Η Τήνος των γυναικών

Τρεις γαστρονομικές προτάσεις υψηλού επιπέδου από το αγαπημένο (και πολύ δημοφιλές, εσχάτως) κυκλαδονήσι.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παναγιώτα, που έχει το ψαρο-τσιπουράδικο «Άγκυρα», παρά θίν’ αλός στη Χώρα, φημίζεται για το ελαφρύ τηγάνι της. Η αεικίνητη Τερέζα στη Μυρσίνη, έχει μετατρέψει το μικρό της παντοπωλείο σε γαστρονομικό προορισμό. Και ακόμα ψηλότερα, στο χωριό Αετοφωλιά, η Ζοζεφίνα έχει την «Κουναριά», μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού. 

Στην Τήνο, που ακόμη αντιστέκεται στην απευκταία αλλά ίσως μελλοντικά αναπόδραστη μυκονοποίησή της, ανέκαθεν η καθοριστική για τη γεύση πρώτη ύλη ήταν κυρίως τοπικής προέλευσης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χρησιμότερο πιάτο για να κρίνει κανείς την ποιότητα ενός εστιατορίου από τις τηγανητές πατάτες, ένα litmus test που ποτέ δεν πέφτει έξω. Στην Τήνο, οι πατάτες είναι κατά κανόνα ντόπιες, καλοτηγανισμένες και πεντανόστιμες. Η λογική farm-to-table δεν σταματά στην πρώτη ύλη. Η Ζοζεφίνα είχε το κουράγιο να συμπεριλάβει μεταξύ των οινικών επιλογών που προσφέρει υψηλής ποιότητας εμφιαλωμένα τοπικά κρασιά, σε τιμές όπως αυτές που απαντώνται σε ακριβά εστιατόρια.

Εάν βρεθείτε στην «Άγκυρα» αυτή την εποχή, αξίζει να δοκιμάσετε, εκτός από την ανάλαφρα τηγανισμένη μελιτζάνα, τον εξαιρετικό ψητό κολιό αλλά και έξοχες σαρδέλες. Γενικά, η Παναγιώτα στην επιλογή αλιευμάτων ακολουθεί αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «selon le marche» και οι Κρητικοί «το βρισκούμενο». Οι ντομάτες της είναι ντόπιες και υπέροχες, ενώ οι λάτρεις του τσίπουρου δεν θα απογοητευτούν από την ποικιλία. 

Η Τήνος των γυναικών-1

Η Ζοζεφίνα φτιάχνει ένα καταπληκτικό πιάτο με ξαρμυρισμένη κάππαρη και σκορδαλιά, το οποίο μπορείτε να ζητήσετε ως «καππαροσαλάτα». Εκεί αξίζει επίσης να δοκιμάσετε στην εποχή τους εξαιρετικές μπάμιες, σωστά βρασμένα αμπελοφάσουλα και φίνα μαγειρευτά, μεταξύ των οποίων κουνέλι και μοσχάρι. Η εξυπηρέτηση παντού γρήγορη και πρόθυμη, μια που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οικογενειακή υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του μικρού μπακάλικου της Τερέζας, με τα ελάχιστα τραπέζια, σε ένα στενό σοκάκι της Μυρσίνης. Ο άνδρας της ο Ιωσήφ φροντίζει καθημερινά το μποστάνι τους, από όπου κατά κανόνα προέρχεται η πρώτη ύλη. Είναι από τα λίγα μέρη όπου τολμάει κανείς να παραγγείλει μουσακά, μια φωτεινή εξαίρεση του κατά τα λοιπά πιο κακοποιημένου πιάτου πανελληνίως, αλλά και ένα ανάλαφρο παστίτσιο. Κρατήστε χώρο και για την κυκλαδίτικη φρουτάλια (ομελέτα με πατάτες και ντόπιο λουκάνικο) σε μία από τις καλύτερες εκδοχές της. Σε κάθε περίπτωση, στην Τήνο τρως ακόμη πολύ καλά. Και ακόμη καλύτερα τον χειμώνα.

→Άγκυρα (Παναγιώτα), Χώρα, Τήνος, Τ/22830-23016
→Τερέζα, Μυρσίνη, Τήνος, Τ/22830-41320
→Κουναριά (Ζοζεφίνα), Αετοφωλιά, Τήνος, Τ/22830-51777

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή