Επαναστατημένα κορμιά

Η Ελληνική Επανάσταση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το επαναστατικό φαινόμενο που διέπει τον νεωτερικό κόσμο, στον χώρο του ATOPOS cvc.

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ #OccupyAtopos και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, ο ιστορικός και ερευνητής Αλέξης Φιδετζής επιμελείται το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingBodies και μετατρέπει το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σαλαμίνος 72 σε Επαναστατικό Αρχηγείο Λόγου και Εικόνας (ΕΑΛΕ), ύστερα από πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντής του ATOPOS cvc, Βασίλη Ζηδιανάκη. Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν σημειολογικές αναφορές σε επαναστατικές στιγμές και αφηγήσεις. Δεν είναι τόσο μια απόπειρα εικαστικής αποτύπωσης της ιστορίας του επαναστατικού φαινομένου, όσο μια σκιαγράφηση των μεθόδων με τις οποίες οι σύγχρονες κοινωνίες μεταβολίζουν το επαναστατικό φαντασιακό. Οι επιτοίχιες εγκαταστάσεις διαμορφώνονται από μια σειρά από σχέδια με μολύβι που συνδιαλέγονται με μεγάλης κλίμακας εκτυπώσεις. Τα έργα αυτά πραγματεύονται τη φυλετική και έμφυλη ταυτότητα των επαναστατημένων σωμάτων, ενώ παράλληλα διερωτώνται σχετικά με τη λαγνεία της ηρωοποίησης από τις μετεπαναστατικές κοινωνίες. Η βιβλιοθήκη του κτιρίου έχει καταληφθεί από μια βιντεο-εγκατάσταση που «βομβαρδίζει» τον θεατή με αναπαραστάσεις, θεσμικές και μη, επαναστατικών δράσεων.

INFO
Το πρώτο μέρος της φυσικής έκθεσης (EXHIBITION I) θα είναι επισκέψιμο στις εγκαταστάσεις του ATOPOS cvc από τις 6 Οκτωβρίου έως και τις 26 Νοεμβρίου 2021, ενώ το δεύτερο μέρος (EXHIBITION II) θα διεξαχθεί από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Φεβρουάριο 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή