Ο Μαιγκρέ & οι αθηναϊκές ζέστες

Ο Μαιγκρέ & οι αθηναϊκές ζέστες

Αναγνώσματα-καταφύγια με την υπογραφή του Ζορζ Σιμενόν.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ μόλις κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο του Σιμενόν από τις εκδόσεις Άγρα, Ο Μαιγκρέ και η νεκρή κοπέλα, εγώ διαβάζω το προηγούμενο, Το λιμάνι στην ομίχλη, απολαμβάνοντας την αντίθεση του αθηναϊκού καύσωνα με τη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα του μικρού λιμανιού Ουιστρεάμ στη βόρεια Γαλλία. Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ βρίσκεται εκεί λόγω της ακατανόητης δολοφονίας του Υβ Ζορίς, ενός πρώην καπετάνιου, και έρχεται αντιμέτωπος με μια κλειστή κοινωνία που έχει μάθει να ισορροπεί ανάμεσα σε σιωπές και μυστικά. Από νωρίς ο επιθεωρητής συνειδητοποιεί ότι «ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους της θάλασσας υπήρχε ένα είδος αλληλεγγύης», όμως η σπουδαιότερη δεξιότητά του είναι το διάβασμα χαρακτήρων. Και η ατέλειωτη επιμονή του. Σκαλίζει πεισματάρικα την υπόθεση, με την πίπα του σφιχτά ανάμεσα στα δόντια, ενώ η ομίχλη καλύπτει δυσοίωνα το μέρος και η θάλασσα τραβιέται και φουσκώνει. Τα μουντά χρώματα, η αρχιτεκτονική του σκηνικού και η θεατρικότητα των κινήσεων των χαρακτήρων μού θύμισαν ένα άλλο μυθιστόρημα του Σιμενόν (όχι της σειράς του Μαιγκρέ), τον Άνθρωπο από το Λονδίνο, το κατά τη γνώμη μου κορυφαίο του έργο. Μια επιπόλαιη άποψη ασφαλώς, καθώς μιλάμε για μια βιβλιογραφία εκατοντάδων τίτλων. Για να διαβάσει κανείς ολόκληρο τον Σιμενόν, θα χρειαστεί περισσότερα από δύο με τρία βιβλία τον χρόνο, μια ασχολία που δεν θα ήταν δυσάρεστη πάντως.

ΙΝFO
Ο Ζορζ Σιμενόν με τη χαρακτηριστική του πίπα. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα. 

Ο Μαιγκρέ & οι αθηναϊκές ζέστες-1ΕΚΔΟΣΗ
Οι ιστορίες της Διαζώνης, με άρωμα από την Ταγγέρη και το Γυμνό γεύμα, αποτελούν ένα στιγμιότυπο της δεκαετίας του ’50 κατά το οποίο σχηματίστηκε η μορφή του μεγάλου Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος. 

 

 

Ο Μαιγκρέ & οι αθηναϊκές ζέστες-2ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Είναι αυτό που λέμε «αιώνιος έφηβος»: Ο Φύλακας στη σίκαλη έγινε 70 ετών την προηγούμενη εβδομάδα. Θυμίζω ότι νωρίτερα μέσα στη σεζόν κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση από την Αθηνά Δημητριάδου για τις εκδόσεις Πατάκη. 

 

 

Ο Μαιγκρέ & οι αθηναϊκές ζέστες-3ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Εκεί που θα κάνετε τις βόλτες σας στις Κυκλάδες, αν ο δρόμος σάς βγάλει στην Τήνο, αναζητήστε το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του νησιού (28-31/7) που οργανώνει για έβδομη φορά με αστείρευτη λογοτεχνική αγάπη ο Ντίνος Σιώτης. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή