστ και Γουίλοουτζιν Πάρκερ, η ιστορία αντλεί από την κληρονομιά της Αγκάθα Κρίστι και την αύρα των κλασικών νουάρ, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα οικεία, μυστηριακή και απειλητική. 

Η Λέσχη των φόνων της Πέμπτης (εκδ. Ψυχογιός) είναι το τρίτο πιο επιτυχημένο εμπορικά βιβλίο όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία –τα πρωτεία κρατούν οι Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Νταν Μπράουν– και το πρώτο του παρουσιαστή Ρίτσαρντ Όσμαν. Τη λέσχη απαρτίζουν μια ετερόκλητη παρέα ηλικιωμένων που διαμένουν σε έναν οίκο ευγηρίας κάπου στην αγγλική εξοχή, οι οποίοι εξετάζουν φακέλους ανεξιχνίαστων φόνων ωσότου σημειώνεται μια αληθινή δολοφονία. 

Εγκλήμα και τιμωρία: Τα φετινά αστυνομικά της παραλίας-1
Ο «τηλεοπτικός» Ρίτσαρντ Όσμον έσπασε ένα σωρό ρεκόρ πωλήσεων με το ευρηματικό θρίλερ Η λέσχη των φόνων της Πέμπτης (εκδ. Ψυχογιός). © Tom Jamieson/The New York Times   

Το σανατόριο (εκδ. Ψυχογιός) είναι το πρώτο βιβλίο και της Αγγλίδας Σάρα Πιρς, για το οποίο άντλησε έμπνευση εξερευνώντας τα βουνά της Ελβετίας, με ορμητήριο το σπίτι της στη μικρή πόλη Κραν Μοντανά στις Ελβετικές Άλπεις. Εκεί βρίσκεται και το σανατόριο του τίτλου, το οποίο έχει μετατραπεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο στα υπόγεια του οποίου κρύβονται θανάσιμα μυστικά.

Έγκλημα με ελληνική υπογραφή

«Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών σε αλλάζει. Σε δοκιμάζει κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Δεν σου χαρίζεται. […] Μια αδελφότητα με μοναδικό στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη για εκείνους που δεν έχουν πια φωνή να τη ζητήσουν, και για τις οικογένειες, τους φίλους και όσους άφησαν πίσω τους». Στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, τον «όροφο των σκληρών», πέρασε αρκετούς μήνες ο Βαγγέλης Γιαννίσης συγκεντρώνοντας υλικό για το βιβλίο του Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173 (εκδ. Διόπτρα), ένα πρότζεκτ πρωτόγνωρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο κορυφαίος εν ζωή Έλληνας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και ένας από τους καλύτερους της Ευρώπης, ο Πέτρος Μάρκαρης, ενδίδει στον πειρασμό να βάλει τον αγαπημένο αστυνόμο Χαρίτο να εξιχνιάσει μια υπόθεση από το σπίτι, παρότι ομολογεί ότι έχει «τόση σχέση με υπολογιστές και τηλεδιασκέψεις όση οι κάτοικοι της Σαχάρας με το κολύμπι». Η συλλογή Η τέχνη του τρόμου και άλλα διηγήματα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα.

Ο Πέτρος Μάρκαρης έχει χαρακτηρίσει τον αστυνόμο Καπετάνο του Δημήτρη Σίμου ως την ελληνική εκδοχή του επιθεωρητή Βαλάντερ. Ο θάνατος του Οδυσσέα (εκδ. Μεταίχμιο) είναι μία ακόμη περιπέτειά του σε Σκοτεινά νερά, όπως τιτλοφορείται η σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί, η οποία ξεκινά όταν ένας άνδρας απειλεί να πηδήσει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου, ένα ταριχευμένο τσακάλι ανακαλύπτεται στην ντουλάπα του Καπετάνου και η αντιτρομοκρατική φτάνει στην Εύβοια. 

Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του έρχονται αντιμέτωποι με κυκλώματα τέχνης, φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και κλειστά στόματα, όταν μια μαχόμενη δημοσιογράφος εντοπίζεται δολοφονημένη το καλοκαίρι του 2020. Η Ευτυχία Γιαννάκη συνεχίζει την Τριλογία του βυθού με το δεύτερο μέρος, Στη φωλιά του ιππόκαμπου (εκδ. Ίκαρος).

Ο Πολιτικός, ο Έμπορος, ο Αγρότης και ο Αστυνόμος, Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι, γράφει ο Γιάννης Μόσχος στο βιβλίο του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος. Ένας άπειρος υπομοίραρχος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του πρώην νομάρχη Μαγνησίας και έρχεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στα χρόνια της χούντας.

Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος εκδοτών πρωταγωνιστεί στη Λίστα του Λεπορέλο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη και την οποία υπογράφει ο Φώτης Δούσος. 

Nουάρ της Μεσογείου

«Στη χώρα μας δεν έχουμε τέτοια πράγματα, δεν έχουμε ντετέκτιβ, δεν έχουμε μητροπόλεις και κυρίως δεν έχουμε γκάνγκστερ», ήταν η απάντηση του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος στην επιτυχία των βιβλίων του πατέρα του μεσογειακού νουάρ, Αουγκούστο Ντε Άντζελις. «Πολύ πιθανό, εμένα όμως μου φαίνεται ότι έχουμε και παραέχουμε εγκλήματα», απαντούσε ο Ιταλός συγγραφέας που έγραψε είκοσι αστυνομικά μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Κάρλο ντε Βιντσέντζι, ο οποίος έγινε γνωστός ως «ο Ιταλός Μεγκρέ». Από τις εκδόσεις Οκτάνα κυκλοφόρησε πρόσφατα Η δολοφονία του τραπεζίτη.

Από την Ιταλία έρχεται και Η νοσταλγία του αίματος (εκδ. Μίνωας). Πτώματα ακρωτηριασμένων γυναικών αναστατώνουν μια μικρή επαρχιακή πόλη στον βορρά της χώρας. Η αστυνομία αδυνατεί να εντοπίσει τον δολοφόνο και την υπόθεση αναλαμβάνουν δύο δημοσιογράφοι: ο Μάρκο Μπεζάνα, αστυνομικός ρεπόρτερ στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, και η νεαρή πρακτικάρια Ιλάρια Πιάτι. Δημοσιογράφος είναι ένα από τα δύο άτομα που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Ντάριο Κορέντι, που υπογράφει το βιβλίο, μαζί με έναν γνωστό Ιταλό συγγραφέα. 

Στη γειτονική Γαλλία, μέσα σε έξι μήνες δολοφονούνται περισσότεροι από πενήντα μετανάστες, κυρίως Αλγερινοί, οι περισσότεροι στη Μασσαλία, επίκεντρο της ρατσιστικής τρομοκρατίας. Έντεκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου της Αλγερίας, οι φονιάδες της Οργάνωσης Μυστικός Στρατός (OAS) αμνηστεύονται. Πολλοί ενσωματώνονται στον κρατικό μηχανισμό και στην αστυνομία. Ο νεαρός αστυνόμος Ντακέν είναι διορισμένος στην Εβεσέ, το αστυνομικό μέγαρο της Μασσαλίας, τόπο όλων των αθέμιτων συναλλαγών. Το Μασσαλία 73 είναι ένα σπουδαίο νουάρ από την Ντομινίκ Μανοτί, γραμμένο με τον κοφτό, τεκμηριωμένο και ανελέητο τρόπο που την έκανε διάσημη (εκδ. Εικοστού πρώτου). 

Εγκλήμα και τιμωρία: Τα φετινά αστυνομικά της παραλίας-2
Ο Γκιγιόμ Μισό διαβάζεται με μανία στη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα: την τελευταία διετία έχουν μεταφραστεί τέσσερα βιβλία του. © FOUQUE Patrick via Getty Images/ Ideal Image

Ο Γκιγιόμ Μισό είναι ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας των τελευταίων χρόνων στη Γαλλία. Άρχισε να γράφει στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων και από τότε δεν σταμάτησε ποτέ. Η μυστική ζωή των συγγραφέων υπήρξε best seller στη Γαλλία με περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος γνωρίζουμε και Το κορίτσι του Μπρούκλιν του ίδιου.

Η ιστορία ξεκινά ανορθόδοξα –αν κάτι μπορεί να θεωρηθεί ανορθόδοξο στα θρίλερ–, όταν η Άννα ρωτά τον καλό της «αν είχα κάνει κάτι κακό, θα με αγαπούσες ακόμη;». Ναι, νόμιζε εκείνος, θα την αγαπούσε ό,τι και αν είχε κάνει. Όταν όμως αυτή του έδειξε τη φωτογραφία που έκρυβε στην τσάντα της, έφυγε σοκαρισμένος. Όταν επέστρεψε, η Άννα δεν ήταν πια εκεί και από τότε ψάχνει να τη βρει. Ο συνεπώνυμός του Βαλεντίν Μισό γράφει για Μια αληθινή οικογένεια (εκδ. Utopia), με πρωταγωνιστές τους Παριζιάνους συνταξιούχους Βασσέρ που παγιδεύονται σε έναν εφιάλτη πίσω από τα μπλε στόρια του εξοχικού τους στην ειδυλλιακή Βρετάνη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή