Με κλειστά στόματα

Για τα διηγήματα της Δήμητρας Λουκά και την άγρια σιωπή της Ηπείρου.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κορίτσι γεννήθηκε κουφό, γι’ αυτό και τη φώναζαν Μούτα. Ήταν επίσης λίγο κουτσή και, για να δικαιολογήσει τη θέση της στο σπίτι, έγινε «σκύλα στη δουλειά και προκομμένη», χωρίς πάντως να της βγει ιδιαίτερα σε καλό. Διαβάζοντας το διήγημα Η Μούτα, που δίνει το όνομά της στη νέα συλλογή της Δήμητρας Λουκά (Η Μούτα και άλλες ιστορίες), ο αναγνώστης μεταφέρεται σε έναν άγριο και κλειστοφοβικό κόσμο, τρομάζει από την αδικία (και την παράνοια) και ίσως μόνο παρηγορείται ότι ο κόσμος αυτός υπήρξε κάποτε παλιά και μακριά. Όμως δεν υπήρξε ούτε τόσο παλιά ούτε πολύ μακριά: οι 15 ιστορίες του βιβλίου εκτυλίσσονται στα χωριά της Ηπείρου και, ως επί το πλείστον, στον 20ό αιώνα. Η συγγραφέας εστιάζει στους ανθρώπους που ζουν τραυματισμένοι από τη μοίρα, τις εμμονές, τα πάθη, τις προκαταλήψεις τους, με το ρεαλιστικό πλαίσιο να εμπλουτίζεται ορισμένως από μεταφυσικά στοιχεία (π.χ. ένας χαρακτήρας περιγράφει πώς η συζήτηση με έναν θηλυκό δαίμονα τον οδήγησε να κάνει ό,τι έκανε). Υπάρχουν τρεις παράμετροι που ορίζουν και συνδέουν τα διηγήματα: ο τόπος, η βία (έμφυλη, ενδοοικογενειακή, πανταχού παρούσα) και η σιωπή. Άνθρωποι-φαντάσματα καταπίνουν την απελπισία τους πίσω από κλειστά στόματα. Ο ηθογραφικός χαρακτήρας της συλλογής ικανοποιεί μια κατά τα φαινόμενη σύγχρονη πεζογραφική ανάγκη, ενώ ο τόπος της Ηπείρου συνεχίζει να βρίσκει σταθερά τη θέση του στα κείμενα καλών συγγραφέων της εποχής (Δημήτρης Οικονόμου, Σωτήρης Δημητρίου, Μιχάλης Μακρόπουλος κ.ά.), ως συνέχεια μιας σημαντικής λογοτεχνικής παράδοσης.

Με κλειστά στόματα-1Η ηπειρώτικη γη σε χαρακτικό έργο / Η συλλογή διηγημάτων Η Μούτα και άλλες ιστορίες της Δήμητρας Λουκά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

 

 

Με κλειστά στόματα-2ΕΙΔΗΣΗ
Ο πολύ συμπαθής Μπουρχάν Σονμέζ εξελέγη πρόεδρος του Pen International (ο θεσμός συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής) και αφορμής δοθείσης θυμόμαστε το μυθιστόρημα του Τούρκου πεζογράφου, Ιστανμπούλ, Ιστανμπούλ (εκδ. Καστανιώτη), που κυκλοφόρησε προ περίπου τριών ετών.

Με κλειστά στόματα-3ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Ο Σαχ Μοχάμεντ Ραΐς, ο Βιβλιοπώλης της Καμπούλ που έγινε διάσημος από το ομώνυμο βιβλίο της Όσνε Σέιερσταντ (εκδ. Κριτική), δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία της επιχείρησής του, παρά το ότι από τη μέρα της εμφάνισης των Ταλιμπάν έχει εξυπηρετήσει μόνο δύο πελάτες. 

Με κλειστά στόματα-4ΝΟΜΠΕΛ
Μην κανονίσετε τίποτα για την Πέμπτη το μεσημέρι, έχει Νόμπελ: συνδεθείτε στη σελίδα των βραβείων και δείτε ζωντανά την ανακοίνωση. Για καλύτερη προετοιμασία δείτε τις στοιχηματικές λίστες. Συνήθως το όνομα του νικητή βρίσκεται εκεί, σπανίως πάντως κερδίζει το πρώτο φαβορί, δηλαδή ο Μουρακάμι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή