Ραντεβού στο μουσείο

Τον Αύγουστο γινόμαστε τουρίστες στην Αθήνα και ανακαλύπτουμε ξανά τα μουσεία, όχι μόνο τα εκθέματα, αλλά και τα αξιόλογα εστιατόριά τους.

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείπνο στη λίμνη με τα νούφαρα

Ομελέτες με προσούτο και σπαράγγια, αγγλικά μάφιν, χειροποίητη φοκάτσια και acai bowls γεμίζουν το πρωί τα τραπέζια στο μικρό δάσος του Natu. Το εστιατόριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή καμαρώνει δικαίως για τη ζεν ατμόσφαιρα που επικρατεί στη σκιά των πολυάριθμων δέντρων, γύρω από τη λίμνη με τα νούφαρα. Το Δειπνοσοφιστήριον που επιμελείται εδώ το φαγητό προτείνει έναν συνδυασμό μεσογειακών και ασιατικών γεύσεων για μεσημεριανό και δείπνο. Διάλεξε ανάμεσα σε πίτσα, ζυμαρικά όπως το φρέσκο tagliolini με χτένια, αχιβάδες, καλαμάρι και σάλτσα από ασύρτικο, μπούκοβο και μοσχολέμονο, μπέργκερ black angus ή φρέσκο καλκάνι ψητό με miso, πουρέ λευκής μελιτζάνας, γλασαρισμένα baby καρότα και σπανάκι με σόγια και μαύρο σουσάμι. Πλούσια είναι και η λίστα των κοκτέιλ, η οποία περιλαμβάνει αρωματικά sours και χαμηλότερες σε επίπεδα αλκοόλ, δροσιστικές προτάσεις, όπως το κλασικό Pimm’s Cup ή το Port Cobbler. Στο τελευταίο, το κρασί Πόρτο ισορροπείται με φρέσκο λεμόνι, cointreau και κόρντιαλ φρέσκων φρούτων του δάσους.

Ραντεβού στο μουσείο-1
1.Tartare λευκού ψαριού στο B&E Goulandris Cafe Restaurant. 2.Στον τελευταίο όροφο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. 3.Για καφέ στην αυλή του Νομισματικού Μουσείου.

Αρχαίος κυκλαδικός πολιτισμός και σύγχρονη κουζίνα

Το φως που φιλτράρεται μέσα από το ανάλαφρο στέγαστρο-γλυπτό του αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη και από τα τροπικά φυτά κάνει το μοντέρνο καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ιδιαίτερα ελκυστικό στα μάτια όσων έρχονται εδώ για τη συλλογή έργων του αρχαίου αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού αλλά και όσων ψάχνουν ένα ήρεμο σημείο συνάντησης στη φασαρία του κέντρου. Η συρόμενη, διάφανη οροφή που ανοίγει αφήνει τον αέρα να διαχέεται έτσι ώστε, όσο απολαμβάνεις εκεί καλοφτιαγμένο brunch ή μεσημεριανό, να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο. Δοκίμασε τα αυγά φούρνου με κρέμα παρμεζάνας, τραγανό προσούτο, ψημένα ντοματίνια και φρυγανισμένο ψωμί, σωστά μαγειρεμένα scrambled eggs ή αυγά ποσέ πάνω σε αφρό πατάτας με πραλίνα φουντουκιού και κρουτόν από ψωμί αργής ωρίμανσης. Ανάμεσα στις συνταγές του ανανεωμένου μενού, περιλαμβάνονται και τρία πιάτα με την υπογραφή του γνωστού σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη: το λεπτοκομμένο μαριναρισμένο ψητό μπούτι κοτόπουλο με baby πατάτες φούρνου και δροσερή σαλάτα, το φαγκρί ψημένο με αγριόχορτα αρωματισμένα με ούζο και λεμόνι και το κριθαρότο με πουρέ σπανάκι, σπαράγγια, λιαστή ντομάτα και γαλομυζήθρα Κρήτης. Λίστα ελληνικών κρασιών μικρών παραγωγών αλλά και προσεγμένες επιλογές για ποτήρι κρασί συνοδεύουν τα γεύματα. 

Το πιο κοντινό μπαλκόνι στον Παρθενώνα 

Τα καλοκαιρινά απογεύματα, λίγες επιλογές συγκρίνονται με ένα δροσερό ποτό στον εξώστη του Μουσείου της Ακρόπολης. Βγάζοντας μηδενικό εισιτήριο από το φουαγέ, μπορεί κανείς να πάρει το ασανσέρ και να βρεθεί αμέσως στο –μάλλον– πιο προνομιούχο μπαλκόνι της πόλης. Με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και στους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας, το εστιατόριο σερβίρει δημιουργικά ελληνικά πιάτα που ανανεώνονται εποχιακά. 

Ραντεβού στο μουσείο-2
Ο εξώστης του Μουσείου της Ακρόπολης έχει θέα και δροσιστικά ποτά. 

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το εστιατόριο λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα, με ένα ξεχωριστό μενού βασισμένο σε κλασικές και παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τοπικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Αναφέρουμε ενδεικτικά: το ψητό αρνάκι με κρέμα ρεβιθάδας, σάλτσα από τον ζωμό του και μιλφέιγ μελιτζάνας με κατσικίσιο τυρί καθώς και το λαβράκι με ντολμά γαρίδας, σάλτσα κακαβιάς και μους αυγοτάραχο. Το πλατό τυριών με γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης, καπνιστό τυρί Μετσόβου, μανούρι Θεσσαλίας, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κατίκι Δομοκού και κασέρι Ξάνθης συνοδεύει ωραία τις οινικές επιλογές που είναι χωρισμένες ανά περιοχή της Ελλάδας. 

Σουμάδα δίπλα στα πολύχρωμα φοινικόδεντρα

Στον τελευταίο όροφο του συναρπαστικού Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, το καφέ βγάζει τραπέζια στο μπαλκόνι με θέα τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και την Ακρόπολη, ενώ το εξίσου όμορφο εσωτερικό του στολίζει η εγκατάσταση «Imagine A Palm Tree» της Βρετανίδας Navine G. Khan Dossos – μια εντυπωσιακή τοιχογραφία που εξερευνά την ενδιαφέρουσα ιστορία του φοινικόδεντρου στην Αθήνα. Το μενού δεν προσφέρει πολλά πέρα από καφέ, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, σουμάδα, βανίλια υποβρύχιο, γλυκά του κουταλιού και απλά σάντουιτς, αλλά το περιβάλλον θα σε κερδίσει. Μπορείς να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία της περιοδικής έκθεσης «Ενθύμιον Κιουτάχειας», που παρουσιάζει κεραμικά της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα, για να βρεθείς αυτές τις μέρες στην ταράτσα, που αποτελεί πλέον κοινό μυστικό όσων ψάχνουν ένα ήσυχο σημείο για διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Ραντεβού στο μουσείο-3
1. Το φωτεινό εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 2. Αυγά φούρνου στο Cycladic Café. 3,4. Ο εξώστης του Μουσείου της Ακρόπολης έχει θέα και δροσιστικά ποτά. © Paris Tavitian, Άγγελος Γιωτόπουλος

Αυγά τηγανητά και Φράνσις Μπέικον

Το ερωτευμένο ζευγάρι του Ροντέν, αιώνια στη φάση του παθιασμένου φιλιού (και των γυμνασμένων κοιλιακών), κάμποσα έργα του Πικάσο και του Βαν Γκογκ και του Μιρό περιμένουν τους επισκέπτες στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, που συνεχίζεται σε τρία ακόμα επίπεδα, γεμάτα με εμβληματικά έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Στον ημιώροφο βρίσκεται το καφέ/εστιατόριο του μουσείου, με highlight το δροσερό αίθριο, καλυμμένο περιμετρικά από βλάστηση. Το πρωί μπορείς εκεί να ζητήσεις τα αυγά σου τηγανητά, σερβιρισμένα με κατίκι Δομοκού, απάκι και μαρμελάδα ντομάτας, να παραγγείλεις μια ανοιχτή πίτα με ανθότυρο ή να διαλέξεις ένα από τα γλυκά της ημέρας για να συνοδεύσεις τον καφέ σου. Ψηφίζουμε το cobbler ροδάκινο-καραμέλα που φτιάχνουν αυτή την εποχή. Με ελληνικά στοιχεία αλλά και διεθνείς επιρροές, το μενού που έχει σχεδιάσει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος περιλαμβάνει αρκετές επιλογές για μεσημεριανό και απογευματινό γεύμα – από οσπριοσαλάτα, σκιουφιχτά με κατσικίσιο τυρί και μυλοκόπι με φρικασέ χορταρικών μέχρι poke bowl με τόνο, και κοτόπουλο με κρέμα αβοκάντο και γλυκοπατάτες. 

Για καφέ στην αυλή του Σλήμαν

Το κλισέ «όαση στο κέντρο της πόλης» αξίζει να ειπωθεί γι’ αυτήν την παραμυθένια αυλή με τα μεσογειακά φυτά και τα αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγαλμάτων. Στην πίσω πλευρά της κατοικίας που σχεδίασε ο Τσίλερ για τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο που συνδέθηκε με τις ανασκαφές στην Τροία και στις Μυκήνες, βρίσκεται σήμερα το καφέ του Νομισματικού Μουσείου. Σερβίρει απλά πράγματα, όπως σαλάτες, σάντουιτς και αλμυρές τάρτες ημέρας, αλλά και καλό ελληνικό καφέ, αρωματικό τσάι ή milkshakes, ενώ κάθε Πέμπτη φιλοξενεί και μουσικές βραδιές, συνήθως σε jazz ύφος.

→ Natu, Λεβίδου 13 & Όθωνος, Κηφισιά, Τ/210-80.11.170, Δευτέρα-Κυριακή: 10.00-02.00. 
→ Cycladic Café, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, T/210-72.28.321-3, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: κλειστά.
→ Εστιατόριο Μουσείου Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Τ/210-90.00.900, Δευτέρα 08.00-16.00, Παρασκευή & Σάββατο: 08.00-24.00, Τρίτη-Πέμπτη, Κυριακή: 08.00-20.00.
→ Καφέ Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης Μπενάκη, Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, Τ/210-32.51.311, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-18.00, Κυριακή: 10.00-16.00, 
Δευτέρα-Τρίτη: κλειστά.
→ B&E Goulandris Café-Restaurant, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, Τ/210-75.62.895, Τετάρτη-Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή: 10.00-20.00, Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά. 
→ Café στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12, Δευτέρα-Κυριακή: 09.00-23.00, Τ/210-36.10.067. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή