Ύδρα: Art crowd στο νησί

Descoverartists: ένα νέο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, σε ένα νησί συνώνυμο της έμπνευσης και της δημιουργίας. Η δημιουργός του, Χριστίνα Ζομπά Καλόγλου, μας βάζει στο κλίμα.

7' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι τυχαίο το ότι την αποκαλούν μούσα των καλλιτεχνών. Εδώ και δεκαετίες η Ύδρα αποτελεί σταθερό πόλο έλξης για τους ανθρώπους του πνεύματος, Έλληνες και ξένους, που εμπνέονται από το αίσθημα ελευθερίας, την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον κοσμοπολίτικο αέρα της για να δημιουργήσουν αριστουργηματικά έργα τέχνης. Από τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Μίλτο Σαχτούρη και τον Παναγιώτη Τέτση έως τη Σοφία Λόρεν και τον Λέοναρντ Κοέν, η λίστα των καλλιτεχνών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το νησί, αποθεώνοντάς το ως τον απόλυτο τόπο δημιουργίας, είναι μακρά και ανανεώνεται συνεχώς. «Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερο μέρος για το καλλιτεχνικό μας σπίτι. Η Ύδρα είναι λες και φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει τα πιο δημιουργικά πνεύματα του πλανήτη», μου λέει η Χριστίνα Ζομπά Καλόγλου για το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που διοργανώνει στο γοητευτικό νησί του Αργοσαρωνικού.

Ύδρα: Art crowd στο νησί-1
Η Χριστίνα Ζομπα Καλογλου με τον σκύλο της και μασκότ του retreat, Μένιο, σε φωτογραφία του Αλεξάνδρου Σταματιάδη. 

Η πλατφόρμα για τις τέχνες που έχει δημιουργήσει και ακούει στο όνομα Descoverartists «τρέχει» αυτό το καλοκαίρι τη δεύτερη σεζόν των residencies, φιλοξενώντας καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του πλανήτη, που έρχονται στο νησί για να συγκατοικήσουν σε ένα υπέροχο σπίτι, να αμφισβητήσουν τη δημιουργική τους διαδικασία, να ανταλλάξουν ιδέες και να σκεφτούν τα επόμενα βήματα της καριέρας τους μέσα από μια δημιουργική συνύπαρξη που διαρκεί γύρω στον ένα μήνα. «Επιδιώκω να δημιουργώ ένα ετερόκλητο σύνολο ανθρώπων, ώστε ο καθένας να μπορεί να αποκομίσει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες από τους υπολοίπους. Σκέψου ότι στη φουρνιά αυτού του μήνα έχουμε καλλιτέχνες από την Αριζόνα και την Αυστραλία μέχρι την Ισλανδία και την Ινδονησία, που εκπροσωπούν διαφορετικά είδη τέχνης. Φωτογράφοι, χορευτές, ζωγράφοι, illustrators, σχεδιαστές μόδας, μουσικοί. Από αυτό το πολυποίκιλο μείγμα προκύπτουν αυθόρμητα συνεργασίες, όμορφες συζητήσεις και ανανεωτικές προσεγγίσεις αναφορικά με την τέχνη του καθενός». 

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες μένουν σε μια ιστορική οικία του 18ου αιώνα που βρίσκεται ψηλά στον λόφο και προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη, αλλά και άπλετη ησυχία. «Αυτό που τους λέω είναι να έρθουν χωρίς να έχουν στο μυαλό τους κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Η ενέργεια επτά καλλιτεχνών που συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι αρκεί για να πυροδοτήσει κάτι από το μηδέν. Η συνθήκη τούς δίνει τη δυνατότητα να γεμίσουν ιδέες, να δουν πώς λειτουργεί ένας διαφορετικός καλλιτέχνης, αλλά και να πειραματιστούν σε μια άλλη τέχνη», λέει η Χριστίνα.

Ύδρα: Art crowd στο νησί-2
Ο Sam Manning, με βάση το Λονδίνο, είναι visual artist και χρησιμοποιεί ως μέσο τη φωτογραφία. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο, με υλικό που συγκέντρωσε τον Σεπτέμβριο του 2020, στο πρώτο retreat που παρακολούθησε. Ο σκοπός του είναι να μεταφέρει την αίσθηση μιας ημέρας στο νησί, με τον αργό ρυθμό και τις βαθιές σκέψεις που του ταιριάζουν.

Υπάρχουν βέβαια αυτοί που φτάνουν στην Ύδρα έχοντας ήδη μια ιδέα στο μυαλό τους και άλλοι που δημιουργούν εκεί, καθώς εμπνέονται από όσα συναντούν. Η Χριστίνα μού αναφέρει έναν χορογράφο που ανέβηκε μέχρι την ψηλότερη κορυφή του νησιού και μαγνητοσκόπησε μια χορογραφία με φόντο το ηλιοβασίλεμα, και μια μουσικό κι έναν σκηνοθέτη που γνωρίστηκαν στο πρόγραμμα και συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός βιντεοκλίπ σε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία του νησιού. 

ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Το Descoverartists δεν είναι απλώς ένας χώρος συνύπαρξης, αλλά λειτουργεί και εκπαιδευτικά. «Τις προάλλες οργανώσαμε ένα σεμινάριο για το personal branding, στο οποίο οι καλλιτέχνες πήραν χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν να προωθήσουν τη δουλειά τους, να συστήσουν το έργο τους σε έναν πελάτη και να δομήσουν την προσωπική τους καλλιτεχνική ταυτότητα. Δεν είναι όμως μόνο θεωρητικά τα σεμινάρια, υπάρχουν και πολλά πρακτικά workshops με μαθήματα ζωγραφικής, χειροτεχνίας, φωτογραφίας, μεταξοτυπίας και σύνθεσης». 

Ύδρα: Art crowd στο νησί-3
Η Elsa για μια στιγμή «ζει» τη διάσημη φωτογραφία με τον Λέοναρντ Κοέν στην ταβέρνα Ξερή Ελιά. Οι Elise, Elizabeth και Cris, από το πρώτο retreat του Descoverartists, δουλεύουν στο σπίτι σε ένα κοινό έργο που εμπνεύστηκαν.

Μία ακόμα σημαντική εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το πρόγραμμα είναι το περίφημο networking. «Η Ύδρα αποτελεί έναν σταθερό προορισμό για καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του κόσμου, είναι κάτι σαν μαγνήτης. Η παραμονή στο νησί προσφέρει στους συμμετέχοντες πολλές ευκαιρίες διασύνδεσης. Λόγου χάρη, τις προάλλες γνωριστήκαμε με τον Πάβελ Παβλικόφσκι, που έτυχε να βρίσκεται στο νησί. Γνωρίσαμε επίσης την Αλεξάνδρα Λεκλέρ, μια σημαντική Γαλλίδα κινηματογραφίστρια, που έδωσε χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά, στο πλαίσιο μιας χαλαρής, αυθόρμητης συνάντησης». 

Ύδρα: Art crowd στο νησί-4

Του χρόνου το retreat θα φιλοξενηθεί σε έναν νέο χώρο, στο σπίτι του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Λαδιανού, που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του νησιού. «Κάθε χρονιά θέλω να κρύβει και μια διαφορετική εμπειρία», μου λέει η Χριστίνα. «Στόχος μου είναι τα σπίτια που επιλέγω να έχουν αυτό που λέμε χαρακτήρα και να λειτουργούν σαν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες που έρχονται να συγκατοικήσουν σε αυτά. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο από το 2023 να επιλέξω ένα άλλο μέρος της Ελλάδας, αλλά δύσκολα μπορείς να αντικαταστήσεις την  Ύδρα. Αυτό το νησί είναι μαγικό, λες και σε προκαλεί να ζήσεις την πιο μοναδική εμπειρία της ζωής σου».

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Το καλλιτεχνικό retreat, πάντως, δεν είναι το μόνο κομμάτι με το οποίο καταπιάνεται το Descoverartists. Όπως μου εξηγεί η Χριστίνα, ένας εξίσου σημαντικός προσανατολισμός της δημιουργικής αυτής πλατφόρμας είναι να αποτελέσει μια καινοτόμα πρόταση γύρω από το τρέχον μοντέλο υποστήριξης των καλλιτεχνών, που τους αναγκάζει να προσλαμβάνουν μια σειρά διαφορετικών επαγγελματιών για να εργαστούν σε διαφορετικές πτυχές της καριέρας τους, μια διαδικασία που καταλήγει να είναι πολύπλοκη και κοστοβόρα. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους καλλιτέχνες έναν ολιστικό τρόπο διαχείρισης της καριέρας τους, πράγμα που σημαίνει ότι κοντά μας θα βρουν υπηρεσίες marketing, branding, publicist, PR ή booking στο πρόσωπο μιας μόνο εταιρείας. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που να συνδυάζει όλες τις υπηρεσίες που ίσως χρειαστούν οι καλλιτέχνες για να αναπτυχθούν, επιτρέποντάς τους να εστιαστούν μόνο στη δημιουργία και στο έργο τους. Ταυτόχρονα, απορρίπτουμε και τους παραδοσιακούς τίτλους, π.χ. μουσικός, σχεδιαστής, ζωγράφος, πιστεύοντας ότι τα όρια μεταξύ των τεχνών πρέπει να θεωρούνται ρευστά και οι καλλιτέχνες οφείλουν να έχουν την ελευθερία να πειραματίζονται και να επιλέγουν κάθε φορά τα μέσα που τους εμπνέουν περισσότερο». 

Ύδρα: Art crowd στο νησί-5
Οι καθημερινές εικόνες από το νησί εκπέμπουν μια νοσταλγική αίσθηση γοητείας και αγνότητας. Σε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη, η Elise Wouters, συγγραφέας και visual artist με έδρα το Λονδίνο, εξέτασε την απόσταση και τη δυναμική μεταξύ της επιθυμίας, του σώματος και της ποίησης. Αξιοποίησε τον χρόνο της στην Ύδρα για να ολοκληρώσει μια σειρά αυτοπροσωπογραφιών και κυανοτυπιών, «παίζοντας» με αντανακλάσεις και διπλές εκθέσεις. Η δουλειά αυτή θα εμφανιστεί στην επερχόμενη έκδοσή της, A Heart at High Tide. 

Η ίδια επεξεργάζεται χρόνια το κομμάτι του management καλλιτεχνών. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, έχει μάστερ στη Δημιουργία Επιχειρήσεων στο Άμστερνταμ, ενώ τώρα ολοκληρώνει το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Art Management στη Ρώμη. «Από την έρευνα που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, συνειδητοποίησα ότι η τέχνη σήμερα βρίσκεται σε μια πολύ γκρίζα ζώνη. Από τη μια δεν θέλουμε να την αντιμετωπίζουμε σαν προϊόν, από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέπουμε και τη βιοποριστική της διάσταση. Σήμερα, ένας νέος καλλιτέχνης, ειδικά στην Ελλάδα, καλείται να γίνει μάνατζερ του εαυτού του και τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά του. Ένας μουσικός, λόγου χάρη, δεν μπορεί και να κλείνει τα μαγαζιά για τα live του, και να τυπώνει τις αφίσες, να κανονίζει τις συνεντεύξεις του και να “τρέχει” τα social media του. Το έργο του είναι μόνο να δημιουργεί. Στόχος της εταιρείας είναι να δώσουμε στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα μιας συνολικής διαχείρισης της καριέρας τους, μέσα από εξειδικευμένες υπηρεσίες που καλύπτουν πολλούς τομείς και μπορούν να τους προσφέρουν ένα ασφαλές πλαίσιο εξέλιξης και δράσης», τονίζει.

Ύδρα: Art crowd στο νησί-6
Στιγμές από την προετοιμασία έκθεσης από τον Αλέξανδρο Σταματιάδη, με θέμα τη φωτογραφική δουλειά του Sam Manning. Ο Αλέξανδρος είναι σκηνοθέτης και εργάζεται με έδρα την Αθήνα. Αποφάσισε να παρακολουθήσει το residency για να έρθει σε επαφή με νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, να εμπνευστεί από αυτούς και το ίδιο το νησί και να πειραματιστεί με διαφορετικά ήδη τέχνης. Παράλληλα, δούλεψε πάνω στο σενάριο για την επερχόμενη ταινία μικρού μήκους του, την οποία εμπνεύστηκε από τον κόσμο και την κοινωνία της Ύδρας.

Η συνεργασία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του πρότζεκτ. «Είναι σημαντικό για μας να παρέχουμε τον χώρο και το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να ενθαρρύνουμε τους καλλιτέχνες να συνεργαστούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Φέρνοντάς τους μαζί και δίνοντάς τους όλα τα εργαλεία, βάζουμε φρένο στο ξεπερασμένο πλέον σύστημα που τους αποτρέπει να επικεντρωθούν στην ουσία της τέχνης τους. Αυτό που επιθυμούμε είναι να συνδυάσουν τις επαγγελματικές τους αξίες και να χτίσουν παράλληλα μια ισχυρή σταδιοδρομία στη βιομηχανία».

Το κόστος συμμετοχής είναι 2.850 ευρώ για τις 21 μέρες που διαρκεί το retreat, το οποίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις χρονικές περιόδους, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Για όσους στείλουν την αίτησή τους μέχρι 1/9/21, η τιμή πέφτει στα 2.450 ευρώ. Το κόστος περιλαμβάνει τη διαμονή, τη συμμετοχή στα δημιουργικά εργαστήρια και τις διαλέξεις που γίνονται από επαγγελματίες του κλάδου ή καλλιτέχνες, τις ομαδικές δραστηριότητες (εκδρομές με σκάφος, προβολές κινηματογραφικών ταινιών κ.ά.), καθώς επίσης τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μετ’ επιστροφής από την Αθήνα στο νησί. * descoverartists.com 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT