Το ουίσκι των Χαϊλάντερ – Αναμνήσεις και γεύσεις από τη Σκωτία

Το ουίσκι των Χαϊλάντερ – Αναμνήσεις και γεύσεις από τη Σκωτία

Το ουίσκι που γεμίζει περηφάνια τους ντόπιους, γιατί το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς τους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι θρύλοι, οι παγανιστικές ιστορίες και τα υπερβατικά τοπία είχαν όνομα, αυτό θα ήταν Orkney Islands. Oι Ορκάδες Νήσοι, σε ένα αρχιπέλαγος 70 νησιών και βραχονησίδων, διαφέρουν από οτιδήποτε άλλο έχετε δει. Σίγουρα ο Δημιουργός το εμπνεύστηκε έχοντας δίπλα του ένα drum, παράνομα τότε αποσταγμένο, ουίσκι και ακούγοντας τους αγγέλους να παίζουν γκάιντα. Συνήθως η ομίχλη δεν σε αφήνει να δεις ούτε τη μύτη σου, αλλά η ατμόσφαιρα μοσχοβολάει τύρφη, ρείκια και θάλασσα, γαλήνη και απομόνωση και για μας τους οδοιπόρους της περιπέτειας των γεύσεων και των αποσταγμάτων, Highland Park malt. Είναι το ουίσκι που γεμίζει περηφάνια τους ντόπιους, γιατί το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς τους. Γιατί εδώ η παράδοση κερδίζει 1-0 τον νεωτερισμό και αρχές όπως η τιμιότητα, η διαρκής πίστη, η ακεραιότητα και τα υψηλά στάνταρ δεν αλλάζουν ποτέ. 

Το ουίσκι των Χαϊλάντερ – Αναμνήσεις και γεύσεις από τη Σκωτία-1

Highland Park Distillery 1798: Στριφογυρίζω το ποτήρι με το 12 ετών Highland Park και χαίρομαι το κεχριμπαρένιο χρώμα που φωτίζει τις σκοτεινές και βροχερές σκωτσέζικες ημέρες. Κλείνω τα μάτια και καταδύομαι σε αρωματικούς βυθούς καπνού από μια φωτιά που άναψε η παρέα στον κήπο μια υγρή φθινοπωρινή νύχτα. Ύστερα έρχεται η τύρφη, η ιδιαίτερη τύρφη του Orkney, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αρωματικά φυτά και βότανα, το terroir του ουίσκι. Μέλι και ρείκια και νότες sherry από τα δρύινα βαρέλια. Πρώτο βιολί η home made βύνη με μελένια γλύκα και μια πνοή βόρειου ανέμου που μόλις έχει χαϊδέψει τις εκτάσεις με τα βιολετιά ρείκια, ξεσηκώνοντας το άρωμά τους. Ξηρό, καπνιστό, παιχνιδιάρικο τελείωμα που οδηγεί σε μια μακρά, απολαυστική επίγευση.

→ Ιnfo O Magnus Eunson ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του νησιού στα τέλη του 18ου αιώνα. Το πρωί θεοσεβούμενος νεωκόρος στην εκκλησία και το βράδυ αδίστακτος λαθρέμπορος, σε μια εποχή που το λαθρεμπόριο ήταν συνώνυμο με την παράνομη απόσταξη ουίσκι και την παράνομη, φυσικά, εμπορία του. Ο θρύλος θέλει το Highland Park να έχει δημιουργηθεί εκεί όπου βρισκόταν το κρησφύγετο του Magnus. 
→ Tip Το Highland Park είναι ένα «μετά το δείπνο» ουίσκι, που το πίνουμε σκέτο, χωρίς παγάκια, με λίγο παγωμένο νερό χωρίς πολλά άλατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή