Κύριε Ξενάκη, μαγειρέψτε το μέλλον μας

Κύριε Ξενάκη, μαγειρέψτε το μέλλον μας

Ένας εργάτης της ελληνικής κουζίνας στο πιάτο μας.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεθοδικός, φιλέρευνος και ισοπόσως εμπνευσμένος, ο Γκίκας Ξενάκης είναι από τους καλύτερους και συνεπέστερους μαγείρους που διαθέτουμε. Εργάτης της ελληνικής κουζίνας, υπερασπίζεται την πυρηνική ουσία της, τιμά τα ντόπια προϊόντα βάζοντάς τα στο επίκεντρο της μαγειρικής του όχι με αρτυματική διάθεση, αλλά με πηγαία αγάπη και ειλικρινή σεβασμό. Στο εν Κεραμεικώ Aleria, την κουζίνα του οποίου καπετανεύει, ξέρεις ότι θα φας πολύ καλά. 

Έτσι κι έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, στην ανοιχτή σάλα δίπλα στη φαμόζα αυλή, με ωραία αλληλουχία θαυμαστών ελληνικών οίνων (Akakies Κυρ-Γιάννη, Τρεις Μάγισσες Μπαραφάκα, Κυδωνίτσα Τσιμπίδη, Ασύρτικο Άκραθος, Λημνιώνα Ζαφειράκη, το Enstikto της Σίλβας Δασκαλάκη, Ραψάνη του Ντούγκου, Παλαιά Κλήματα του Παπαϊωάννου). Προσφέρουν δύο value for money μενού, ένα πρωτεϊνούχο (earth & sea) και ένα χορτοφαγικό (garden & nature), 4, 5 ή 6 πιάτων, στην τιμή των 45, 55, 65 € αντιστοίχως (υπολογίστε 20, 30 ή 35 € για wine pairing). Εξαιρετικές τιμές για το τελικώς προσφερόμενον. Εύγε! 

Κύριε Ξενάκη, μαγειρέψτε το μέλλον μας-1

Το ταρτάρ μόσχου σκηνοθετημένο ως κεφτεδάκι με τηγανητό τρίμμα πατάτας, γιαούρτι και λάδι δυόσμου και το αρνί με πυκνή, γλασαρισμένη σάλτσα κρέατος αρωματισμένη με κύμινο, από το πρώτο μενού, και τα παντζάρια με βλίτα, αμύγδαλα και σταφύλια και ο χορτοφαγικός μουσακάς με μανιτάρια, μελιτζάνα και μπεσαμέλ πατάτας από το χορτοφαγικό είναι από τις πιο δυνατές στιγμές του φθινοπωρινού Aleria. 

Έχω και ένα αλλά: το γεύμα ήταν λίγο κάπως déjà vu, με το γνώριμο, οικείο ύφος που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Ναι, αυτό σημαίνει ότι μαγειρεύει βαδίζοντας με σταθερή πίστη στον δρόμο που χάραξε και που φέρει το όνομά του. Ναι, αυτό σημαίνει πως δεν έχει προδώσει τις αρχές και το όραμά του. Ότι η μαγειρική του έχει μια παρηγορητική κλασικότητα, ότι είναι διαχρονικός. Την ίδια στιγμή, όμως, μοιάζει να μην τολμά να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα που θα τον προσγειώσει στο λαμπρό δικό του (και δικό μας) μαγειρικό μέλλον. Μοιάζει να μη θέλει (;) να βγει από το comfort zone του, από τα κεκτημένα όρια του βασιλείου του. 

Κύριε Ξενάκη, μαγειρέψτε το μέλλον μας-2

Χρειάζεται να αλλάξει κάτι στη μαγειρική του; Όχι, δεν χρειάζεται. Αλλά προσωπικώς εγώ επιθυμώ διαρρήδην να βάλει στα πιάτα του και στο μυαλό μας φωτιά. Επείγομαι για μια νέα, σπαρταριστή, όλο σπίθες ελληνική μαγειρική από τα χέρια του, συντονισμένη με το τώρα και το αύριο, απαλλαγμένη από την αναγκαία επιτήδευση της προηγούμενης δεκαετίας, από οτιδήποτε την κρατά κουλουριασμένη στην ασφάλειά της. 

Από τους αρίστους περιμένω, όλοι περιμένουμε, τα πολλά και τα σπουδαία. Και ο Ξενάκης είναι άριστος και το μπορεί.

Mood Αστικής ευγένειας. 
Crowd Καλοβαλμένοι Αθηναίοι, διαβασμένοι τουρίστες, οινόφιλοι. 
Κόστος Βλ. στο κείμενο. 
Διεύθυνση Mεγάλου Αλεξάνδρου 57, Κεραμεικός, Τ/210-52.22.633.
Ημέρες/ώρες λειτουργίας Καθημερινά από το μεσημέρι. 
Κράτηση Απαραίτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή