Rosey Blue: Τα λουλούδια θα ανθίσουν έτσι κι αλλιώς

Rosey Blue: Τα λουλούδια θα ανθίσουν έτσι κι αλλιώς

Οι αποκαρδιωμένοι στίχοι, οι ταξιδιάρικες μελωδίες, η αισθαντική χροιά και οι μεταφυσικές αναζητήσεις της Rosey Blue.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μικρόβιο της μουσικής το τσίμπησε από τον πατέρα της, ερασιτέχνη στην κιθάρα και στο τραγούδι, φανατικό των Pink Floyd και των Deep Purple. Στα 16 της είχε ήδη τη δική της σχολική μπάντα, τους περίφημους Πιάσε το σαπούνι, ενώ αργότερα πέρασε πολλά χρόνια δημιουργίας και τραγουδιού σε τζαζ και μπλουζ συγκροτήματα διασκευών, όπως οι Belleville. Ως ελεύθερο πνεύμα, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να δημιουργήσει τη δική της μουσική, μέσα από την οποία αφηγείται ιστορίες από τη συναισθηματικά ταραχώδη ζωή της. 

«Το πραγματικό μου όνομα είναι Δώρα Τσίγκα, αλλά αυτό είναι ό,τι πρέπει για πίστα, δεν ταιριάζει πολύ στο ύφος των κομματιών που τραγουδάω», θα μου πει αστειευόμενη όταν τη ρωτώ από πού εμπνεύστηκε το Rosey Blue, το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, που συζητείται έντονα τελευταία στις μουσικόφιλες παρέες που διψούν για νέες ανακαλύψεις. «Ήθελα να βρω ένα όνομα που να εκφράζει αυτή τη μελαγχολία που νιώθω από παιδί. Έβγαλα το Rosey από το Rose (τριαντάφυλλο) και το Blue από το Feel blue (έχω τις μαύρες μου), τα έβαλα δίπλα και γεννήθηκα ξανά. Ένα θλιμμένο λουλούδι, σαν να λέμε». 

Το The Fool, το πρώτο της single από το επερχόμενο πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Swans, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από την Inner Ear, είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της μουσικής της. Ένα κράμα αποκαρδιωμένων στίχων, ταξιδιάρικης μελωδίας και αισθαντικής χροιάς. «Πριν από τέσσερα χρόνια έζησα μια έντονη συναισθηματική απώλεια, που με έριξε στα πατώματα. Ήταν μια περίοδος που είχα μαζέψει μέσα μου έναν συσσωρευμένο ψυχικό πόνο και ένιωθα την ανάγκη να τον εναποθέσω κάπου. Ξεκίνησα να γράφω τραγούδια, χωρίς να έχω στο μυαλό μου ότι θα μπορούσαν να δομήσουν έναν δίσκο. Ήταν περισσότερο μια καταγραφή των συναισθημάτων που μπορεί να ζήσει κάποιος όταν περνά μέσα από μια ερωτική θύελλα. Από την αγωνία, το άγχος και την απογοήτευση μέχρι τον θυμό και τελικά την απελευθέρωση, όταν φτάσεις να καταλάβεις ότι από μια σχέση δύο ανθρώπων δεν υπάρχουν μόνο οι άσχημες στιγμές, αλλά πολλές όμορφες αναμνήσεις. Έπειτα από ένα ψυχοθεραπευτικό διάστημα στα Κύθηρα, επέστρεψα στην Αθήνα και κάποια στιγμή βρέθηκα με τον Βασίλη Νησσόπουλο, έναν εξαιρετικό μουσικό, ο οποίος με παρότρυνε να δουλέψουμε πάνω σε όσα είχα ήδη γράψει. Έτσι και έγινε. Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για όλους όσοι εργάστηκαν πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, που θα ακούσετε σύντομα ολοκληρωμένο». 

Με επιρροές indie και folk rock, τα νέα της κομμάτια εμπνέονται από τη μουσική παράδοση του Μπομπ Ντίλαν και της Τζόνι Μίτσελ, ενώ οι τίτλοι είναι παρμένοι από τα ονόματα που έχουν οι κάρτες Ταρώ. «Πάντα είχα μεταφυσικές αναζητήσεις. Πιστεύω πολύ σε μια ενέργεια που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, σε κάτι ανώτερο, πιο πνευματικό, που δεν αφορά τον υλικό μας κόσμο. Τα Ταρώ είναι φιλοσοφικά κλειδιά του σύμπαντος, με τα οποία μπορείς να ξεκλειδώσεις διάφορες καλά κλειδωμένες πτυχές του εαυτού σου και να εξελιχθείς. Όλα τα τραγούδια τα διαπερνά αυτή η αίσθηση του μυστικισμού και, όπως τα Ταρώ, μπορούν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά για όσους αγαπούν να εμβαθύνουν λίγο περισσότερο στα θολά νερά της ζωής. Μελλοντικά, το μόνο που σκέφτομαι είναι να είμαι καλά και να καταφέρουμε το φθινόπωρο να παρουσιάσουμε ζωντανά τον νέο μου δίσκο. Οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα του ’21 είναι αληθινοί ήρωες. Σημασία έχει να μην πιέζεις τον εαυτό σου και όλα θα έρθουν. Και αυτό το λέω εμπειρικά».

INFO
Το The Fool κυκλοφορεί σε digital single και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το ντεμπούτο άλμπουμ της, Swans, θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από την Inner Ear.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή