Drones-διασώστες

Πώς ο κινηματογραφιστής Ντάγκλας Θρον κατόρθωσε να αναπτύξει μια μέθοδο εντοπισμού ζώων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθούσα τις προάλλες στο κανάλι Curiosity Stream (το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι η νιρβάνα του λάτρη των ντοκιμαντέρ) τη σειρά Doug to the rescue σχετικά με την ιστορία ενός τύπου με δύο αδυναμίες: τα drones και τα ζώα. Ο Ντάγκλας Θρον ήταν κινηματογραφιστής σε μια ταινία με θέμα τη διάσωση ζώων. Τότε σκέφτηκε, όντας πιλότος drone ο ίδιος, να εγκαταστήσει μια θερμική κάμερα (μια κάμερα που ανιχνεύει το θερμικό αποτύπωμα κάθε ζωντανού οργανισμού ακόμα και πίσω από απροσπέλαστα φυσικά εμπόδια, όπως συντρίμμια κτιρίων, κορμούς δέντρων κ.λπ.) και να εμφανιστεί εθελοντής στην επόμενη φυσική καταστροφή που θα συνέβαινε κοντά του, μια τεράστια πυρκαγιά που εκτόπισε χιλιάδες ανθρώπους και ζώα στην Καλιφόρνια, το περασμένο καλοκαίρι.

Πετώντας το drone του πάνω από τα καμένα, κατάφερε να εντοπίσει δεκάδες εγκλωβισμένα ζώα, αξιοποιώντας μια σειρά από πλεονεκτήματα που έχει η εναέρια παρατήρηση έναντι της επιτόπου διάσωσης: την ταυτόχρονη κάλυψη πολύ μεγαλύτερης περιοχής, την ανίχνευση ζώων με βάση μόνο τη θερμοκρασία του σώματός τους και –κυρίως– το γεγονός ότι ένα drone που κάνει ελάχιστο θόρυβο δεν τρομάζει τα ζώα, τα οποία θα προσπαθούσαν να κρυφτούν από τους πιθανούς διασώστες τους. 

Η πρώτη επιχείρηση ήταν τόσο πετυχημένη ώστε ο Νταγκ άφησε τη δουλειά του, άρχισε να παίρνει μέρος σε ομάδες διάσωσης σε όλο τον κόσμο, έφτασε μέχρι τις Μπαχάμες και το Πουέρτο Ρίκο, την Αυστραλία, το Όρεγκον και τη Λουιζιάνα και κατέληξε με ένα μόνιμο συμβόλαιο από τη World Wildlife Fund, για να συνεχίσει τις διασώσεις όπου χρειάζεται, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. 

«Το πλάνο μου είναι να εκπαιδεύσω κι άλλους πιλότους drone στη χρήση της υπέρυθρης τεχνολογίας ανίχνευσης. Όπως βλέπω τα πράγματα στον τομέα των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής επιδείνωσης, όσοι και να γίνουμε, ποτέ δεν θα είμαστε αρκετοί», δήλωνε ο ίδιος σε ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters που τον συνάντησε σε μια αφρικανική σαβάνα τον περασμένο Ιούνιο.

Η σειρά Doug to the rescue έχει ολοκληρώσει ήδη τον πρώτο κύκλο της με έξι επεισόδια και εκείνο που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αγωνία αυτού του ανθρώπου να τραβήξει περισσότερους επαγγελματίες πιλότους στο λειτούργημά του. Ακριβώς το αντίθετο από ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που επινόησε μια ιδέα διπλά αποδοτική –επικερδή και βαθιά ικανοποιητική– και θα προσπαθούσε να την εκμεταλλευτεί κατ’ αποκλειστικότητα. Δεν θα δυσκολευτώ καθόλου να πιστέψω ότι αυτό οφείλεται σε ένα από τα ευγενέστερα κίνητρα του ανθρώπινου είδους: τη φιλοζωία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή