Καφέ με νόημα

Ένα εγχείρημα, βασισμένο στην αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη, έχει στηθεί στη στοά της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου, η στοά στο ανατολικό άκρο της Αγοράς Μοδιάνο απέκτησε φως, χάρη στις ενέργειες του Δημήτρη Κουβρούκη και μιας ομάδας φίλων του. «Η στοά ήταν εντελώς κατεστραμμένη, το μέσα είχε ερημώσει εδώ και δέκα χρόνια», διηγείται στο «Κ». Μαζί με τους συνεργάτες του, καθάρισαν και τακτοποίησαν την πλατεία της στοάς, δημιουργώντας πρώτα το καφέ Επόμενη Στάση, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) στην οποία εργάζονται άτομα με απώλεια ακοής.

Ο κ. Κουβρούκης ασχολούνταν με προγράμ- ματα κινητικότητας νέων με λιγότερες ευκαιρίες σε χώρες με μια πιο οργανωμένη κοινωνική πολιτική. Όταν μερικοί φίλοι του τον ρωτούσαν για κάποια διαθέσιμη δουλειά, τότε σκέφτηκε να ξεκινήσει κάτι. Το πιο εύκολο concept που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα στην πανδημία είναι ένα καφέ, όπως λέει ο ίδιος, και μαζί με έξι άτομα, έστησαν την Επόμενη Στάση. «Οι περισσότεροι της ηλικίας 25-32 που ήρθα σε επαφή δεν είχαν ευκαιρίες για εργασία. Δεν υπάρχει ένας σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός και ενδιαφέρον από την κοινωνία και τις οικογένειές τους», συνεχίζει. Λίγο νωρίτερα, ο Μπερνάρ φέρνει τις λεμονάδες γεμάτος χαμόγελο.

Τον προσκαλούμε στο τραπέζι μας μόλις βρει χρόνο και η αδερφή μου αναλαμβάνει τη διερμη- νεία. Ο ίδιος είναι 28 χρονών και πέρασε στο ΤΕΙ Πληροφορικής στη Σίνδο. Η έλλειψη διερμηνείας τον οδήγησε στη σταδιακή διαγραφή του από τη σχολή και στην εγγραφή του σε ΙΕΚ. «Για μένα, ως βαρήκοος, νιώθω πιο άνετα στη συνεννόηση. Τώρα το απολαμβάνω. Έχω περιέργεια πώς θα πάει τον Σεπτέμβριο που θα έχει πιο πολύ κόσμο», λέει. Με τον καιρό θα δημιουργηθεί ένα παλαιοπωλείο/ ρεκτιφιέ επίπλων και μια αγορά με παραδοσιακά προϊόντα από καλλιεργητές.

Η αλληλεπίδραση των κωφών με τους ακού- οντες είναι εύκολη. Οι δεύτεροι δείχνουν στον κατάλογο τι θέλουν και συνεννοούνται με τους πρώ- τους, διαβάζοντας τα χείλη κάτω από τις μάσκες και τις κινήσεις των χεριών. Στην αρχή, κάποιοι πιο ντροπαλοί ζητούσαν τη βοήθεια του κ. Κουβρούκη. «Ο κόσμος που έρχεται εδώ είναι καλοπροαίρετος. Επειδή τα παιδιά δεν έχουν ξαναβρεθεί σε εργασι- ακό περιβάλλον, δεν θέλουμε να νιώθουν πίεση» εξηγεί. Αυτό δικαιολογούν και οι χαμηλές τιμές, αφού σκοπός της «Στάσης» είναι η αξιοποίηση των διαθέσιμων εσόδων σε νέες θέσεις εργασίας για κωφούς και η πόλη αγκαλιάζει το εγχείρημά της.

ΙNFO

Την Επόμενη Στάση θα την βρείτε στην στοά Μοδιάνο – βόρεια από την Ερμού, νότια από τη Βασιλέως Ηρακλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή