Φαντασία σε παγωμένο ποτήρι

Φαντασία σε παγωμένο ποτήρι

To καλοκαίρι, τα παλαιωμένα ουίσκι είναι σαν τα πουλόβερ: αχρείαστα. Η εποχή θέλει (για λίγο ακόμα) δροσιστικά κοκτέιλ από λευκά ποτά, χυμούς φρούτων και θρυμματισμένο πάγο.

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κείμενο: Florence Fabricant / The New York Times Company – Απόδοση: Ειριάννα Αναγνώστου

«Πειραγμένες» συνταγές για δροσιστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ

Το κλασικό «ρεπερτόριο» έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή την κατηγορία – ένα τζιν τόνικ ή μια καϊπιρίνια είναι πάντα μια καλή λύση. Αλλά πολλά από αυτά τα basics της εποχής μπορούν να ανανεωθούν δημιουργικά ή να απογειωθούν με μια δόση έκπληξης. Παρακάτω θα διαβάσετε πώς να φτιάξετε ένα τζιν τόνικ με ισπανικό twist, μια sangria με ροζέ κρασί και ένα Bellini με ένα από τα καινούργια ροζέ prosecco, τα οποία δεν υπήρχαν την εποχή που ο Giuseppe Cipriani δημιούργησε το κλασικό πλέον κοκτέιλ στη Βενετία. Υπάρχει επίσης μια Paloma ενισχυμένη με λικέρ γκρέιπφρουτ και τσίλι, ενώ στα μη αλκοολούχα ποτά, το Agua Fresca είναι το ξεδιψαστικό ποτό του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, που παρασκευάζεται εύκολα με την προσθήκη πουρέ φρούτων ή χυμού σε κρύο νερό με λίγο λάιμ και, ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι τα φρούτα σας, κάποια γλυκαντική ουσία. Σχεδόν τα πάντα ταιριάζουν με αυτό το ποτό, ακόμη και άγλυκες προσθήκες, όπως τα αγγούρια. 

Το να έχετε διαθέσιμα φρέσκα φρούτα, όπως καρπούζι και φράουλες, σας δίνει άμεση πρόσβαση, σε ελάχιστο χρόνο, σε γιορτινά, πολύχρωμα καλοκαιρινά ποτά. Χτυπήστε τα, κομμένα σε κύβους, σε ένα μπλέντερ, ανακατέψτε τα με (ή χωρίς) το απόσταγμα της επιλογής σας σε ένα ποτήρι με πάγο και συμπληρώστε με σόδα. Μπορείτε να επεκτείνετε τη συλλογή σας σε λικέρ φρούτων και οινοπνευματώδη ποτά, ξεφεύγοντας από το συνηθισμένο πορτοκάλι και επιλέγοντας άλλα με βάση το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το σμέουρο και το βερίκοκο. Σε μικρές ποσότητες μπορούν να φρεσκάρουν πολλά καλοκαιρινά ποτά.

Και για τα γλυκά ποτά, ειδικά τα παγωμένα, είναι καλή ιδέα να έχετε εύκαιρο ένα απλό σιρόπι, που φτιάχνεται βράζοντας ίσα μέρη ζάχαρης και νερού μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και να δημιουργηθεί ένα διαυγές μείγμα. Στο ψυγείο το σιρόπι μπορεί να διατηρηθεί μέχρι έναν μήνα.

Όσον αφορά το σερβίρισμα, τα ποτά που πίνουμε όταν ο καιρός είναι ζεστός απαιτούν ευρύχωρα ποτήρια· τα ψηλά ποτήρια είναι καλύτερα, ιδίως αν τα παγώσετε πριν τα γεμίσετε. Τα πλαστικά επιλέγονται συχνά για τους εξωτερικούς χώρους και οι κατασκευαστές έχουν βελτιώσει την ποιότητά τους, αν και το γυαλί είναι πιο στιλάτο. Και μετά υπάρχει το ζήτημα «καλαμάκια». Αποφύγετε τα πλαστικά· αναζητήστε χάρτινα μιας χρήσης ή κάποια από τα καινούργια, επαναχρησιμοποιούμενα, από ανοξείδωτο ατσάλι. Υπάρχουν επίσης μακριά ασημένια καλαμάκια, συχνά με ένα κουτάλι στη μία τους άκρη, για μια κομψή και ταυτόχρονα λειτουργική πινελιά.

Για να σερβίρετε περισσότερα από δύο άτομα (αλλά και για να ξαναγεμίσετε τα ποτήρια και να μεταφέρετε τα ποτά σε εξωτερικούς χώρους), θα χρειαστείτε μια κανάτα· μερικές έχουν καπάκι ή διαθέτουν ενσωματωμένο δοχείο για πάγο. Ένα μακρύ κουτάλι ανάμειξης είναι χρήσιμο αξεσουάρ και ένας καλός αποχυμωτής επίσης αξιόλογη επένδυση. Για τα παγωμένα ποτά χρειάζεται και ένα μπλέντερ, για να θρυμματίσει κανείς τον πάγο ή να φτιάξει πουρέ φρούτων· στην αγορά υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν χωρίς ρεύμα, τις οποίες μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας στην παραλία ή σε ένα πικνίκ. Και βεβαιωθείτε ότι η παγομηχανή ή οι παγοθήκες σας είναι έτοιμες για υπερωρίες.

Rosé Sangria

Χρόνος 15 λεπτά συν τον χρόνο παραμονής στο ψυγείο
Ποσότητα 6 ποτήρια

Φαντασία σε παγωμένο ποτήρι-1

Υλικά

✸ 1½ φλιτζάνι ανάμεικτα φρούτα, όπως σμέουρα, φράουλες και σταφύλια κομμένα στη μέση, κεράσια χωρίς το κουκούτσι, κόκκινα μήλα κομμένα σε κύβους, φέτες ροζ γκρέιπφρουτ ή σαγκουίνι χωρίς τη φλούδα
✸ 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
✸ ¼ φλιτζανιού triple sec ή κάποιο άλλο λικέρ πορτοκαλιού  
✸ 1 μπουκάλι (750 ml) παγωμένο ροζέ κρασί
✸ ½ φλιτζάνι παγωμένος χυμός ροδιού

Εκτέλεση ➤ Τοποθετήστε σε μια κανάτα τα φρούτα, τη ζάχαρη και το triple sec και αναμείξτε τα καλά. Βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν λίγο (για τουλάχιστον 4 ώρες και μέχρι 8). ➤ Προσθέστε το κρασί και τον χυμό ροδιού  στην κανάτα και ανακατέψτε. Σερβίρετέ τα σε ποτήρια κρασιού γεμάτα με πάγο, μοιράζοντας λίγα φρούτα σε κάθε ποτήρι.

* Προσαρμοσμένη συνταγή της Rosie Scaap, αρθρογράφου για τους New York Times και συγγραφέα


Melon Agua Fresca

Χρόνος 20 λεπτά συν ένα διάστημα στο ψυγείο (προαιρετικά) για να παγώσει
Ποσότητα 4 ποτά

Φαντασία σε παγωμένο ποτήρι-2

Υλικά

✸ 2 φλιτζάνια ώριμο καρπούζι ή πεπόνι σε κύβους, παγωμένα
✸ 2 φλιτζάνια παγάκια
✸ χυμός από ένα λάιμ
✸ 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι ζάχαρης ή σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)
✸ ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα σας)
✸ 1 πρέζα λευκό πιπέρι
✸ κλαδάκια βασιλικού

Εκτέλεση ➤ Πολτοποιήστε στο μπλέντερ με πάγο το καρπούζι ή το πεπόνι. Προσθέστε τον χυμό λάιμ, όσο σιρόπι θεωρείτε ότι χρειάζεται, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε. ➤ Μεταφέρετε το μείγμα σε μια κανάτα, προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό, ανακατέψτε και είτε βάλτε το για ένα διάστημα στο ψυγείο είτε σερβίρετέ το αμέσως σε ποτήρια γεμάτα πάγο. Γαρνίρετε με τον βασιλικό.


Reshened Paloma

Χρόνος 5 λεπτά
Ποσότητα 2 ποτά

Φαντασία σε παγωμένο ποτήρι-3

Υλικά
✸ 120 ml λευκή τεκίλα ή μεσκάλ
✸ 90 ml χυμός λάιμ
✸ 90 ml χυμός γκρέιπφρουτ
✸ 30 ml λικέρ γκρέιπφρουτ
✸ 120 ml σόδα
✸ 1 πρέζα τσίλι σε σκόνη ή πιπέρι καγιέν
✸ φέτες (σφήνες) γκρέιπφρουτ

Εκτέλεση ➤ Συνδυάστε την τεκίλα, τους χυμούς των εσπεριδοειδών και το λικέρ γκρέιπφουτ σε ένα σέικερ μαζί με πάγο και χτυπήστε τα καλά. Σουρώστε σε ψηλά ποτήρια με πάγο και προσθέστε τη σόδα. ➤ Πασπαλίστε με το τσίλι. Γαρνίρετε με το γκρέιπφρουτ και σερβίρετε.

* Προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο συνταγών των Hamptons The Ladies’ Village Improvement Society Cookbook


Blushing Bellini

Χρόνος 15 λεπτά
Ποσότητα 6 ποτά

Φαντασία σε παγωμένο ποτήρι-4

Υλικά

✸ 1 φλιτζάνι κρύος πουρές ροδάκινου, κατά προτίμηση λευκόσαρκου, χειροποίητος (θα χρειαστείτε 2 ροδάκινα) ή έτοιμος
✸ 1 μπουκάλι (750 ml) ροζέ prosecco, κατά προτίμηση brut
✸ 12 φρέσκα σμέουρα

Εκτέλεση ➤ Πάρτε 6 ποτήρια σαμπάνιας flute και τοποθετήστε 2 κουταλιές πουρέ ροδάκινου στο καθένα. Προσθέστε σταδιακά 120-150 ml prosecco, σταματώντας όταν δημιουργείται αφρισμός και συνεχίζοντας όταν ηρεμεί. ➤ Ρίξτε 2 σμέουρα σε κάθε ποτήρι και σερβίρετε.


Spanish Gin & Tonic

Χρόνος 10 λεπτά
Ποσότητα 1 ποτό  

Φαντασία σε παγωμένο ποτήρι-5

Υλικά

✸ 70 ml τζιν
✸ 8 κεδροκούκουτσα, ελαφρά κοπανισμένα
✸ 2 σταγόνες angostura bitters
✸ 2 έως 3 φλούδες λεμονιού (περίπου μισό λεμόνι)
✸ 20 ml τόνικ καλής ποιότητας, παγωμένο

Εκτέλεση ➤ Γεμίστε με πάγο μέχρι τη μέση ένα μεγάλο κολονάτο ποτήρι κρασιού. Προσθέστε το τζιν, τα κεδροκούκουτσα και τα bitters κι ανακατέψτε. ➤ Στρίψτε και πιέστε ελαφρά τις φλούδες λεμονιού πάνω από το ποτήρι για να απελευθερωθούν τα έλαια. Ρίξτε τες στο ποτήρι, προσθέστε το τόνικ, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή